Pa de pessic amb només 3 ingredients

Pa de pessic o genovesa, només ous, farina i sucre! És la base tradicional de molts pastissos, i la pots farcir amb crema de llimona, amb ganache de cacau, amb crema pastissera, amb melmelada... o t'ho pots menjar sense farcir acompanyant una tassa de llet o de cafè o de xocolata!  

 


La història d'avui:

Dels orígens i del nom del pa de pessic n'hi ha diferents versions. Diuen que s'acostumava a regalar en les processons en honor dels sants patrons dels pobles i que, amb la bona oloreta que feia, la gent no ho podia resistir i se l'anava menjant a pessigades i d'això li'n va venir el nom. També, segons escriu Joan Amades, per la festivitat de la patrona de les forneres, als forns i als hostals feien un pa amb sucre i qui el comprava es veu que les hi podia pessigar el cul. No ho sé pas... També se n'hi diu genovesa, tot i que a Gènova ni diuen pane di Spagna des del s. XVII, malgrat que a Espanya només és típic dels territoris de parla catalana. Així que agafa-t'ho per on més t'agradi! Ah, i els anglesos van adoptar el pa de pessic amb el nom de Victoria Sponge!



I la recepta:

Només necessites 3 ingredients:

4 ous
120 gr. de sucre
120 gr. de farina de tot ús, la més corrent

Ei, sense llevat!


  • Si t'hi agrada, ho pots perfumar amb la pell ratllada d'una llimona, però no hi fa falta. 
  • El que sí que necessitaràs és un motllo rodó d'entre 15 i 18 cm. de diàmetre. Com més petit el motllo, més alt et sortirà el pa de pessic. El de les fotos és fet amb un motllo de 15 cm.


Per començar:
  • Separa els rovells de les clares en dos recipients diferents.


  • Bat els rovells amb el sucre, amb ajut de la batedora de barnilles elèctrica. Ben batuts, fins que la barreja augmenti de volum i el color sigui una mica més claret. Pensa que en aquest moment val més un minut més de batut que un minut menys.


  • Tot seguit hi afegeixes la farina, passant-la per un sedàs, i ho tornes a batre fins que no hi hagi cap grumoll. Aquí no ho has de batre més del compte: quan no hi hagi cap grumoll, ja n'hi ha prou, o la massa s'endurirà.


  • Ara neteja i eixuga les barnilles, que has de batre les clares i no els agrada l'aigua. Ei, ben netes, que si hi ha cap mica d'una altra cosa les clares no et pujaran!


  • Quan les clares comencen a fer dibuixos, és que ja estan muntades, ho veus a la foto?

L'últim pas el farem treballant a mà:
  • Ja pots passar les clares muntades al bol dels rovells. Fes-ho en 3 o 4 vegades, no ho facis de cop, que et resultarà més fàcil per treballar-ho. Remena-ho a mà, amb delicadesa, amb moviments rotatoris de baix cap a dalt, fins que tot quedi ben barrejat.


  • Col·loca la massa dins del motllo. Si no confies en el teu motllo o no és de silicona, el pots folrar amb paper de forn o bé pots untar les parets interiors del motllo amb mantega i una mica de farina. Aixo ho fas perquè no se t'enganxi el pa de pessic a les parets o al cul del motllo.



I cap al forn:
  • Escalfa el forn a 170º, escalfor a dalt i a baix, i posa el motllo al segon prestatge del teu forn, comptant des de baix. Hi haurà d'estar 30 minuts. Aleshores punxa amb un escuradents el centre del pa de pessic. Si surt sec, apaga el forn i treu-ne el pa de pessic. Si surt mullat és que necessita uns minuts més de forn. Depèn de la humitat, del motllo i del forn, però generalment entre 30-40 minuts estarà completament cuit.
  • Passat aquest temps, el tornes a punxar i si l'escuradents aquesta vegada ja surt sec, el treus immediatament del forn, el deixes refredar durant 4 o 5 minuts i ja el pots desemmotllar. Que s'acabi de refredar damunt d'una reixeta. Ja veuràs que bo i tendre que t'ha quedat!
  • Ja te'l pots menjar o ja els pots farcir, el que tu vulguis!



Trucs:
  • Treu els ous de la nevera 10 minuts abans de començar per tal que perdin la fredor.
  • Quan el pa de pessic sigui cuit no t'adormis per treure'l del forn o se li farà crosta.
  • Pots conservar el pa de pessic a la nevera, ben embolicat amb paper film durant 4 o 5 dies sense que s'endureixi.


Un altre dia pots fer:

Coca de nous i nabius

Coca de iogurt amb llimona i xocolata




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada