El rap arrebossat és gustós, tendre i sense espines, ideal per a la mainada! Fet així allarga molt, que no t'espanti que sigui una mica car perquè del rap s'aprofita tot. El cap per fer sopa, la resta arrebossat a la romana.
La història d'avui:
Li hauria agradat tenir alguna cosa més amb ella però ella només el vol com a amic i amb això ell no en té prou. Es veien molt sovint, gairebé dos cops per setmana des de feia mesos i s'havia fet il·lusions. Les dones són així, diu l'amic amb poca convicció, no s'hi pot fer res. Ara ha fet una llista de tots els sopars a que l'ha convidat tot aquest temps i diu n'hi demanarà la meitat a ella. L'amic gairebé s'ennuega amb el glop de cervesa...
I la recepta:
Quan compris el rap, demana que te'l tallin a rodanxes ben primes per fer-les arrebossades. A mi aquesta vegada me'l van fer una mica massa gruixut, això depèn de qui t'ho talla. Més que res, és que si te'l fan primet te'n surten més talls i fa de més bon repartir.
Et dono les mides de farina i ou per fer rap a la romana per a 4 persones, comptant que a cadascú n'hi posaràs 3 o 4 rodanxes, segons el gros que sigui el peix, i que a davant faràs primer plat, per exemple carxofes amb pernil o cigrons amb tomàquet per a gent amb pressa. Si només fas el rap per a 1-2 persones, posa-hi un sol ou i la meitat de la farina.
Necessitaràs:
- De llevat hi ha vegades que n'hi poso i hi ha vegades que no. El gust és el mateix i la diferència és que amb llevat queda una mica més bufat l'arrebossat. Al teu gust.
- Barreja la farina amb els ous i un pessic de sal. Si hi vols posar el llevat o el bicarbonat, posa-l'hi ara junt amb la farina. Ho pots remenar amb una forquilla o amb el batedor de varetes o amb el braç elèctric, el que et vagi millor. Fàcil, eh?
- Ei, pensa que si els ous són molt grossos, potser al final hi hauràs d'afegir mitja cullerada més de farina. I si els ous són mitjants, d'entrada treu-ne una cullerada de farina, que d'afegir sempre hi ets a temps, oi?
- L'important és que no hi deixis cap grumoll. T'ha de quedar una pasta amb una textura semblant a una crema de verdures una mica espessa, perquè ens entenguem.
- Ara posa oli abundant a la paella que faràs servir i l'escalfes. Foc mig i paella destapada.
- Escampa un pessic de sal al rap i suca'n cada rodanxa en la pasta que has fet, que quedi ben coberta. Ho pots fer amb ajut d'una forquilla o amb les mans ben netes. No les facis totes de cop, tres o quatre rodanxes cada vegada perquè no es toquin a la paella. La paella sempre destapada i tu vigilant.
- Poses les rodanxes dins de la paella i abaixes el foc a mig-baix. Quan siguin rósses d'una cara, les gires perquè s'enrosseixin de l'altra. Total seran un o dos minuts per cada cara, però vigilant. Ei, que estiguin fetes no t'ho dirà el rellotge, t'ho dirà el color ros.
- Les rodanxes de rap a la romana menjades tal com les has fet són bon boníssimes i no necessiten res més, però si t'hi agrada hi pots afegir un bocí de llimona al plat perquè cadascú se n'hi posi un raig pel damunt o bé una mica de maionesa.
- El rap quan és fresc no fa cap mena d'olor estranya. Has de mirar que no tingui un aspecte trist, que no groguegi per la part de sota i fixa-t'hi que el fetge sigui de color clar. Moltes peixateries ja tenen exposat el rap panxa enlaire perquè es vegi que és fresc.
- Si compres el rap sencer, demana que el cap te'l preparin per fer-ne sopa.
- El tema de l'anisaki. Ja saps que aconsellen congelar els peixos durant un mínim de dos dies abans de consumir-los: tonyina, emperador, lluç del nord, rap, salmó, sardines, verat... Tot i que el peixater sempre diu que si el peix es fa fregit o al forn no ho necessita perquè la temperatura que es genera mata l'anisaki. Tu decideixes.
- El punt de calent de l'oli s'agafa amb la pràctica i no és el mateix cuinar amb una placa elèctrica que amb gas. Pensa que qualsevol peix és molt més delicat que la carn. Si poses l'oli massa calent, pots cremar el peix, i si el poses massa fluix no s'enrossirà prou. Així que has d'estar amb l'atenció posada al tall que tens a la paella, vigilant el foc.
- Quan treguis el rap arrebossat de la paella, pots col·locar-lo damunt de paper de cuina perquè s'hi escórri l'oli sobrant, tot i que quan tinguis agafat el punt de la temperatura no et farà falta fer-ho perquè ja veuràs que no queda oliós.
Calamarsons amb pasta de colors
Llobarro al microones amb verduretes
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada