Arròs amb rovellons i botifarra

Aquest arròs el pots fer amb rovellons frescos o amb rovellons en conserva i et quedarà bo de totes maneres, tot i que cal dir que quan els rovellons són acabats de collir desprenen aquella oloreta que enamora...




 

La història d'avui:

Era a finals de novembre però feia un fred de gener. Havia anat a passejat pel bosc amb la intenció de fer fotos d'algun ocell i, de cop, em vaig quedar palplantada. No m'ho podia creure: allò que guaitava a tocar del meu peu era un rovelló! Un rovelló a finals de novembre? I amb aquell fred? Doncs quan em vaig ajupir no n'era un sinó un munt. Mai de la vida n'havia trobat tants de junts! I no portava ni una trista bossa per col·locar-los, així que els vaig recollir com vaig poder i me'n vaig anar depressa cap a casa. Reia tota sola perquè pensava que al meu home li tocaria patir, ell que sempre té por que els bolets siguin verinosos si no vénen del súper... Doncs en farem un bon arròs!




I la recepta:

Et dono les mides per fer un arròs amb rovellons i botifarra per a 2 persones. Si sou 4, has de doblar tots els ingredients excepte el sofregit: només cal que la ceba i el tomàquet siguin una mica més grossos i ja està.

Necessitaràs per a 2 persones:

150 gr. de botifarra crúa
300-400 gr. de rovellons
Un grapadet de daus de pernil
200 gr. d'arròs
Oli verge d'olives arbequines
Pebre vermell i sal 
1 l. de brou calent o d'aigua calenta

Sofregit: una ceba petita, un gra d'all, un tomàquet madur 
i un branquilló de farigola o de romaní.



Per començar:

  • Has de netejar els rovellons. La punteta de baix del peu, que és la part que toca la terra, talla-la i llença-la. I ara aquí vé allò que diuen que el barret i la resta del peu s'ha de netejar amb un drap humitejat... però jo ho faig a raig d'aixeta perquè amb un drap humit t'hi pots deixar una mica de terra que després anirà a la boca i a mi m'esgarrifa, què vols que t'hi digui. Paper de cuina i poc raig d'aigua. Tu fes-ho com te sembli.
  • Prepara els vegetals per fer el sofregit quan el necessiti. Has de pelar i ratllar la ceba, pelar i trinxar l'all i ratllar el tomàquet. Si no has fet mai un sofregit, clica aquí i t'ho explico. Ja veuràs com n'és de fàcil!



I ja pots començar a cuinar:

  • Posa oli abundant en una cassola o en una paella i, quan sigui calent, hi poses la botifarra tallada en bocins més aviat petits. Ho remenes i, quan comenci a agafar color, ja ho pots treure del foc. No t'amoïnis que ja s'acabarà de coure després.


  • En el mateix oli hi fregeixes lleugerament els rovellons amb un pessic de sal. Foc mig-baix. Ei, si són dels grossos, talla'ls a bocins però si són petits val més fer-los servir sencers. Un parell de voltes perquè agafin una mica de color i ja els pots treure. S'acabaran de coure junt amb l'arròs, no pateixis.


  • Ara fes el sofregit a la mateixa cassola o paella, amb l'oli que t'ha sobrat. Si te n'hi ha quedat poc, doncs n'hi afegeixes. 
  • I, quan tinguis el sofregit fet, hi afegeixes l'arròs amb un pessic petit de pebre vermell i el grapat de daus de pernil i ho remenes bé durant un parell de minuts perquè així l'arròs agafarà tots els gustos. Foc baix. I no hi posis sal, eh? Que el pernil ja en porta, el sofregit també i n'has posat als rovellons.


  • Ja hi pots col·locar la botifarra i els bolets. També ho barreges amb l'arròs amb compte de no trencar els rovellons. Foc baix.


  • I quan tot estigui ben barrejat ja hi podràs abocar l'aigua bullint o el brou, el que tinguis. Foc mig i que bulli a poc a poc durant 12 minuts amb la cassola o la paella destapada. L'arròs a la paella no es remena, eh? Es vigila perquè no se li acabi el líquid abans d'hora i prou.


  • Al minut 12 tastes l'arròs per veure si necessita sal i si ja és cuit. Si ja el trobes al teu gust, apagues al foc. Si encara el trobes dur, l'hi deixes un parell de minuts més. No et passis massa de temps perquè l'arròs s'estova.

I ja està fet!



Truc:
  • Si és fora de temporada boletaire o no tens ganes de netejar bolets, hi pots posar un pot de rovellons de conserva, que d'aquests n'hi ha tot l'any i ja estan nets. Es fa tot de la mateixa manera, excepte que els rovellons de pot no cal que els fregeixis. Els rentes una mica a raig d'aixeta i els incorpores directament a la cassola o paella després de l'arròs.

Un altre dia pots fer:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada