Patates esqueixades, com es fan?

Les patates esqueixades es diuen així pel sistema que es fa servir per tallar-les. Només per això. Molt fàcil de fer! Mira la diferència entre les de l'esquerra i les de la dreta.




Aquí veus, en un cantó de la foto, unes patates tallades amb normalitat, regulars, totes iguals. I unes altres que són irregulars i plenes d’angles. Doncs aquests talls de patata irregulars són les patates esqueixades. Fenomenals per fer suquets, patates guisades... Ei, superfàcil, eh?

Quan vulguis cuinar patates amb suc, fes servir sempre patates esqueixades perquè faran que el suquet resulti més espès, més consistent, més brillant.



Necessitaràs:

Patates
Un recipient amb aigua
Un ganivet esmolat



Fes-ho així:

  • Pela i renta les patates que vulguis utilitzar. 
  • Posa-les senceres dins d'un recipient amb aigua perquè no s'ennegreixin i, amb un ganivet esmolat, hi fas el primer tall normal, recte, però sense arribar al final. Si arriba al final serà un tall de patata normal i corrent.

  • Sobretot no arribis al final! Mira't la foto:



  • Doncs, sense arribar al final i sense treure el ganivet, estira el tall de patata cap a tu, que es trenqui la patata tota sola per allà on vulgui.




  • I ara és quan fas palanca amb el ganivet, estirant cap a tu.




  • Veus com la patata es va obrint? Ei, ajuda’t amb l’altra mà. A la foto només n’hi veus una perquè l’altra està fent la foto... però amb dues mans va molt millor, eh?





  • En realitat, és com si trenquéssis cada bocí de patata, com si s’esquincés, que és el que t’interessa.

  


  • I ja està. S’acaba de trencar tota sola. Ja en tens el primer tall!


  • Amb els següents talls fes exactament el mateix fins que s’acabin les patates. Els talls posa’ls sempre dins de l’aigua per evitar que s’ennegreixin.




Veus que queda irregular, amb molts angles?





  • Va molt bé que sigui així perquè aquests angles irregulars són els que t’ajudaran a cuinar: ajuden a espessir el suc del guisat i queda una salsa molt més brillant i amorosa.
  • Ja veuràs que els angles desapareixen amb la cocció i que el suquet agafarà més cos. Fàcil, oi?
  • Veus a la següent foto la diferència entre les patates tallades amb normalitat i les patates esqueixades?




  • Doncs això és una patata esqueixada, ideal per fer suquets i plats que requereixin xup-xup. 


I ara que ja saps com es fan, si vols pots preparar:




2 comentaris:

  1. Primera visita al teu Blog.
    Fent un repàs a les receptes, a les explicacions, etc... a punt per criticar :)
    És broma. Em sembla un blog genial. Amb receptes senzilles però interessants.
    Potser, i només potser, trobo que caldria "buscar" una mica més el perquè de les coses. Potser, es podria afegir algun suggeriment d'acompanyament per a algunes receptes. Algun suggeriment de postre, etc...
    He decidit deixar aquest comentari, justament aquí, ambles patates esqueixades per dos motius:
    1- Les patates, quan es trenquen (esqueixen) deixen anar el midó interior. Aquesta tècnica, efectivament, serveix per fer salses més espesses, o (important) per lligar els ingredients de les salses més complexes.
    2 - En l'execució d'aquesta tècnica, és més fàcil si, a mig tallar el troç de patata, girem el ganivet en comptes de "estirar" del ganivet cap a tu.

    ResponElimina
  2. Gràcies pel suggeriment, Josep Maria. Estaria bé afegir-hi això que comentes a totes les receptes però, noi, el temps és un ingredient escàs i ni tan sols puc publicar amb la freqüència que voldria...

    Sí, les receptes que publico són volgudament senzilles i, la majoria, fàcils de fer. Ei, i algunes inclús van destinades a gent amb pressa!

    No considero que les receptes siguin "meves" perquè moltes són de cuina tradicional de transmissió familiar com no se't deu haver escapat, perquè tinc la sensació que tu en saps bastant de cuinar.

    Torna quan vulguis!
    Anna

    ResponElimina