dimecres, 14 de desembre del 2016

Pilota per al brou, com es fa?

Aquí tens la pilota per al brou esperant que la vulguis cuinar. N'hi ha una de tradicional i una de dolça. Tu tries!





La història d'avui:

Avui han perdut el partit. I ha estat culpa seva, que tenia el pensament lluny del camp. El porter no es pot permetre distraccions, especialment quan l'equip contrari és fort. Ho sap perfectament. Mentre es dutxa pensa que els defenses també estaven distrets. Per un moment, això el conforta perquè la culpa repartida sembla que és més lleu... 




I la recepta:

Com que amb la mateixa base es pot fer la pilota tradicional i la pilota dolça, et poso la recepta de totes dues.

  • La pilota tradicional es fa amb carn picada, molla de pa i ou. S'hi pot afegir un all trinxat, si t'hi agrada. Si el gust de l'all no t'agrada, doncs no n'hi posis. 
  • També es pot fer una pilota dolça, com ho fan a València, amb carn picada, molla de pa, ou, canyella, panses i pinyons.

Per a la pilota tradicional necessitaràs:

250 gr. de carn picada, meitat de vedella i meitat de porc
Molla de pa remullada en llet
1 ou 

Sal i pebre negre
1 gra d'all petit




Per a la pilota dolça necessitaràs:

250 gr. de carn picada, meitat de vedella i meitat de porc
Molla de pa remullada en llet
1 ou

Sal, pebre negre i canyella en pols
Unes quantes panses de Corint i uns quants pinyons.




Ja veus que la base és la mateixa i que, en lloc de posar-hi all, hi posaràs canyella, panses i pinyons.



La base es fa igual per a totes dues pilotes:
  • Posa sal i pebre a la carn i hi afegeixes l'ou sencer.


  • Amb una forquilla ho vas remenant fins que l'ou estigui completament integrat. Remenant i aixafant, remenant i aixafant. Ei, cosa d'un minut, eh? No t'espantessis pas!
  • Ara afegeix-hi la molla de pa que havies remullat amb llet.


  • Torna-ho a remenar amb la forquilla fins que tot estigui ben barrejat. Remenant i aixafant, remenant i aixafant, com has fet abans.

A partir d'aquí el procés canvia una mica, segons si fas la pilota tradicional o si decideixes fer la pilota dolça. A l'escudella de Nadal, per exemple, les hi pots posar totes dues.


Pilota tradicional:
  • Posa-hi l'all trinxat ben petit i continua remenant-ho amb la forquilla. Ei, si tens les mans ben netes, també et pots ajudar amb les mans, eh? És el que acaba fent tothom...



Pilota dolça:
  • En aquesta no hi posaries l'all. En aquesta posa-hi un pessic de canyella en pols, les panses i els pinyons i continua remenant-ho amb la forquilla. Ei, igual com t'he dit amb la pilota tradicional, si tens les mans ben netes, també et pots ajudar amb les mans, eh?



I ja està acabat el procés tant de l'una com de l'altra! Ara només et falta donar forma a les pilotes. Ja saps que tenen una forma allargada que recorda una pilota de rugby. Aquí sí que no hi ha excusa, ho has de fer amb les mans una mica humides. No hi ha altra manera!




Doncs ja les pots posar dins del brou en el moment que la recepta que facis servir t'ho indiqui que, normalment, és un quart d'hora abans d'acabar de cuinar el brou.


Trucs:
  • La quantitat de molla de pa és a ull. Aproximadament, és la quantitat que t'hi cap dins de la mà oberta.
  • Per a la pilota dolça, si no trobes panses de Corint, busca'n d'aquelles que no tenen pinyols, perquè a molta gent no els resulta agradable trobar pinyols dintre de la pilota, per petitons que siguin.
  • Si quan dones forma a les pilotes veus que la massa és poc consistent, molt mullada, pots afegir-hi una mica més de molla de pa o bé una mica de pa ratllat. Tant una cosa com l'altra absorbeixen la humitat sobrant i et faciliten la feina. Però no et passis, que la pilota et quedaria resseca. Ah, i no se t'ocurreixi posar-hi farina, ni per dins ni per fora, que ho espatllaries!

Un altre dia pots fer:

Croquetes de carn d'olla, per aprofitar les sobres!




Espaguetis amb escopinyes, ràpid de fer i molt bo!







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada