dimecres, 28 de febrer de 2018

Carxofes amb pernil

Ara les carxofes estan en el seu millor moment. Aprofita per menjar-ne!








La història d'avui:


Avui el mòbil està pesadet. No paren de trucar clients queixant-se per alguna cosa i la reparació que està fent s'allarga més del necessari. Comença a sentir-se desbordat perquè tot el matí ha passat el mateix. Tots volen que hi vagi avui i ja ha concertat cites fins a massa tard perquè demà ho troben massa lluny: es veu que demà el món s'acaba! Resignat, contesta un cop més...






I la recepta:


Ja saps que la millor carxofa és la de proximitat, oi? Ha fet un viatge curt des del pagès fins a la teva taula i no ha tingut temps de perdre les seves propietats nutritives, així que busca carxofes del Prat o carxofes del Delta, que seran més dolces i més tendres.


Necessitaràs per a 2 persones:

4 carxofes grosses o 6 de mitjanes
1 llimona
1 ceba
80 gr. de daus de pernil salat
Oli verge d'olives arbequines
Sal




Per començar:
  • Posa aigua de l'aixeta i el suc de mitja llimona en un recipient. Et servirà per posar-hi els talls de carxofa dintre perquè que no se t'ennegreixin.
  • Ratlla la ceba.


  • Ara neteja les carxofes. Recorda que les fulles exteriors són dures, que les puntes de les carxofes també ho són i que del mànec només se'n poden aprofitar 2 cm. 
  • Fes-ho així: Talla'n gairebé tot el mànec i treu-ne les fulles dures exteriors fins que apareguin les fulles de color verd més claret, que ja són les fulles tendres.
  • Talla les puntes de la carxofa, des d'una mica menys de la meitat de la carxofa, com a la foto. Mulla-les en l'aigua i llimona que tens preparada, abans de continuar.
  • Talla-les a quarts o a octaus, segons si les carxofes són més petites o més grosses. Ei, ràpidament posa els talls dins de l'aigua amb llimona que tens preparada! No esperis a tenir totes les carxofes tallades, eh?



  • Cou les carxofes al vapor, amb un pessic de sal, durant 5-6 minuts o fins que siguin una mica toves. Ho pots fer en una olla amb un cistellet de vapor. 
  • Si no tens cistellet, en pots improvisar un amb un colador gros. I si no, posa les carxofes en una olla amb dos dits d'aigua calenta, que no les cobreixi, i que bullin fins que siguin una mica toves.
  • Les reserves en un recipient fora del foc. Vigila de no trencar-les quan les treguis de l'olla!



Per continuar:
  • Posa oli abundant en una paella i, quan sigui ben calent, hi aboques la ceba. Remena-ho, abaixa el foc i que vagi fent amb el foc baixet.


  • Quan la ceba comenci a agafar color, hi afegeixes els daus de pernil, ho remenes i ho tapes. Que es continuï coent tot junt amb el foc baixet. Ves-ho vigilant i remenant, eh?


  • Veuràs que els daus de pernil es van fent una mica més tous i la ceba ja és més rossa: és el moment d'incorporar-hi les carxofes, ben escorregudes. No cal que hi posis sal.




  • Remena-ho amb compte de no trencar les carxofes, tapa-ho i ho tens al foc baixet 3-4 minuts més per tal que tots els gustos s'integrin.
  • I ja està! A menjar-s'ho ràpidament, que no es refredi!



Trucs:
  • Pots fer servir daus de pernil de "pota negra", si vols, però per fer aquest plat no caldria. Un bon pernil serrà també et farà servei.
  • La mitja llimona que et sobrarà, frega-te-la pels dits que han estat en contacte amb la carxofa, que segur que t'hauran agafat un lleuger color fosc. La llimona fa miracles!
  • Sabràs que les carxofes són fresques perquè seran de color verd viu i no et punxaràs quan en toquis les puntes.

Un altre dia pots fer:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada