dimecres, 5 d’agost del 2015

Mandonguilles, com es fan?

Les mandonguilles les pots comprar fetes però, si les fas tu, saps exactament què porten dins. I això és prou important...! Aquí les tens, crues, esperant que tu les vulguis cuinar.





La història d'avui:

No vol compromisos. Simpàtic, xerraire, fa anys que va de flor en flor i fins fa poc li anava prou bé, però darrerament es troba que les noies que va coneixent o tenen un fill o tenen pressa per tenir-ne un. Ha decidit intentar-ho amb noies més joves i no se'n surt perquè sembla ser que el troben massa gran. S'ha rapat els cabells per dissimular la incipient calvície. A veure si així funciona...




I la recepta:

Com que bona part de la feina es fa a mà, bàsicament necessites paciència i mans ben netes. I els ingredients, és clar...


Per fer 25-30 mandonguilles necessitaràs:

250 gr. de carn de vedella picada
250 gr. de carn picada de porc
Molla de pa, aproximadament uns 40 grams
Mig got de llet
2 o 3 cullerades de pa ratllat
1 ou 
Sal i pebre negre

Opcional: 1 gra d'all i una mica de julivert



La carn de vedella i la carn de porc que necessitaràs, pots demanar que te les piqui la carnissera totes juntes -molt més pràctic- o bé comprar la carn i picar-la tu a casa. Tant si compres la carn picada com si no, el pes que et cal és el mateix.







Primer que res:
  • Posa la llet en un bol i afegeix-hi la molla de pa perquè se'n vagi empapant.


  • Si vols fer servir l'all i el julivert, ara és el moment que en facis una trinxada. No abusis de l'all perquè dominaria massa el gust, amb un sol gra en tens prou. 


  • Encara que a la foto hi hagi una cabessa d'alls, fes-ne servir només un gra, eh?




I ara treballaràs les carns:
  • Posa en un bol la carn picada, escampa-hi un pols de sal i un pols de pebre negre.


  • Si t'hi agrada, posa-hi també la trinxada d'all i julivert. Si no t'hi agrada, doncs no n'hi posis... No passa res. També les pots fer un dia amb all i julivert i un altre dia sense. 


  •  Ara hi poses la molla de pa escorreguda i esmicolada. 


  • Ho remenes una mica i al damunt de tot hi col·loques l'ou sencer, cru. Posa un pessic de sal a l'ou.


Fins aquí és ràpid i no costa de fer, oi?

  • Ves-ho barrejant tot junt amb l'ajut d'una forquilla fins que se't faci una massa. Això ja és una mica més entretingut però no costa ni mica. Si hi ha alguna nena o algun nen per casa, s'hi apuntaran encantats!
  • I ara ves fent boletes amb les mans. Paciència i música de fons...


  • Si trobes que et costa de fer les boles perquè la massa és molt humida, pots posar-hi una cullerada o dues de pa ratllat i barrejar-ho bé. T'ho espessirà d'immediat.


  • Ara ja les podries fer servir per cuinar o bé congelar-les. La ració per persona és de 5 o 6 mandonguilles però tot depèn de la mida i de la gana, és clar. 

Exemples:
  • Les pots fregir amb oli verge d'olives arbequines i les pots acompanyar d'un puré de patates, de mongetes blanques, de salsa de tomàquet, de patates fregides...

Trucs:
  • Demana a la carnisseria que et piquin barrejades les carns de porc i de vedella. Millor si t'ho trinxen dues vegades, queda la carn més fina.
  • Pots substituir la molla de pa i la llet per pa ratllat, tot i que el resultat no és ben bé igual.
  • Si les vols cuinar, sempre primer les hauràs d'enfarinar. Ui, m'ha sortit un rodolí i tot! Però sí, no te n'oblidis mai d'enfarinar-les. O bé amb farina de blat o bé amb pa ratllat. El que més t'agradi.


8 comentaris:

  1. Uauuuuuuuu... només de veure les fotos ja em vénen ganes de posar-m'hi! I amb les explicacions tan planeres i animades, encara més, i mira que sóc mala cuinera. Moltes gràcies!!

    ResponElimina
  2. No, no, de males cuineres no ni ha. El que cal és temps -ai, quina cosa més escassa-, una bona recepta i anar practicant. Si a més hi ha la iaia al costat donant indicacions, ja flipes i tot, però això ho pots substituir pel meu bloc... Així que, endavant, que les mandonguilles són d'aquells plats que agraden a tothom!

    Anna

    ResponElimina
  3. M'animaré a fer les meves primeres mandonguilles! Sempre m'havia semblat molt complicat. Gràcies per ensenyar-nos a cuinar. Molt agraïda.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bé! Ja m'ho diràs quan les facis. Segur que et quedaran boníssimes!

      Elimina
  4. Aquest cap de setmana ens hem animat a fer-les! Les nenes les han moldejat i després hem seguit la recepta de les mandonguilles a la jardinera i ha estat un èxit a casa!!! Boníssimes!!!

    ResponElimina