Porta una mica de feina fer la vedella rostida, però un dia és un dia, oi? Ah, les verdures estan triturades amb la salsa!
La història d'avui:
Li han renovat el contracte de vigilant de seguretat. El seu cap li ha comentat que allà on fa el servei estan molt contents i que li veu bones perspectives de futur. Ara sí que podran anar a viure junts! Amb el sou de dependenta d’ella i el que guanya ell no hauran de patir per pagar les despeses d’un piset. Es moria de ganes de explicar-l’hi però no ho volia fer per telèfon. L’ha anat a recollir en sortir de la feina i, quan ho ha sentit, ha obert molt els ulls i se li ha penjat del coll, emocionada!
I la recepta:
Per fer aquest plat, pots fer servir la part de la vedella que més t'agradi, com rodó de vedella, conill de vedella o llata, que és la que avui faig servir jo. Només tingues en compte que el tall rodó, tot i que té l'avantatge que tots els talls són més o menys iguals i no té nervis, és una peça una mica eixuta. El conill de vedella és melós però té nervis i tendrums. I la llata és melosa però té un nervi central que és una mica empipador.
Si només cuines per a dues persones, hi ha altres peces de vedella més petites. Deixa't aconsellar a la carnisseria.
Necessitaràs per a 6 persones:
1 llata de vedella de 1,200 kg.
2 cebes
3 pastanagues
4 grans d'all
4 grans d'all
La part blanca d'un porro gros
1 copa de vi blanc
1 copa de brandy
3 gots plens de brou calent o d'aigua calenta
Unes branquetes de romaní i de farigola
Unes branquetes de romaní i de farigola
Sal i pebre negre
Oli verge d'olives arbequines
Primer prepara les verdures:
- Pela, renta i talla a rodanxes les pastanagues i el porro.
- Pela i trinxa la ceba a daus.
Ara la carn:
- Escalfa el forn a 250º.
- Posa sal i pebre a totes dues cares de la carn i col·loca-la en una safata de forn amb un bon raig d’oli.
- I la poses dins del forn, uns 3-4 minuts de cada cara perquè agafi una mica de color per fora. Amb això el que fas és segellar la carn perquè conservi dintre totes les substàncies i tot el gust.
- Treu-la de la safata però deixa-hi l'oli.
Ara tot junt, verdures i carn:
- En la safata on has fet la carn, posa-hi els alls sense pelar i totes les verdures que tens trinxades, i ho deixes al forn durant uns 5 minuts. Remena-ho un parell de vegades durant aquest temps.
- Incorpora-hi la carn, per tal que es vagi coent tot junt dintre del forn. Posa-hi també les branquetes de farigola i de romaní.
- Quan ja ho tinguis tot dins, abaixa el forn a 200º.
- Quan vegis que les verdures ja estan toves, aboca damunt de la carn el brandy i el vi blanc.
- Espera’t que l’alcohol s’evapori, cosa d’un parell de minuts, i afegeix-hi el brou calent o l'aigua calenta. Deixa-ho coure 30 minuts més, vigilant que no s'enganxi i remenant-ho de tant en tant.
- Treu la safata del forn i separa la carn de les verdures.
- Tritura les verdures i el suc que hi ha a la safata amb el minipimer per fer la salsa. No hi posis els alls. T’ha de quedar ben fina, sense cap grumoll. Si mentre tritures veus que la salsa resulta molt espessa, hi pots afegir una mica de brou o d'aigua.
- Deixa refredar la carn. Quan sigui bastant freda, la talles a rodanxes. Freda es talla millor i no es perden tant els sucs de dintre.
Veus com encara és vermella de dins?
S'acabarà de coure i d'entendrir junt amb la salsa.
L’acabament del plat:
- Abaixa el forn a 180º. Posa els talls de vedella i tota la salsa dins d’una safata i fes-ho coure uns 45 minuts dins del forn, o fins que la carn sigui prou tendra. Ves-ho vigilant perquè no se t'enganxi.
- Si convé, ho pots mullar amb una mica de la mateixa salsa o bé amb una mica de brou calent o d'aigua calenta.
- I ara sí, ara ja la tens a punt!
Trucs:
- Com tenir la seguretat que la vedella s’ha fet prou tendra? La pots punxar amb una forquilla o amb un escuradent. Però, mira, a la cuina només hi ha una manera de saber les coses del cert: tastant-ho. Un retallet petitó et dirà el què vols saber.
- El forn s'embruta una mica, així que si abans que sigui fred del tot hi passes una baieta, després no et costarà tant de fer net. No et cremis, eh?
Un altre dia pots fer:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada