dimecres, 17 d’abril del 2019

Mona de Pàsqua de crema

La mona de crema tradicional segueix agradant molt, oi? Padrins i padrines, avis i tietes, compreu les figures de xocolata però el pastís el podeu fer a casa!




Bona Pàsqua a tothom!



La història d'avui:

A la Catalunya vella és el padrí qui regala la mona al seu fillol o fillola i la padrina és qui regala la palma o el palmó el diumenge de Rams, però a la Catalunya nova tant el padrí com la padrina regalen mones per Pàsqua. Jo sempre havia tingut dues mones, en ser els meus padrins d'aquelles comarques. Llaminera com sóc, les figures no duraven pas gaire... I com que ens reuníem una bona colla el dilluns de Pàsqua, els pastissos tampoc!




I la recepta:

D'una mona de 16 cm. de diàmetre te'n surten 8-10 racions, però si la vols fer de 24 cm. de diàmetre, multiplica tots els ingredients per 1,5.


Necessitaràs per a una mona de 16 cm. de diàmetre:

Per a la base:
3 ous grossos 
125 gr. de sucre
50 gr. de mantega a temperatura ambient
65 ml. de llet
150 gr. de farina + 12 gr. de llevat

Almíbar: 50 gr. de sucre + 100 ml. d'aigua





Per a la crema pastissera:
500 ml. de llet
Una beina de vainilla + la pela d'una llimona
125 gr. de sucre
25 gr. de maizena
2 rovells d'ou
15 gr. de mantega a temperatura ambient




Per a guarnir:
100 gr. de granet d'ametlla
Una o més figures de xocolata
Ous de xocolata
Plomes, pollets...


Per començar:




Comença a fer la base del pastís:
  • Bat els rovells d'ou amb el sucre fins que siguin ben esponjosos i de color claret.


  • Hi afegeixes la llet i la mantega desfeta 30 segons al microones i ho tornes a batre una mica més perquè tot es barregi bé.
  • Ara hi poses la farina i el llevat, fent-ho passar per un sedàs, i ho bats fins que no hi quedi cap grumoll.



  • Col·loca-ho dins d'un motllo i ho poses al forn calent a 180º, amb aire, durant 40 minuts o fins que en punxar el centre del pastís amb un escuradants, et surti sec. Si et surt mullat, vol dir que necessita uns minuts més de forn.
  • El deixes refredar una estona. 

Per continuar:
  • El parteixes per la meitat per fer-ne dues rodanxes, com ho pots veure a la foto següent. T'anirà bé el ganivet de serra del pa per fer-ho.
  • Pinta l'interior de les cares del pastís amb l'almívar que faràs posant al foc mig-baix els 50 gr. de sucre + 100 ml. d'aigua i remenant-ho sense parar durant 4-5 minuts a partir de quan comenci a bullir. Foc baixet. Ei, no et passis amb el temps, que se't pot transformar en caramel!


  • I ara ja pots farcir el pastís amb la crema pastissera.


  • Torna a tapar el pastís, com qui tanca un llibre, i hi poses crema pel damunt i pels costats. Pels costats, amb una capa primeta en tens prou perquè només la necessites per enganxar-hi amb paciència el granet d'ametlla. Al damunt, fes-n'hi una capa més gruixuda, però sense passar-te.



Per acabar:
  • Ja només et falta decorar la Mona de Pàsqua de crema al teu gust i posar-la a la nevera fins al moment de treure-la a taula. I ja està!



Una altra mona que pots fer:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada