dimecres, 26 d’abril del 2017

Sípia amb carxofes

Mira que n'és de bona la sípia! I les carxofes? Amb el suquet del xup-xup... Ui, la sípia amb carxofes és un plat genial! 




La història d'avui:

Un veí em va regalar una planta. No fa flor però és verda tot l’any, em va dir. Fa dies que l’observo perquè semblava que volgués florir i avui ha donat la sorpresa. S’han obert totes les flors de cop, d’un vermell espaterrant. He fet entrar al veí i ara no es creu que no l’hi hagi fet res d’especial perquè les que té ell mai no floreixen. Vaja!




I la recepta:

Demana a la peixateria que et netegin la sípia però no permetis que llencin la melsa. A les peixateries fa uns quants anys que de la melsa no en diuen melsa, tot i que saben que ho diuen malament. En diuen "salsa", cosa que és una bestiesa perquè la salsa no te la donen feta, l'has de fer tu...!




Necessitaràs per a 4 persones:

1 sípia fresca d'uns 800 gr.
3 o 4 carxofes
1 llimona
1 ceba i 1 gra d'all
1 tomàquet madur
1 fulla de llorer o 1 branca de julivert
1 l. d'aigua calenta o de brou de peix

Per a la picada: 12 avellanes torrades i 6 ametlles torrades 




Per començar:
  • Acaba de netejar la sípia i talla-la en quadrats, ni grossos ni petits.
  • Posa-hi sal, pebre negre i pebre vermell i fes-los enrossir en oli calent dins d'una cassola. Enrossir és fregir superficialment, només perquè la sípia agafi color. Ja s'acabarà de coure del tot més endavant.




  • Mentre el sofregit es va fent, aprofita per netejar i tallar cada carxofa en 6 talls. Els mànecs de les carxofes avui no els farem servir. I ruixa els talls de carxofa de seguida amb suc de llimona. Això ho fas perquè no se t'ennegreixin mentre no els utilitzes. 


  • Quan tinguis el sofregit acabat, aboca'l dintre de la cassola on hi tens la sípia i remena-ho una mica perquè tots els gustos es barregin. Foc ben baixet.


  • Afegeix-hi mig got d'aigua bullent o de brou de peix bullent i el contingut de la melsa de la sípia. 
  • Mira't la foto: ja veus que la melsa té la forma de dues mini-paperines i que es rebenta amb certa facilitat. Doncs talla amb tisores les puntes i prem com si fos un tub de dentifrici. Tot el suc que en surti ha d'anar dins de la cassola. Remena-ho i segueix amb el foc ben baixet i la cassola tapada durant 1 minut.


  • Ara posa les carxofes dins de la cassola amb un pols de sal. No et passis amb la sal que la sípia ja en té i el sofregit també. Si n'hi poses poca, sempre té remei. Si n'hi ha massa... malament, després de la feinada.
  • I remena-ho tot bé. Ei, sense trencar les carxofes, eh?


  • Incorpora-hi aigua molt calenta o brou de peix molt calent fins gairebé cobrir la sípia i les carxofes. Gairebé vol dir que no tenen vocació de submarí... Han de treure el nas pel damunt de l'aigua. Si et sobra brou de peix, doncs el guardes per a sopar.
  • Remena-ho amb delicadesa, apuja el foc fins a la meitat i tapa la cassola.


  • Que faci xup-xup durant 20 minuts a foc mitjà. Ves-ho vigilant. Si veus que bull molt fort, redueix el foc una mica, no sigui que et quedis sense líquid!

Per continuar:
  • Fes la picada, preferentment amb el morter. O, si no en tens, doncs tritura-ho amb el minipimer o amb un llibre gruixut... No, no, amb el llibre no. O sí, però jo no he dit res.


  • I cap dins de la cassola. Aprofita per comprovar que encara hi ha líquid. Si convé, n'hi afegeixes mig got. També pots tastar la sal. I ho remenes amb compte, tapes la cassola i que faci xup-xup 5 minuts més.
 

  • Sabràs que és cuit quan, tant la sípia com la carxofa, siguin toves. Prova de punxar-ho amb una forquilla per sortir de dubtes. Ui, que bo...!


  • Ah, i si te'n sobra, l'endemà encara és millor. Així que t'ho pots endur a la carmanyola!



Trucs:
  • Pots utilitzar sípia congelada per fer aquest plat, però aleshores no tindràs la melsa, que és el que li dóna aquest gust tan potent. Així i tot, també et quedarà molt bo!
  • Si t'has passat amb el líquid, i al final sembla que la sípia encara estigui nedant en el mar, no et preocupis que té remei: barreja una culleradeta de maizena o de farina amb 6 cullerades soperes del líquid de la cassola, remena-ho fins que no hagi cap grumoll i aboca-ho dins de la cassola. Sobretot que no hi hagi cap grumoll! Ho remenes, que faci xup-xup amb el foc baix durant 2 minuts més i et quedarà un suquet espesset, brillant i boníssim!

2 comentaris:

  1. He seguit la teva recepta que està molt ben explicada, i la sèpia no ha sortit bona, ha sortit boniiiisima.😋😋Moltes gràcies.

    ResponElimina
  2. Molt contenta que t'agradi! Torna quan vulguis!

    ResponElimina