Els mesos amb "r" són els bons per menjar marisc, oi? Doncs setembre en té, així que farem unes escopinyes amb pasta! Molt semblant als spaghetti alle vongole dels italians, eh?
Li van demanar que entrés una hora abans a treballar per obrir el taller, mentre l'altre company està de baixa. Mig endormiscat surt al carrer. És negra nit encara i només circula l'autobús nocturn. A la parada, un noi s'acaba la cervesa i la posa a terra, al costat de les altres sis ampolles buides. Una parella es desfoga en un racó, sota els baladres del jardinet. Tres noies tornen de festa enriolades i agafen el mateix bus que ell. Com se'n penedeix d'haver acceptat entrar més d'hora a la feina!
I la recepta:
Si vols fer els espaguetis amb escopinyes com a plat únic, posa-hi unes quantes escopinyes més de les que t'indico i després fes unes postres contundents, com un pastís Caprese, perquè les escopinyes es digereixen bastant depressa.
Necessitaràs per a 4 persones:
1 kg. d'escopinyes
350 gr. d'espaguetis
1 cabeça d'all
1 fulla de llorer
Sal i pebre negre
Oli verge d'olives arbequines
Per començar:
- Les escopinyes acostumen a portar sorra, així que els hi has de fer expulsar: posa-les dins d'un recipient cobertes amb aigua freda i força sal i deixa-les estar. Elles soles faran la feina. Aleshores les escórres.
- Si veus que han deixat anar molta sorra, assegura't la jugada i torna-les a posar dins d'aigua neta i força sal durant una estona més.
- Tingues en compte que hi ha vegades que en una hora o dues ja han llençat tota la sorra, però la majoria de vegades no és així i et passes mig matí darrere de les bestioles. Tinc amigues que deixen les escopinyes en remull tota la nit abans, però si a la teva cuina hi fa calor, val més que no les tinguis tota la nit fora de la nevera.
- Trinxa tres o quatre alls ben menuts.
- Ara fes bullir els espaguetis amb aigua, una fulla de llorer i sal durant dos minuts menys dels que t'indiqui el fabricant de la pasta.
- Escórre els espaguetis però no en llencis tota l'aigua de cocció, que te'n farà falta una mica.
Per continuar:
- Posa tres grans d'all sencers en una paella amb oli calent. No els treguis la pell rosada, només la blanca de fora.
- I fes-los donar unes quantes voltes per la paella, que se sofregeixin lleugerament.
- Quan sentis una bona olor d'all, és el moment d'incorporar-hi les escopinyes, ben escorregudes. Compte amb els esquitxos, que l'oli és calent i les escopinyes són humides!
- Foc alt, ves remenant-ho i veuràs com les escopinyes es van obrint una darrere l'altra. Quan gairebé totes siguin obertes, abaixa el foc fins a foc mig-alt.
Per acabar:
- Ara hi afegeixes els espaguetis escorreguts, un bon pols de pebre negre, els alls trinxats, mig got de l'aigua de cocció i ho remenes tot junt durant dos minuts a foc mig-alt.
- I ja està fet! Serveix-ho immediatament.
Trucs:
- En el moment de servir, afegeix-hi un raig d'oli a cada plat i, si vols, una mica de julivert trinxat o d'orenga.
- Si t'agrada el gust picant, pots incorporar-hi un bitxo ("guindilla") quan sofregeixis els alls.
Un altre dia pots fer:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada