dimecres, 2 de setembre del 2015

Mandonguilles amb patates i pèsols

Un plat reconfortant, que recorda la infantesa, plat únic que combina la carn amb la patata i els pèsols, per sucar-hi pa, boníssim...!





La història d'avui:

Aquest és un plat que ja cuinava la meva besàvia. Anava molt bé a pagès per al dinar que els homes es menjaven al camp, perquè es mantenia en perfectes condicions sense necessitat de nevera. Evidentment, enmig de les oliveres o dels camps de blat, de nevera no n'hi havia! Així que havien de preparar plats que suportessin bé les altes temperatures de l'estiu.




I ara va perfecte per endur-te'l al tàper, perquè fet d'un dia per a l'altre encara és més bo! Si te l'endús a l'oficina, només caldrà que li donis un cop d'escalfor amb el microones i llestos.



I ara la recepta:


Per a 4 persones necessitaràs:

1,200 kg. de patates
200 gr. de pèsols sense beina (poden ser congelats si no en tens de frescos).
20 o 24 mandonguilles, segons la gana que tingueu 
Una ceba, un gra d'all i un tomàquet.
Una fulla de llorer o una branqueta de romaní. 
Sal, pebre vermell, una mica de farina.
Oli verge d'olives arbequines.
Aigua calenta o brou calent.

Opcional: una picada composta de 6 avellanes, 6 ametlles i 3 o 4 pinyons.




Per fer la recepta de mandonguilles amb patates i pèsols es triga més temps en llegir-la que en cuinar-la, així que anima't i cap a la cuina!


Primer que res:
  • Ratlla la ceba, trinxa l'all i ratlla el tomàquet.




  • Les patates esqueixades deixa-les cobertes d'aigua perquè no se't tornin negres mentre vas treballant.


Comencem per les mandonguilles:

Si has comprat fetes les mandonguilles, ja tens bona part de la feina feta. Així que ja pots començar directament. 

Si no, les hauràs de fer tu. Si no tens clar com va la cosa de fer les pilotetes, mira aquí com fer-ho. És fàcil però entretingut.



Així són les mandonguilles crues

  • Enfarina les mandonguilles i fes-les sofregir en oli calent. No cal que et quedin completament fregides, només cal que t'agafin una mica de color. Ja se t'acabaran de coure per dins quan facin xup-xup més endavant.


  • Passa-les a la cassola que faràs servir.


Ara faràs el sofregit:

  • En el mateix oli que t'ha sobrat de les mandonguilles, fes un sofregit de ceba, all i tomàquet. Fes-ho així:
  • Primer fas enrossir la ceba ratllada. 


  • Quan comenci a fer-se rossa hi afegeixes l'all trinxat i, quan l'all comenci a agafar color, hi poses el tomàquet ratllat, la fulla de llorer i un pols de sal.



  • Deixa que es cogui a foc baixet, vigilant i remenant-ho.
  • Quan estigui fet, posa-hi mig got de brou calent o d'aigua calenta, que bulli un parell de minuts, i després ho passes tot a la cassola de les mandonguilles.

I ara toca acabar el plat:

Aboca dins de la cassola de les mandonguilles les patates esqueixades, un pols de sal, un pols de pebre vermell i hi afegeixes una mica més de brou calent o d'aigua calenta, que no quedi cobert del tot. Més o menys així:




No et preocupis si ara et sembla una piscina vermella. Després el suc es reduirà, el color també i et quedarà genial.  

  • Si ho fas en cassola, deixa que vagi fent xup-xup durant 10-15 minuts, afegeix-hi aleshores els pèsols i que continuï fent xup-xup uns 10 minuts més o fins que vegis que les patates i els pèsols són cuïts.
  • Si ho fas en olla ràpida, posa-hi els pèsols al mateix temps que les patates i deixa-ho coure uns 5-7 minuts a partir que comenci a sortir-ne vapor.

Opcional: Quan ja estigui cuit, pica les ametlles, les avellanes i els pinyons fins a fer-ne una pasta ben fina, reparteix-ho dins de la cassola o de l'olla, remena-ho amb compte i fes-ho bullir a foc molt baix, sense tapa i vigilant, durant un parell de minuts més.

  • En qualsevol cas, deixa-ho reposar una estona abans de servir-ho. Guanya en sabor!



Trucs:
  • Treballant sempre toca córrer, així que fes servir els pèsols congelats, que el resultat no varia gaire. Ja sabem que els pèsols frescos són millors, però el temps és el temps.
  • La picada et dic que és opcional perquè, de vegades, hi ha algú que té al·lèrgia als fruits secs o n'hi ha algun altre que no li agrada. És més bo amb picada, però...
  • Si tens temps de fer-ho amb cassola, amb xup-xup, de manera tradicional, et resultarà més fàcil controlar-ne el resultat però, si no dius que ho has fet amb olla, ni la iaia se n'adonarà.
  • Si quan ho has acabat de cuinar veiessis que el suquet t'ha quedat massa líquid, barreja una culleradeta de maizena o de farina amb mig gotet del mateix suquet i aboca-ho dins de la cassola, remena-ho una mica amb compte, fes-ho bullir a foc baix durant un parell o tres de minuts, vigilant, i veuràs com se t'espessirà.





13 comentaris:

  1. Aquest plat es boníssim...i de tota la vida , ja l,he fet una vegada i avui repetim.
    Moltes gràcies pels bons consells. I enhorabona per la pagina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Àngels! He passat pel teu blog de música. Quina cosa més dolça!
      Una abraçada.
      Anna

      Elimina
  2. Molt bona recepta, ja l'he fet dues vegades i surt deliciosa, molt bons consells.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gàcies, Pau! No hi ha com les receptes tradicionals, oi?
      Ves passant per aquí. Hi ha més coses bones!
      Anna

      Elimina
  3. Sí senyora!
    M'ha agradat la recepta, està ben explicada, ben detallada, i escrita.
    I shall come!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies JM, es fa el que es pot per explicar-ho de manera entenedora...!

      Elimina
  4. Torna quan vulguis, Marc. Ja veus que hi ha moltes receptes de xup-xup!
    Anna

    ResponElimina
  5. Mil gràcies!! tot explicat molt clar i el resultat boníssim fins i tot pels que no tenim massa experiència

    ResponElimina
  6. La millor salsa que he fet per les mandonguilles!!!!

    ResponElimina
  7. No hi ha res com la cuina de les àvies...! Remena per aquí quan vulguis, que hi trobaràs molts plats de xup-xup.

    ResponElimina
  8. Ole!!! Avui l'hem fet per dinar!!! I repetirem, boníssim i fàcil!!!!

    ResponElimina