La història d'avui:
Avui el mòbil està pesadet. No paren de trucar clients queixant-se per alguna cosa i la reparació que està fent s'allarga més del necessari. Comença a sentir-se desbordat perquè tot el matí ha passat el mateix. Tots volen que hi vagi avui i ja ha concertat cites fins a massa tard perquè demà ho troben massa lluny: es veu que demà el món s'acaba! Resignat, contesta un cop més...
Ja saps que la millor carxofa és la de proximitat, oi? Ha fet un viatge curt des del pagès fins a la teva taula i no ha tingut temps de perdre les seves propietats nutritives, així que busca carxofes del Prat o carxofes del Delta, que seran més dolces i més tendres.
Necessitaràs per a 2 persones:
4 carxofes grosses o 6 de mitjanes
1 llimona
1 ceba
80 gr. de daus de pernil salat
Oli verge d'olives arbequines
Sal
Per començar:
- Posa aigua de l'aixeta i el suc de mitja llimona en un recipient. Et servirà per posar-hi els talls de carxofa dintre perquè que no se t'ennegreixin.
- Ratlla la ceba.
- Ara neteja les carxofes. Recorda que les fulles exteriors són dures, que les puntes de les carxofes també ho són i que del mànec només se'n poden aprofitar 2 cm.
- Fes-ho així: Talla'n gairebé tot el mànec i treu-ne les fulles dures exteriors fins que apareguin les fulles de color verd més claret, que ja són les fulles tendres.
- Talla les puntes de la carxofa, des d'una mica menys de la meitat de la carxofa, com a la foto. Mulla-les en l'aigua i llimona que tens preparada, abans de continuar.
- Talla-les a quarts o a octaus, segons si les carxofes són més petites o més grosses. Ei, ràpidament posa els talls dins de l'aigua amb llimona que tens preparada! No esperis a tenir totes les carxofes tallades, eh?
- Cou les carxofes al vapor, amb un pessic de sal, durant 5-6 minuts o fins que siguin una mica toves. Ho pots fer en una olla amb un cistellet de vapor.
- Si no tens cistellet, en pots improvisar un amb un colador gros. I si no, posa les carxofes en una olla amb dos dits d'aigua calenta, que no les cobreixi, i que bullin fins que siguin una mica toves.
- Les reserves en un recipient fora del foc. Vigila de no trencar-les quan les treguis de l'olla!
Per continuar:
- Posa oli abundant en una paella i, quan sigui ben calent, hi aboques la ceba. Remena-ho, abaixa el foc i que vagi fent amb el foc baixet.
- Quan la ceba comenci a agafar color, hi afegeixes els daus de pernil, ho remenes i ho tapes. Que es continuï coent tot junt amb el foc baixet. Ves-ho vigilant i remenant, eh?
- Veuràs que els daus de pernil es van fent una mica més tous i la ceba ja és més rossa: és el moment d'incorporar-hi les carxofes, ben escorregudes. No cal que hi posis sal.
- Remena-ho amb compte de no trencar les carxofes, tapa-ho i ho tens al foc baixet 3-4 minuts més per tal que tots els gustos s'integrin.
- I ja està! A menjar-s'ho ràpidament, que no es refredi!
Trucs:
- Pots fer servir daus de pernil de "pota negra", si vols, però per fer aquest plat no caldria. Un bon pernil serrà també et farà servei.
- La mitja llimona que et sobrarà, frega-te-la pels dits que han estat en contacte amb la carxofa, que segur que t'hauran agafat un lleuger color fosc. La llimona fa miracles!
- Sabràs que les carxofes són fresques perquè seran de color verd viu i no et punxaràs quan en toquis les puntes.
Un altre dia pots fer:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada