Braç de gitano bàsic, com es fa?

Recepta fàcil explicada a poc a poc. I la presentació té l'avantatge que pot ser senzilla, només amb sucre glace, o més complicada amb bany de xocolata o de crema, per exemple. I el farcit també pot ser senzill amb nata muntada o nocilla, o més complicat amb crema pastissera o crema de llimona o crema de cafè o ganache de cacau, al teu gust! Ja ho veuràs que bé que et quedarà!



La història d'avui:

D'aquestes postres sempre se n'havia dit braç de gitano, no en sé del cert per quin motiu , potser pel color més fosquet que agafa quan ja està cuit, tot i que també es diu que als calderers gitanos que reparaven calders a les pastisseries els regalaven bocins de massa cuita sobrants enrotllats amb crema o nata i se'ls enduien sota el braç... Ves a saber! Des de fa uns quants anys, per no ofendre a ningú n'hi dèiem braç i ja està, però ara resulta que des de l'associació gitana reivindiquen que es mantingui el nom de tota la vida... Sigui com vulgui, són unes postres senzilles de fer i que fan festa, d'aquelles que ens recorden quan érem petits i el diumenge sortia el braç a taula sense que els nens i les nenes de la casa l'haguéssim vist arribar!



I la recepta:

Ja saps que el braç es compon d'una planxa de pa de pessic primeta i del farcit, i que el farcit més ràpid és posar-hi nata muntada o posar-hi nocilla...! Avui el farem amb nocilla, perquè hem dit que feiem un braç de gitano bàsic.

No és llarg de fer, però veuràs que la explicació sembla una mica llarga perquè t'ho explico a poc a poc, amb moltes fotos, i així es veu més clar.


Necessitaràs per fer un braç:

4 ous grossos
120 gr. de sucre
120 gr. de farina
1 pessic molt petit de sal
No, no porta llevat




També necessites:

Paper de forn
La safata del forn
Un drap net, gran com la safata de forn

Per al farcit:

Avui, mig pot de nocilla dels grossos

Un altre dia: nata muntada o ganache de cacau, al teu gust. 
O bé crema pastissera o crema de llimona o crema de cafè... 

Per guarnir:  
Avui, sucre glace


Per començar faràs la planxa de pa de pessic:

  • Separa els rovells de les clares perquè ho treballaràs per separat.


  • Ara bat els rovells amb el sucre fins que vegis que dobla el volum i es torna de color més claret. Ei, si tens dubtes, val més que ho batis un minut més que un minut menys.


  • Quan ho tinguis ben batut, hi afegeixes la farina passant-la per un sedàs i ho tornes a batre, fins que no hi quedi cap grumoll. I no, no necessita llevat...


  • Ja només et falta muntar les clares amb el pessic petit de sal, cosa de 3-4 minuts. Si no has fet mai clares muntades a punt de neu, clica aquí i ho veuràs amb fotos, ben explicat a poc a poc. Ei, que és fàcil, eh?



Ara treballaràs a mà:
  • Afegiràs les clares muntades a l'altre recipient, però no totes de cop, sinó en tres vegades perquè es treballen més fàcilment. 
  • Primer posa-hi només un terç més o menys de les clares muntades. Amb l'ajut d'una espàtula o d'una llengua de silicona ho barreges de baix cap a dalt, amb moviments circulars. Quan les clares estiguin integrades, n'hi tornes a posar i vas repetint el procés.


  • Quan la massa sigui homogènia, sense cap grumoll, l'escampes a la safata del forn coberta amb paper de forn. Mira que quedi el mateix gruix a tot arreu i que la massa arribi ben bé als angles, així ja et sortirà rectangular i gairebé perfecta.



I cap al forn:
  • Posa-ho al forn calent a 190º, escalfor dalt i baix sense aire, durant 10 minuts. Col·loca la safata a mitja altura, i no te'n vagis lluny.
  • Com que cada forn és un món, just als 9 minuts punxa la planxa de pa de pessic amb un escuradents i, si surt eixut, treu-ho ràpidament del forn perquè si bades se't ressecarà massa. Si l'escuradents encara surt mullat, espera't als 10 minuts. Però ni un minut més.
  • Ara col·loca la planxa de pa de pessic capgirada, amb paper i tot, damunt del drap net humit: el drap a sota de tot, la planxa de pa de pessic quedarà al mig i el paper de forn quedarà a la vista.


  • I ja vas treient-ne el paper de forn en calent, sense cremar-te i amb compte de no trencar la planxa de pa de pessic, que és prima.



Continuem:
  • Ara ajuda't amb el drap humit i ves enrotllant el braç pel cantó llarg. La humitat del drap impedirà que el braç s'eixugui mentre va agafant forma. Quan estigui enrotllat, deixa'l acabar de refredar-se a temperatura ambient. Si fa molta calor a la teva cuina, quan s'hagi refredat una mica el poses a la nevera fins que sigui fred del tot.


  • Un cop refredat, el desenrotlles i ja el pots farcir. Per exemple, amb nocilla, ben escampada de costat curt a costat curt, però sense arribar del tot a un dels extrems llargs per facilitar-ne el tancament. Ei, procura que la capa de nocilla sigui del mateix gruix a tot arreu.


  • Torna a enrotllar el braç, l'emboliques amb un paper de forn net i el poses a la nevera durant 15-20 minuts perquè agafi consistència.  Ei, la part de la costura ha d'anar a sota, eh?





Truc:
  • Si quan treus la planxa de pa de pessic del forn veus que no t'ha quedat un rectangle perfecte, amb les tisores de la cuina o amb un ganivet ben esmolat retalla'n els costats fins que estiguin ben rectes.

Un altre dia pots fer:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada