dimarts, 29 de desembre del 2015

Ànec rostit amb prunes, orellanes i pinyons

L'ànec rostit és un plat de festa. Ideal per a la taula de Nadal o de Cap d'Any o per a una celebració. I el pots fer el dia abans, sense problemes!





La història d'avui:

Està impacient. Se li nota encara que no ho digui. Aparta la cortina, mira al carrer, es mira el rellotge, veu com ella va passant amb bosses amunt i avall. Camina fins a la porta, torna a la finestra. La sent que obre i tanca calaixos. Et falta molt? Trobarem caravana, diu per tercera o quarta vegada. Té ganes d’arribar a la Cerdanya, recórrer espais oberts, ensumar la natura i reconèixer antics camins. No trobo els guants d’esquiar, sent que diu ella des de l’habitació. S’asseu i repeteix resignat: trobarem caravana.





I la recepta:

La cocció de l'ànec, si vols que et quedi super-tendre, dura una hora i mitja. T'ho dic més que res perquè et puguis organitzar. 

Necessitaràs per a 4-6 persones:

1 ànec mut, preferiblement femella
1 ceba grossa i 1 cabeça d'alls
1 tomàquet madur
2 fulles de llorer i 1 branca de canyella
1 copa de vi ranci o de xerès dolç
1 copa de vi blanc
2 gots plens de brou calent o d'aigua calenta
Sal, pebre negre i canyella en pols
Oli verge d'olives arbequines
Opcional: 2 cullerades soperes de llard de porc ibèric




I l'acompanyament:

250 gr. de prunes amb pinyol
250 gr. d'orellanes de préssec o d'albercoc
100 gr. de panses de Corint (opcional)
50 gr. de pinyons





Per començar:
  • Talla la ceba a troços grossos.
  • Renta el tomàquet i punxa'l en cinc o sis llocs diferents amb la punta d'un ganivet petit. Això ho fas per evitar que es rebenti.


  • Treu la pela exterior de la cabeça d'alls. Només la pela exterior. La faràs servir sencera, sense desgranar i sense pelar: així no es crema! 


  • Si has comprat l'ànec sencer, l'hauràs de tallar a bocins. No és difícil de fer però, de tota manera, el més pràctic és comprar-lo ja tallat. 


  • Neteja bé l'ànec i treu-n'hi totes les plomes petitones que pugui tenir. Ho faràs molt bé passant l'ànec per la flama directa per tal que es cremin i després rentant el tall a raig d'aixeta.

I ja pots posar-te a cuinar:
  • Posa oli en una cassola ampla i, si t'hi agrada, hi afegeixes 1 o 2 cullerades de llard. Si no t'hi agrada o no en trobes allà on vius, doncs no n'hi posis. Amb l'oli sol queda perfecte.


  • Tira un pessic de canyella en pols a l'ànec, només per la part de la pell. I quan l'oli sigui ben calent, col·loca-hi tots els bocins d'ànec dintre, procurant que la pell toqui l'oli. 
  • Escampa sal i pebre negre pel damunt de la cara que veus. El foc l'has de mantenir mig-alt.


  • Quan estigui ben cuit de la part de la pell, el gires. Ha d'estar ben cuit perquè aixì perdrà tot el greix. Per l'altra cara només cal que el coguis superficialment, només cal que agafi color. Ja s'acabarà de coure després.
  • Abaixa el foc una mica i incorpora a la cassola la ceba, la cabeça d'alls i el tomàquet, tot al mateix temps. Tapa la cassola.
  • Al cap d'un parell de minuts, ho remenes i hi poses la branca de canyella, les fulles de llorer i les copes de vi. Deixa la cassola destapada perquè t'interessa que s'evapori l'alcohol. Qüestió de 4-5 minuts. Quina oloreta més bona se sent, oi?


  • Ara que ja s'ha evaporat l'alcohol, posa-hi un got i mig de brou calent o d'aigua calenta, el que tinguis. Remenes una mica, tapes la cassola i que vagi fent xup-xup amb el foc baixet durant una hora. Ves-ho vigilant, eh?


  • Ara hi col·loques les panses, les prunes, els pinyons i les orellanes, tot al mateix temps. Si veus que hi ha massa poc líquid, afegeix-hi l'altre mig got d'aigua calenta o de brou calent, el que tinguis a mà.
  • Tapa la cassola i que faci xup-xup durant mitja hora més. 



I ja has acabat! Apaga el foc i que reposi dins de la cassola fins a l'hora de dinar. Quan el vulguis servir, només l'hauràs d'escalfar uns minuts amb la mateixa cassola. Ja veuràs que tendre que t'ha quedat!




Trucs:
  • L'ànec mut també es comercialitza amb el nom d'ànec Barberie.
  • El pots cuinar tranquil·lament d'un dia per a l'altre. Encara serà més bo. No necessites ni posar-lo a la nevera, si no vols, excepte si fa una calor de morir-se, és clar!

Un altre dia pots fer:













1 comentari: