dimecres, 29 de novembre del 2017

Llom de porc rostit a la cassola

Ei, mira't aquest llom! Dinar de festa, eh? Atreveix-te a preparar-ho perquè és un rostit fàcil, bo i no és car!





La història d'avui:

Feia sis anys que no tornava a Barcelona. No pararia mai de passejar pel Barri Gòtic, on a cada racó es recorda de quan hi anava amb la colla de l'institut, i d'explicar-li la història de cada carrer al seu fill, que només havia estat a la ciutat poc després de néixer. El nen ho troba tot molt diferent del Japó, les cases, els menjars, que la seva àvia li vagi fent petons sense parar tot el dia... Però el que més li estranya és comprovar que tanta gent parli la mateixa llengua que el seu pare!





I la recepta:

Has de comprar el llom de porc en una sola peça, sense tallar, perquè el rostiràs sencer.


Necessitaràs per a 4 persones:

1 llom de porc d'1 kg., aproximadament
3 pastanagues
1 ceba
3 grans d'all sencers
Sal i pebre negre
1 branquilló de romaní i 1 fulla de llorer
1 copa de vi ranci
1 got gros de brou calent o d'aigua calenta
Oli verge d'olives arbequines

Una cassola prou gran perquè t'hi càpiga el llom




Per començar:
  • Talla la pastanaga a rodanxes primes i la ceba a grillons o mitges llunes.


  • Escampa sal, pebre negre, pebre vermell i romaní per tot el damunt del llom i el fas enrossir en oli ben calent dins de la cassola. Enrossir vol dir fregir superficialment, només fins que el llom agafi color daurat per fora. No pateixis, que ja es courà per dins més endavant.


  • Quan el llom hagi agafat color per fora, afegeix a la cassola les rodanxes de pastanaga i la ceba que tenies preparades. També posa-hi els tres alls sencers, sense pelar, als que només hauràs tret la pela blanca seca més exterior. Ei, no cal que hi posis sal.
  • Foc mig-baix i cassola tapada. De tant en tant, ho remenes. 


  • Quan vegis que la ceba és transparent i la pastanaga s'ha fet toveta, incorpora-hi la fulla de llorer i la copa de vi ranci. Remena-ho i deixa la cassola destapada durant 2 o 3 minuts perquè es pugui evaporar l'alcohol. Quina olor que fa la cuina, eh?
  • Ara que l'alcohol ja s'ha evaporat, afegeix-hi el got de brou ben calent o d'aigua, el què tinguis. Remena-ho i torna a tapar la cassola. Ha de fer xup-xup durant 15 minuts.



Per acabar:
  • Llença els alls i la fulla de llorer, que ja no els necessites.
  • Per fer la salsa, tritura les verduretes amb el suc que tens a la cassola fins que no t'hi quedi cap grumoll. Un minipimer t'anirà bé per fer-ho. Val la pena que hi insisteixis fins que la salsa sigui fina i lluent: un minut més pot ser la gràcia!
  • Tasta la salsa i, si convé, afegeix-hi sal fins que estigui al teu gust.


  • Talla el llom a rodanxes gruixudetes i ja ho pots servir, amb una mica de salsa pel damunt i la resta de salsa en una salsera. Ja veuràs com hi sucaran pa!



Trucs:
  • Si no tens romaní fresc, el pots substituir per orenga, que trobaràs en potets a qualsevol súper.
  • Si prepares el llom de porc rostit a la cassola amb antelació, no el tallis. Deixa'l sencer i talla'l poc abans de dinar. Ei, i no l'escalfis al microones perquè se t'assecaria, eh? Per escalfar-lo, posa les rodanxes de porc dins de la cassola, cobertes amb la salsa, sacseges una mica la cassola i ho tens al foc ben baix durant uns minuts.

Un altre dia pots fer:








4 comentaris:

  1. Hola, Anna!
    Quanta estona s'ha de rostir?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb oli ben calent, només fins que agafi color perquè de dins no s'ha de coure en aquest moment. Depèn del gros que sigui però no trigaràs més d'un minut o dos a fer-ho. Que vagi de gust!

      Elimina
  2. Hola, gràcies per explicar-ho tan be. Jo sóc una mica desastre amb els temps de cocció. Em podries dir quan tarda mes o menys en fer-se la ceba i pastenegues.

    ResponElimina
  3. Hola Lou! No the pogut contestar abans, amb aquests dies comnplicats. Has de comptar, a foc baixet, uns 10 minuts, com a orientació. Però ho has de vigilar i remenar-ho de tant en tant. No ho deixis coure sol i abandonat, eh? I la manera segura de saber que ja està feta la ceba i la pastanaga és que tot serà tou, especialment la pastanaga. El temps exacte depèn del gruixuda que la tallis, del foc i de la quantitat de ceba i pastanaga que hi hagi, per això que la pastanaga sigui tova-tova és el millor indici. Espero haver-te ajudat, encara que sigui al cap de tants dies!
    Anna

    ResponElimina