Muntar bé les clares pot representar la diferència entre que un pastís et pugi correctament o que no et pugi. És facilíssim i ràpid!
La recepta:
Muntar les clares no costa gens si disposes d'un minipimer, batedora elèctrica o similar. Ara bé, si ho has de fer a mà, necessitaràs tenir un extra de paciència, ja t'ho dic...
Necessitaràs:
Els ous que t'indiqui la recepta que vols fer
Un recipient alt i estret
Batedora elèctrica
Com es munten les clares?
- Primer que res, has de separar les clares dels rovells. Ara venen una mena d'aparells que ajuden a fer la separació però, en realitat, no et fa cap falta. La mateixa closca de l'ou t'ajudarà. T'explico dues maneres de fer-ho.
- Ei, però si al final trobes complicat separar les clares dels rovells, recorda que en alguns supermercats trobaràs clares d'ou envasades, a la secció de refrigerats. No estan muntades, eh?
- Primera opció: Trenca la closca pel mig i ves fent passar el rovell d'una meitat cap a l'altra, tenint a sota un recipient. La clara anirà caient per si mateixa i el rovell et quedarà dins d'una de les meitats. És l'opció més ràpida i més fàcil quan ho hagis fet un parell de vegades.
- Una altra opció: hi ha persones que separen la clara del rovell amb l'ajut d'un colador. Trenques l'ou dins d'un got per controlar que el rovell no es trenqui i l'aboques al colador, com veus a les fotos. I amb paciència -jo no en tinc gaire- vas fent passar la clara cap al recipient. Com més petits són els forats del colador, més entretingut serà.
- Un cop hagis separat clares i rovells, si no necessites els rovells per a la recepta que estàs fent, et poden servir per fer una crema pastissera o una crema de llimona per farcir el pastís. A la cuina no es llença res, eh?
Comencem a muntar les clares:
- Posa les clares que vulguis muntar dins d'un recipient que sigui alt i no gaire ample, amb un pols de sal molt petit -molt petit vol dir molt petit- i engega la batedora de barnilles, a mitja velocitat.
- El truc és moure la batedora amunt i avall per tal que l'aire entri dintre de les clares.
Veus? Les clares ja estan
semimuntades, pero encara no estan al punt de neu
- Una mica de paciència i en 3 o 4 minuts ja tindrà aquest aspecte, que recorda a la nata, veus?
Les clares ja estan muntades però no has
acabat, has de seguir batent una mica més si les vols a punt de neu.
- Al cap d'1 minut o 2 més de batre, ja tindràs les clares muntades a punt de neu. Se sap que has acabat la feina perquè t'hauran pujat molt amunt i semblen nata.
- Ah, i si gires el pot de cap per avall, les clares muntades no cauen. De debò, no cauen!
Si no tens batedora elèctrica:
- Has de batre enèrgicament les clares a mà, amb un polsim de sal i amb l'ajut d'un batedor manual de barnilles o bé amb una forquilla, com si volguéssis fer una truita.
- Les àvies ho feien així i el cert és que els hi pujaven unes clares a punt de neu perfectes...! Això sí, prepara't a estar batent mitja hora llarga, a que el braç se't cansi i al final et faci mal i tot, fins que arribis a obtenir un resultat com el de la foto... que no està fet a mà.
Quan s'utilitzen les clares muntades?
- Es fan servir per donar lleugeresa a les mousses i als pastissos.
- És l'element bàsic de les merengues.
- Component principal dels soufflés.
- Es poden posar en bunyols, salses, etc.
Receptes que en porten:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada