Ànec rostit al forn amb poca feina

La feina de coure la farà el forn tot solet! El que més feina et donarà serà netejar l'ànec, ja ho veuràs, però la resta del temps pots preparar un primer plat o estirar-te al sofà a veure una sèrie! Ei, però vigilant el forn de tant en tant, eh?




La història d'avui:

Hi ha neu per tot arreu. Un follet saltironeja mentre els guia cap al camí de la cabana màgica del bosc meravellós. Aquí i allà hi ha arbres plens de llumetes daurades que dringuen al compàs de la brisa. Tot en un plegat un cabirol despistat travessa el camí i tots els nens i nenes l'assenyalen amb el dit entre rialles. No se n'adonen que ja han arribat. Es fa un silenci i els ulls se'ls il·luminen quan al bell mig de la clariana apareix la cabana dels follets. Se sent una veueta que pregunta: És de xocolata?




I la recepta:
 
Quan vagis a comprar l'ànec, demana que te'l tallin a troços: de cada pit que te'n facin 5 o 6 rodanxes, les ales per separat, les cuixes soles i el carpó en un o dos bocins, segons el gros que sigui. El coll i la carcanada els guardes per fer brou. Ei, i l'ànec que sigui mut! Escolta, que no és broma, que és una raça es cria al Penedès i que se'n diu així perquè és silenciós. Els francesos n'hi diuen ànec Barberie.

Si és femella serà més petit, màxim uns 2 kg. Ara, si sou molta colla, o n'agafes un que sigui mascle que són més grossos (i una mica més durs) o compres dos ànecs femella.


Necessitaràs per a 4-6 persones:

Un ànec mut femella d'1,800 kg o 2 kg, tallat a bocins 
200 gr. de cansalada crua
Sal, pebre negre, pebre vermell
2 pastanagues, 2 cebes, 2 tomàquets madurs i una cabeça d'alls
Una fulla de llorer i un branquilló d'api 
150 gr. de llard
 Oli verge d'olives arbequines
Mig got de moscatell o de vi ranci o de xerès




I per a l'acompanyament:

Prunes, orellanes i pinyons, un bon grapat de cada, al teu gust.
Mig got de vi bo: moscatell o vi ranci o xerès.
Un got d'aigua




Abans de fer res:

  • Posa les prunes, les orellanes, les panses i els pinyons dins d'un recipient, amb mig got de vi i l'aigua necessària perquè quedi tot cobert. Ho deixes estar en un racó de la cuina i quan ho necessitis, gairebé al final, ja s'haurà hidratat tot.




Per començar:

  • T'has d'entretenir una mica a treure les plomes petites adherides a l'ànec i després has de passar cada tall per la flama. Vol dir que ho passis, sense cremar-te, pel damunt de la flama de la cuina de gas, o de la llar de foc, o que hi passis un bufador. Així cremaràs els plomissols i els canons que et molestarien si te'ls trobessis dins de la boca.
  • Després renta cada tall a raig d'aixeta, els asseques una mica i hi poses sal, pebre negre i pebre vermell. I els col·loques dins de la safata de forn que hauràs untat amb una mica de llard.


  • La cansalada crua la talles a daus més aviat grossos i els afegeixes a la safata del forn.




Per continuar:
  • Ara pela i talla a mitges llunes gruixudetes les dues cebes, també treus la pellofa blanca de la cabeça d'alls i en separes 5 o 6 grans d'all amb la pela rosa inclosa, rentes el tomàquet i el punxes amb la punta d'un ganivet en tres o quatre llocs. Apa, ja ho pots posar tot a la mateixa safata de forn on has posat els bocins d'ànec. No et descuïdis de posar-hi la fulla de llorer.


  • Ei, ves engegant el forn a 160º, escalfor dalt i baix, que aviat el necessitaràs.
  • I ja només et falta pelar i tallar a rodanxes gruixudes les pastanagues i posar-les dins de la safata del forn, amb el branquilló d'api, el llard i un bon raig d'oli.



Per acabar:
  • Ho remenes perquè tots els gustos es barregin, fins que el llard es fongui. T'anirà bé per fer-ho una cullera grossa o les mans ben netes, com li vaig veure fer a la cuinera Maria Nicolau per la tele.
  • I quan el forn arribi als 160º, introdueixes la safata dins del forn, al prestatge més baix, durant 1 hora. 
  • Hi dones un cop d'ull de tant en tant perquè no es quedi sense líquid i passada aquesta hora, giraràs tots els talls, hi incorporaràs les prunes, orellanes, panses i pinyons i l'altre mig got de vi i el mig got d'aigua i tornaràs a deixar-ho dins del forn 1 hora més. Però ves-ho vigilant, eh?


  • És a dir, en total estarà dins del forn 2 hores. Compte! Recorda que com més gros és l'ànec, més temps necessita. Així que abans d'apagar el foc, tasta una mica de ceba, una mica de pastanaga i una molla d'ànec per veure si ja ho trobes al punt de cuit.
  • I ja has acabat! Apaga el forn i que reposi dins de la safata fins a l'hora de dinar.



Truc:
  • Si en lloc d'afegir-hi aigua, hi afegeixes brou, encara serà més bo.
  • Aquesta recepta d'ànec rostit al forn la pots preparar el dia abans. Pot reposar fora o dins de la nevera, tapat, i l'endemà encara haurà guanyat gust.

Un altre dia pots fer:













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada