Escalivada al forn tradicional

Gairebé tan bona com feta damunt de les brases! No tothom pot tenir brases a casa i qui en té potser té un bosc a la vora i no les pot encendre, així que farem l'escalivada al forn i en disfrutarem!



La història d'avui:

Està tot el jardí ple de vespes picadores!, es queixa el nen, atemorit. Certament, de cada any se'n veuen més. I no són les vespes de tota la vida, en són unes de forasteres que fan una picada ben dolorosa i que es mengen les pobres abelles, de les que cada vegada en rebem menys visites. Avui, però, sembla que hi hagi un eixam sencer de vespes, volant a la recerca d'aigua o de vés a saber què o bé caminant per terra. Ens hem posat a observar-les, amb els nens tancats a dins, i buscant, buscant, n'hem trobat un niu a sota la taula on hi esmorzem. Quin ensurt! Com és que no ens n'havíem adonat fins avui?








I la recepta:

L'escalivada es menja com a acompanyament, per exemple costelles a la brasa amb escalivada o pollastre amb escalivada o botifarra amb escalivada. Però també te la pots menjar com un primer plat de verdura. O posada damunt d'una torrada com aperitiu o sopar lleuger. De qualsevol manera, és boníssima!


Necessitaràs:

2 albergínies
1 pebrot vermell
Oli verge d'olives arbequines
Sal
1 safata per anar al forn





Per començar:
  • Renta el pebrot i les albergínies a raig d'aixeta, les eixugues una mica i les poses dins d'una safata que pugui anar al forn.


  • Agafa un ganivet prim o una broqueta i fes set o vuit punxades tant al pebrot com a les albergínies.


  • Ara pinta-ho tot amb oli d'oliva. Ho pots fer amb un pinzell o, si no en tens, amb el dit net...


  • Escalfa el forn a 200º, escalfor dalt i baix, i posa-hi la safata amb el pebrot i les albergínies dintre, a mitja alçada, durant 15 minuts. 
  • Passats els 15 minuts ho gires tot, el que va dalt ho poses baix, ja m'entens, oi? Veus que ha deixat anar una mica de suquet? No el toquis, ja vas bé.
  • I ho tornes a posar dins del forn durant 15 minuts més.
  • Ho treus del forn i esperes un parell o tres de minuts abans de començar a pelar les albergínies i el pebrot perquè cremen molt. I ja ho pots anar pelant directament amb les mans netes. Et pots ajudar amb una cullera, si ho vols.


  • Quan ho tiguis tot pelat ja pots fer-ne tires llargues, també amb els dits nets o amb ajut d'un ganivet, tot i que les iaies et diran que fer-ho amb ganivet és gairebé un pecat...



Per acabar:
  • Ara ho amaneixes amb sal i un bon raig d'oli, ho remenes amb compte perquè la sal i l'oli arribin a tot arreu i ho tastes. Va a gust teu de posar-hi més o menys sal!


  • El gust de l'escalivada s'intensifica al cap d'una hora o dues de repòs, tapada, però si t'ho menges al moment també és boníssima!
  • I amb una torrada, tasta-ho i ja m'ho diràs.



Trucs:
  • Les albergínies i el pebrot escalivats es pelen millor si són calents o tebis. Freds costa una mica més separar-ne la pela.
  • Si t'agrada el gust de l'all, pots trinxar un gra d'all i escampar-lo pel damunt de l'escalivada.

Un altre dia pots fer:















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada