dimecres, 4 de novembre del 2015

Codonyat, com es fa?

El codony és fruita de tardor. Aprofita ara per fer codonyat casolà, sense colorants ni additius. Es conserva durant molts mesos!





La història d'avui:

Quan érem petits recitàvem incansablement i a tota velocitat uns versos que en realitat eren un embarbussament. Especialment ens divertia fer-ho en grup perquè, com més depressa ho dius, més fàcil és que pronunciïs una paraula considerada vulgar i relacionada amb el sexe. Ja et pots imaginar que els adults ens feien callar instantàniament... Prova tu de dir-ho molt ràpid!


A l'hort de la tia Maria
codonys collia, collia codonys.
De genollons
codonys collia, collia codonys.





I la recepta:

El codony és el fruit del codonyer. Acostuma a tenir forma bonyeguda, i no es pot menjar cru perquè és absolutament aspre. Potser per això se'n veuen tan pocs als supermercats. En canvi, un cop cuit, el codony ens dóna el codonyat, tan dolç, tan bo...! Tradicionalment ha format part dels berenars de moltes generacions. Ei, i que el codonyat fet a casa es conserva a la nevera durant mesos, eh?


Per fer codonyat necessitaràs:

1 kg. de codonys madurs (2 o 3 de mida grossa)
800 gr. de sucre
Una llimona

1 o 2 motlles o recipients que serveixin de motlle
1 espàtula de fusta
Paper de forn o paper film




Per començar:

Renta molt bé els codonys perquè els faràs servir amb pela. Tant la pela com el cor porten pectina, que és la substància que ajuda a aglutinar.

  • Si tens una cassola petita: Parteix els codonys per la meitat i ruixa'ls amb una mica de suc de llimona perquè no se t'ennegreixin.


  • Posa'ls dins de la cassola, mirant cap avall, coberts d'aigua calenta almenys fins més amunt de la meitat. I ho poses al foc, que bullin, tapats. 


  • Si tens una cassola gran i fonda: No fa falta que parteixis els codonys. Feina que t'estalvies! Posa els codonys sencers dins de la cassola, coberts d'aigua calenta i fes-los bullir a foc mitjà, tapats.



A partir d'aquí faràs el mateix, tant si tens la cassola gran com si la tens petita:
  • Fes bullir els codonys durant 1 hora. Ves vigilant que no es quedin sense aigua.
  • A mitja cocció, gira'ls. Veus com l'aigua s'ha anat tornant vermella? Significa que vas bé!


  • Cap al final, torna'ls a girar.
  • Estaran cuits quan els puguis punxar amb un escuradents i no ofereixin resistència. Si veus que encara són una mica durs, fes-los bullir una estona més: com més grossos són, més temps necessiten.
  • Treu-los de la cassola sense cremar-te i deixa'ls escórrer. Ei, no llencis tot el líquid de la cassola que te'n farà falta una mica.


  • Mentre els codonys es refreden, aprofita per cobrir els motlles amb paper de forn o amb paper film. Ja ho tindràs fet!
  • Quan els codonys siguin freds, pela'ls. Llença'n la pela i el cor, talla'n la polpa a trossos i tritura-ho. T'ha de quedar ben fi, sense grumolls.




  • Pesa els codonys triturats perquè hauràs d'utilitzar exactament el mateix pes de sucre. En el meu cas vaig comprar 1,250 kg. de codonys que, un cop cuits i triturats, han pesat 950 grams. Per tant, he utilitzat 950 gr. de sucre.

Busca una olla ben alta:
  • Posa els codonys triturats dins de l'olla més alta que tinguis junt amb el mateix pes de sucre i 2 o 3 cullerades del líquid de la cassola. 


  • Ho remenes una mica amb una espàtula de fusta i ho poses a foc mitjà. Ha de bullir de manera suau i continuada durant un mínim de 30 minuts. Bullir significa que va fent bombolletes, veus?


  • Els primers 15 minuts ho has d'anar remenant sovint amb l'espàtula de fusta, rascant el fons de l'olla. 
  • Ves amb molt de compte perquè els codonys tenen el mal costum d'esquitxar i t'asseguro que la cremada fa mal. Per això et dic de fer servir l'olla més alta que tinguis... Posar-te un guant a la mà que remena també ajuda a fer prevenció!


  • Com es va embrutant l'olla, eh? 
  • Els últims 15 minuts has de remenar amb l'espàtula de fusta sense parar. Mira com va canviant la textura del codony. Pràcticament ja és codonyat! L'olla està encara més bruta...

  
  • Les àvies deien que quan l'espàtula de fusta s'aguanta dreta al mig, el codonyat ja està fet. Elles no tenien internet ni portaven rellotge per cuinar, però nosaltres sí. Així que quan han passat els 30 minuts, m'he deixat d'històries i he apagat el foc. La veritat és que l'espàtula s'hi ha aguantat, ja ho veus...


  • Sense deixar refredar el codonyat, i sense cremar-te, aboca-ho en els motlles que tindràs recoberts amb paper de forn o amb paper film. El paper només serveix per facilitar el desemmotllat. Compacta-ho una mica perquè no t'hi quedi aire pel mig. 



  • Deixa-ho refredar a temperatura ambient unes quantes hores. Anirà agafant consistència. I després posa-ho a la nevera. 


El codonyat t'agafarà la forma del motlle que hagis fet servir.


  • Ja tens el codonyat fet! D'aquí un parell de dies ja podràs començar a menjar-ne.

Trucs:
  • Tria els codonys ben madurs: han de ser grocs, sense parts verdes. No importa si tenen petites taques de maduració perquè no influeixen en el resultat.
  • Guarda el codonyat a la nevera, embolicat amb paper film. Es conserva durant molts mesos. Molts. Això si no te'l menges abans!
  • Neteja immediatament la cassola que has fet servir o et costarà molt de fer-la neta. Aquest és el truc que més m'agrairàs...
  • Ei, te'l pots menjar sol o fer-lo servir en moltes receptes, com per exemple:


2 comentaris: