El turbot, rom, turbó o rèmol, segons les contrades, té la carn ferma i blanca. Fet sencer al forn és un plat que fa festa. Molt fi de gust, boníssim!
Encara no sap on és la dreta ni l'esquerra, però va amb el comandament a la mà, concentrat, darrere del cotxe teledirigit que li acaben de regalar. Quan el vol fer girar pregunta a l'àvia quin botó ha de prèmer "per anar cap allà" i assenyala la direcció amb la maneta. Quan no li surt bé, es tomba sorprès cap a l'àvia... No funciona, diu.
I la recepta:
El turbot ja veus que té forma de rombe i, com que és molt ample, si és gros difícilment t'hi cabrà dins d'una cassola normal. Per això va molt bé cuinar-lo tallat a trossos o a lloms, o bé al forn si el vols fer sencer. Ei, llevat que tinguis una cassola com els francesos, les turbotières, que repliquen la forma del peix.
L'únic inconvenient que té el turbot és el preu, especialment si és turbot salvatge. Generalment va car. Però un dia és un dia, oi?
Per a 4 persones necessitaràs:
Un turbot d'entre 1,5 - 2 kg., aproximadament
4 patates grosses
1 ceba grossa
1 llimona
6 bitxos petits secs (guindilla)
Mig got de vi blanc
Sal
Oli verge d'olives arbequines
Per començar:
- Demana a la peixateria que et marquin el turbot en 4 racions, fent-hi una creu com veus a la foto, però sense separar-ne els talls. Tot i que ja ho saben, diga'ls que l'espina central la tallin bé perquè és molt dura i després a tu et costaria separar-ne els talls. El final de la cua també fes-lo treure.
- Pela i talla les patates a rodanxes primes, allò que n'hi diuen patates fornera. Mira que totes siguin aproximadament del mateix gruix perquè així quedaran cuites totes al mateix temps.
- Talla la ceba a mitge llunes, també primes.
- També tallaràs la llimona en mitges rodanxes.
- Ara col·loca les patates i les cebes en la safata més gran que tinguis, amb un bon raig d'oli i una miqueta de sal. La safata del forn sol ser la que va millor!
- I ho poses dins del forn calent a 200º durant 10-12 minuts. Escalfor només a baix i la safata a mitja altura.
- Mentrestant, renta i sala el turbot.
- Passats els 10 minuts, posa el turbot damunt de les patates i cebes. No apaguis el forn, eh?
- I ho tens dins del forn 10 minuts més.
Per acabar:
- Reparteix els talls de llimona i els bitxos secs per la safata, en contacte amb l'oli. Col·loca uns quants bocins de llimona dins dels talls del turbot i aboca el mig got de vi blanc pel damunt del peix.
- Torna a tancar el forn i ho tens dintre durant 15 minuts més o fins que vegis que la patata i el peix són cuits. Ei, la mida del peix pot fer que necessiti uns minuts més o menys de forn, tingues-ho en compte!
- I els últims 5 minuts de forn pots encendre també el grill, però vigilant perquè no se't cremi.
Mira, mira, quin goig que fa!
Trucs:
- Si hi ha alguna embarassada entre els comensals, ja saps que primer que res has d'haver congelat el peix i tenir-lo descongelat abans de posar-te a cuinar.
- Si el gust picant t'agrada molt, fes servir bitxo fresc en lloc de bitxo sec. També pots afegir a l'oli uns grans sencers de pebre negre.
Un altre dia pots fer:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada