A la majoria de receptes de xup-xup o de cuina tradicional hi ha un sofregit. Aquí veuràs com es fa. Ei, és fàcil! Això sí, el sofregit no vol presses.
Desplega una activitat inusitada. Amb un somriure a la cara va desgranant plans per a tres o quatre dies: sortir a sopar, anar a concert, visitar aquella exposició que ella fa tants dies que vol anar a veure... Inclús explica entusiasmat que un dels dies el dinar el farà ell, ell que no cuina mai. Ella no es deixa impressionar fàcilment i es limita a llençar una pregunta. Aquest cap de setmana per casualitat juga el Barça a casa? Descobert, se sent descobert.
I la recepta:
Per fer un bon sofregit, el sofregit bàsic, que és el que et demanen tantíssimes receptes, necessites una mica de temps, almenys mitja hora, perquè com més a poc a poc el facis, més bo et quedarà.
- El pots fer en una paella o en una cassola. Si no ho has fet mai, en una paella ho controlaràs millor, però ja veuràs en les fotos que utilitzo indistintament paella o cassola.
Necesssitaràs:
1 ceba
1 gra d'all
1 tomàquet madur no gaire gros
Oli verge d'olives arbequines
Sal
1 fulla de llorer o bé una mica de julivert
Per començar:
- Ratlla la ceba. Fes-ho amb un ratllador normal i corrent.
- Pots utilitzar ceba de Figueres, que és aquella més rosada i més dolça, o ceba seca, la que tinguis més a mà.
Aquesta és la ceba de Figueres ratllada
I aquesta altra és la ceba seca ratllada
- En lloc de ratllar la ceba, també la pots trinxar a daus petits amb un ganivet esmolat.
- Fer la ceba ratllada o trinxada depèn bàsicament de si tens o no tens algun llepafils a taula, d'aquells que van buscant amb la forquilla per dins del plat qualsevol bocinet de ceba per apartar-lo. Ratllada no la troben! T'ho dic jo que tinc un llepafils...
- I ara que ja tens a punt la ceba, trinxa petitet el gra d'all.
- En un plat a part, ratlla-hi el tomàquet madur. Aquest tomàquet no cal que sigui gaire gros.
- No exageris mai amb la quantitat de tomàquet perquè en lloc de fer sofregit acabaries fent mitja salsa de tomàquet. I si vé la iaia a dinar et diria "això tomaqueja". Ei, i amb raó!
Per continuar:
- Posa oli a la paella. No cal que sigui una piscina d'oli però sí que cobreixi el fons de la paella perquè la ceba necessita una mica d'alegria amb l'oli. I quan l'oli sigui calent, posa-hi la ceba ratllada o trinxada.
- Abaixa el foc i remena-ho una mica. L'has de cuinar amb el foc ben baix, a poc a poc, amb la paella destapada i vigilant. Remena-ho de tant en tant.
- Quan la ceba comenci a fer-se rossa, afegeix-hi l'all trinxat. Foc baixet i ho vas remenant de tant en tant. Vigila-ho, eh?
- Quan l'all comenci a fer-se ros, posa-hi el tomàquet ratllat
- I tot seguit hi afegeixes un pols de sal i la fulla de llorer o el julivert, segons el què tinguis a mà o segons el què t'indiqui la recepta.
- Remena-ho i continua amb el foc baixet. Sempre amb la paella destapada.
- Quan el tomàquet passi de color vermell viu a vermell amarronat, el sofregit ja està fet!
Truc:
- Quan facis sofregit amb calma, dobla les quantitats de ceba, all i tomàquet. Utilitza'n la meitat per al plat que vols cuinar i l'altra meitat la congeles. Trigaràs pràcticament el mateix temps en fer-ho i la següent vegada tindràs la feina feta!
- Si no tens tomàquet madur i has de fer un sofregit, pots utilitzar 2 cullerades soperes de tomàquet de pot. Ei, no se t'ocurreixi comprar un pot de tomàquet fregit, eh? Fixa-t'hi que en l'etiqueta hi digui "tomàquet triturat" o similar. I no ho diguis a la iaia, o no ho trobarà bo...
Aquí tens algunes receptes que porten sofregit:
Anna, m'encanta el sofregit que fas. Estic sentint a Bach i aprenent fer el sofregit. Salut
ResponEliminaÉs que escoltar Bach ajuda, eh? Fins aviat!
ResponElimina