dimecres, 12 d’abril del 2017

Mona de Pàsqua de xocolata

Ei, que per Pàsqua s'ha de fer la mona! Compra la figura de xocolata feta, si vols, però posa-li un pastís de base fet a casa i triomfaràs!





La història d'avui:

Destapa els regals amb impaciència. Ja no s'entreté amb el paper de l'envoltori com feia l'any passat. Ara està molt més interessat en el contingut. Troba l'ou de xocolata, el desembolica i el mossega amb fruició, però no s'atura. Encara queden paquets per obrir...





I la recepta:

No t'espantis de la llargada dels ingredients! No és un pastís difícil de fer però sí que és molt entretingut i és preferible fer-lo el dia abans perquè el farciment i la cobertura de xocolata puguin refredar-se sense que a tu t'agafi un atac de nervis. Així que, quan t'hi posis, has de disposar d'una llarga estona per dedicar-t'hi sense presses.


Necessitaràs per a un motlle de 15 cm.:

3 ous
250 gr. de sucre
180 gr. de farina + 8 gr. de llevat
70 gr. de cacau
120 m. d'oli verge d'olives arbequines
120 ml. de llet





Per decorar:

Fruita confitada, quantitat al teu gust
Granet d'ametlla torrat 
Si hi ha nens o nenes, figures de xocolata


Per al farciment:

100 ml. de nata líquida per muntar
30 gr. de sucre
50 gr. de cacau o de nesquik o de colacao


Per a la cobertura:

100 gr. de xocolata de cobertura
100 ml. de nata líquida
50 gr. de mantega 





Per començar:
  • El primer que faràs és preparar el farciment, perquè ha d'estar fred quan el vulguis fer servir.
  • Munta la nata a punt de neu amb el sucre. Si no ho has fet mai, mira aquí com es fa. Quan estigui a mig muntar, afegeix-hi el nesquik o el colacao i segueixes batent fins que tot estigui ben integrat, sense grumolls i tot del mateix color.


  • I ho poses a la nevera fins que ho necessitis.

Ara faràs el pa de pessic:
  • Bat els ous amb el sucre fins que siguin ben esponjosos.
  • Posa-hi l'oli i la llet i segueix batent-ho una mica més fins que la barreja sigui homogènia.


  • Afegeix-hi la farina, el llevat i el nesquik o colacao, tot al mateix temps i passant-ho per un sedàs. I ho continues batent fins a tenir una massa ben barrejada, sense cap grumoll.


  • Col·loca la massa en un motlle i ho poses al forn calent a 180º, durant 45 minuts o fins que, en punxar-lo amb un escuradents, et surti net. Si surt mullat, deixa'l uns minuts més dintre. 
  • El desemmotlles i el deixes refredar damunt d'una reixeta. I, quan sigui fred, el talles per la meitat. T'han de quedar dos discs d'una mida i gruix semblants.


  • Un dels discs l'untes amb el farciment que tenies a la nevera. Posa-n'hi una bona capa, que la xocolata agrada a tothom!


  • I torna a reconstruir el pastís posant el disc net damunt del disc que has untat amb el farciment.


  • Veus? No pateixis si sobresurt una mica del farcit. Després, quan agafi més consistència, ja ho netejaràs. Ara deixa'l reposar una mica mentre tu vas preparant la cobertura.

La cobertura:
  • Quan tinguis feta la cobertura, només l'has d'abocar immediatament damunt del pastís, sense por, que quedi ben cobert per tot arreu. 


  • Tingues la precaució de posar el pastís damunt d'una reixeta i a sota col·locar-hi una safata o un bocí de paper d'alumini, més que res per no empastifar mitja cuina.
  • Deixa'l refredar 1 hora a la nevera. Mentrestant tu descansa i recupera forces, que t'ho mereixes, eh? 

Només hi falta la decoració:
  • Després de tenir 1 hora la mona a la nevera, la xocolata de cobertura encara és tova però ja no està tan enganxifosa. Ara és el moment de decorar la mona. 
  • Posa el pastís damunt de la reixeta. Agafa amb una ma un grapat de granet d'ametlla torrat i ves-lo escampant pel lateral del pastís. És una qüestió de paciència. Ves girant la reixeta amb una mà i enganxant les ametlles amb l'altra. 
  • I finalment, decora-ho amb la fruita confitada, al teu gust. Si hi ha nens i nenes, posa-hi alguna figureta, algún pollet, un ou de xocolata... Imaginació al poder! Quan acabis, torna a posar la mona a la nevera. Encara necessita 4 hores més, com a mínim, perquè estigui a punt. I si l'hi tens tota la nit, encara millor.



Truc:
  • Quan posis el farcit en un dels discs, tria "el lleig". Així, el més bonic serà el que posaràs al damunt, que és la part que veurà tothom.

Un altre dia pots fer:







5 comentaris:

  1. Mare meva... ja m'he marejat veient això... com es pot fer aquesta recepta amb dues nenes de 7 i 4 anys pul·lulant per la cuina...? Ho provaré..? No ho provaré..? M'hi atreviré..?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei, Ester, que sí, que te'n sortiràs! Només són 3 coses, en essència: el pa de pessic, el farcit i la cobertura. I, si vols, et pots estalviar feina farcint la mona de nocilla. Encarrega a les nenes coses senzilles, com que t'ajudin a fer anar la batedora, o que aboquin l'oli i la llet, que vigilin si el pa de pessic ja s'ha refredat... I que t'ajudin a fer la decoració. Ja ho veuràs que us divertireu molt!
      Ja em diràs què has fet al final.

      Anna

      Elimina
  2. Hola, Anna!! La teva recepta és fantàstica! Tot molt ben explicat, pas a pas i amb consells per a gent negada (i amb poca paciència per a la cuina) com jo. El farcit ha quedat molt bé, la cobertura també, però tinc un problema des de sempre amb el pa de pessic, i aprofito per a fer-te la consulta a tu ;-) He seguit escrupulosament les teves instruccions. He posat exactament les quantitats que deies. He preescalfat el forn i he esperat que hagués arribat a 180 graus abans de ficar-hi la massa... però el resultat ha estat el mateix que sempre: un pa de pessic que sembla un pa sense llevat. Espès, dur, i que no queda esponjós ni s'infa. I això que hi he posat llevat, i he tamisat la farina i el cacau i el llevat, i he posat la quantitat que deia de tot. N'estic tipa que em passi sempre igual, i no sé per què és. Culpa del forn? Culpa que no bato la massa prou bé? Saps per què passa? Em pots aconsellar alguna cosa?
    La mona encara no l'hem tastada, s'està refredant a la nevera i ens la menjarem per berenar amb uns amics.
    Un cop més, moltes gràcies!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Ester! Si els pans de pessic sempre et surten durs, jo diria que és o per culpa del forn o per culpa del batut, però gairebé m'inclino pel forn. Tingues sempre present una norma bàsica: cada forn és un món i no n'hi ha cap que es comporti igual, encara que sigui de la mateixa marca, almenys en els forns domèstics. La segona és que cada motllo també es comporta de manera diferent. Això vol dir que un pa de pessic s'ha de vigilar després dels 30 minuts que és dins del forn. Abans dels 30 minuts MAI NO OBRIS el forn perquè el més segur és que la massa et baixi sense remei, però quan comença a tenir color, cal punxar-lo amb un escuradents per veure si ja és cuit. No hi ha altra manera, perquè la mateixa massa feta amb un motllo o amb un altre (més ample, més alt, més pla) canvia de comportament. Per exemple, un motllo metàl·lic cou més depressa que un motllo de silicona, un motllo fons cou més a poc a poc que un motllo pla i un motllo amb un forat al mig cou més depressa que un que no en tingui. No t'espantis, eh? És qüestió de pràctica i de fer servir l'escuradents.

      Dit això, a l'hora de fer la massa, és molt important dedicar una mica de temps a batre els ous i el sucre. Han de quedar molt esponjosos, molt. Després, a cada ingredient que hi afegeixis només cal batre el necessari per tal que es barregin i que no hi quedin grumolls. Només el necessari, sense passar-se, especialment amb la farina.

      De qualsevol manera, jo penso que això que et passa és cosa del forn perquè dius que et passa sempre. Pensa que jo que hi tinc una mica de pràctica, cada vegada que canvio de forn -i sempre me'ls compro de la mateixa marca- vaig de corcoll per trobar-li el punt exacte... No te'n refïis i fes la prova de l'escuradents passats 30-35 minuts, obrint la porta del forn a poc a poc: si surt eixut, treu el pastís del forn. Si surt mullat, deixa'l dintre una estona més i tornes a fer la prova. No hi ha altra manera. Ja aniràs veient que potser amb el teu forn amb una mica menys de temps et queda la massa cuita.

      Prova de fer la Coca de iogurt amb perles de xocolata. És un bàsic que sempre surt bé i es fa molt depressa. Et servirà de mesura per veure què fa el teu forn, tindràs berenar per a les nenes i et treuràs l'espineta...

      Anna


      Elimina
    2. Anna, moltes gràcies per tots aquests consells, alguns dels quals potser et semblen súper evidents :-) Faré tal com dius i provaré de fer aquesta coca de iogurt, a veure com em surt. Ja et diré el què. Un cop més, felicitats pel teu blog i per com fas que tot sembli fàcil i assequible a tothom!

      Elimina