Sípia amb pèsols i patates

La recepta és més llarga d'explicar que de cuinar, tot i que és entretinguda. Aquest plat de cuina tradicional jo ja el veia cuinar a la meva besàvia i s'ha anat transmetent per tradició oral de mares a filles.



Ah, i és un plat prou potent perquè faci de plat únic!



La història d'avui:

Puntualment a les dotze, ben afaitat, ulleres fosques, seu sol a la taula del bar de la platja com cada dia. Va fent glopets del gin-tònic, a poc a poc, allargant el temps. El seu rostre no traspúa mai cap emoció. A l'hora de dinar es fa servir qualsevol cosa i dina sol. I a mitja tarda ja torna a ser a la terrassa del seu apartament, sol, fins l'endemà a les dotze.




I la recepta:


Per a 4 persones necessitaràs:

1 sípia d'uns 600 grams
1 kg. de patates 
250 gr. de pèsols (poden ser pèsols congelats)
1 ceba, 1 all, 1 tomàquet madur 
Sal, pebre vermell, pebre blanc, canyella en pols
Una fulla de llorer i/o una branca de julivert
Un bocinet petit de xocolata negra 
Oli verge d'olives arbequines
1 litre de brou de peix o d'aigua bullent

Picada optativa: 6 ametlles torrades, 6 avellanes torrades, una punteta d'all




Un consell:
  • Demana a la peixateria que et netegin la sípia però que et conservin la melsa, que la necessitaràs per fer la salsa. 
  • La melsa és de color marró claret, i va dins d'una espècie de bosseta natural gairebé transparent, ho veus a la foto? Per fer-la servir, en talles una punta i la pitges com si fos un dentifrici. La bosseta la pots llençar perquè el que t'interessa és el contingut.



Per començar: 
  • Renta bé la sípia i talla-la en quadrats, posa-hi pebre blanc, pebre vermell i canyella i sofregeix-ho amb oli abundant ben calent en una paella tapada, durant pocs minuts. Ves amb compte perquè acostuma a esquitxar!





  • Quan la sípia comenci a fer-se rossa, abaixa el foc, posa-hi sal i continua amb la cocció fins que l'oli torni a ser gairebé transparent. Passa la sípia a una cassola.


  • Si fins aquí has anat bé, ja tens la meitat de la feina feta!

Ara toca fer el sofregit:
  • En el mateix oli que t'ha sobrat hi faràs el sofregit: primer fas enrossir la ceba ratllada. 


  • Hi afegeixes l'all trinxat i, quan l'all comenci a agafar color, hi poses el tomàquet ratllat, la fulla de llorer i un pols de sal. Deixa que es cogui a foc baixet, vigilant i remenant-ho de tant en tant.


  • Quan el sofregit agafi l'aspecte de melmelada, incorpora-hi la melsa i remena-ho sense parar durant un parell de minuts, amb el foc baix. 
  • Un cop estigui ben integrat, posa-hi la xocolata picada.


  • I també un got de brou bullent o d'aigua bullent, el que tinguis. Remena-ho, tapa-ho i compta 5 minuts des que torni a arrencar el bull, a foc mitjà-baix, i ja ho pots abocar tot a la cassola on tenies la sípia. Vigila, que no se t'agafi, que ja acabem!

I ara vé el torn de les patates i els pèsols:
  • Pela i esqueixa les patates. T'han de quedar ben anguloses, eh? Si no saps ben bé com es fa això d'esqueixar, clica aquí i ho veuràs.


  • Afegeix les patates a la cassola de la sípia, remena-ho bé perquè es barregi tot i acaba de posar-hi el brou de peix calent o l'aigua bullent. La mesura del brou és fins que cobreixi les patates (sempre dic que les patates només han de treure "el nas" pel damunt del líquid).


  • Posa-hi una punteta de cullera de pebre vermell. No exageris que el pebre vermell pinta molt. 

L'hora del xup-xup:
  • Si ho fas amb cassola, tapa la cassola, que faci xup-xup 15 minuts, i ja hi podràs afegir els pèsols. Que bulli tot junt uns minuts més fins que vegis que els pèsols ja són tous i la sípia és toveta.
  • Si en lloc d'utilitzar cassola fas servir olla ràpida, posa-hi les patates i els pèsols al mateix temps i fes-ho bullir 5 minuts a partir de quan comenci a sortir el vapor.
  • Ei, és el moment de tastar el punt de sal i de cocció. Rectifica de sal si convé. 


  • I ara és quan hi pots incorporar o no la picada. Això ja va a gustos. Si n'hi poses, has de picar les ametlles, les avellanes i la punteta d'all fins que sigui una pasta. Ho afegeixes a la cassola, remenes amb compte, deixes que faci xup-xup un minut o dos més i ja ho pots treure del foc.



Trucs:
  • Si vegéssis que les patates "neden" en el líquid, torna a posar la cassola al foc, dissol una culleradeta de farina o de maizena en 2 o 3 cullerades d'aigua, afegeix-ho al guisat, deixa-ho coure a foc baix un parell o tres de minuts, vigilant i remenant una mica, amb compte de no trencar les patates, i se t'espessirà.
  • La sípia amb pèsols i patates és més bona amb la picada incorporada però, de vegades, hi ha algú amb al·lèrgia a la fruita seca o algú que no li agrada el gust. Doncs aleshores no n'hi posis i ja està!

Un altre dia pots fer:








4 comentaris:

  1. He anat a parar al teu blog buscant una recepta de sìpia guisada que em fes goig, i em quedo amb la teva! demà la provaré ;)

    ResponElimina
  2. boníssim!!!! ahir, Diada de Sant Jordi, vaig fer aquesta recepte de sípia, va trionfar.
    gracias per apuesta recepte.

    ResponElimina