Suquet de congre amb patates i pèsols

El congre és un peix de carn blanca, molt gustós perquè s'alimenta de crustacis, calamars i peixos. No se'n troben gaires al mercat perquè només se'n pesquen a la primavera i a la tardor i perquè les espines que té són un fre per a moltes persones, però val la pena fer-ne de tant en tant.





La història d'avui:

S'apleguen cada dissabte a migdia per dinar. N'hi ha una que riu sovint amb tota la boca oberta, tan sorollosament que se la sent des del carrer. Avui el tema de conversa era la igualtat home-dona. En parlaven superficialment i cadascú hi anava dient la seva, la majoria a favor i algú en contra. Un home alçava la veu dient que cal repartir la feina de casa, com fan ell i la seva dona però de forma immediata una criatura li ha desmuntat l'argument: Papa, si a casa tu estàs sempre jugant amb el mòbil mentre la mama és a la cuina! No sembla que hagi de fer gràcia, però la de la rialla sorollosa ha rigut la primera...





I la recepta:

La part espinosa del congre és la cua, que s'aprofita per fer una sopa de peix boníssima. I l'altra part és la que s'utilitza per fer suquets. Així que quan vagis a la peixateria, si no vols fer sopa, compra només mig peix de la part del davant.

(foto congre Museu Pesca Palamós)

T'explicaré la recepta fent servir una paella i una cassola, més que res perquè fer el sofregit amb paella és més pràctic i fer el xup-xup en una cassola va més bé, però tu ho pots fer tot directament en una cassola si no vols embrutar tant.


Necessitaràs per a 2 persones:

Mig congre de la part de davant, fet a rodanxes gruixudes
1 ceba, 1 tomàquet madur i 1 gra d'all 
1 fulla de llorer
1 litre d'aigua bullint o fumet de peix calent
2 patates grosses
250 gr. de pèsols (poden ser congelats)
Oli verge d'olives arbequines
Sal, pebre vermell

Per a la picada:
12 ametlles torrades (o avellanes) + 1 altre gra d'all 


Per començar:
  • Pela i ratlla la ceba i també ratlles el tomàquet. I trinxa l'all ben petitó.


  • També peles les patates i les talles esqueixades. Esqueixar només és una manera de tallar que va molt bé quan has de fer un suquet. Si no ho has fet mai, clica aquí i ho veuràs. Molt fàcil, eh? 
  • Cobreix d'aigua de l'aixeta les patates mentre no les necessites i així no se t'ennegriran.



Per continuar:
  • Fes enrossir la ceba ratllada en una paella amb oli ben calentó. Foc mig-baix i paella destapada. Ves-ho remenant de tant en tant.


  • Mentrestant, trinxa l'all. I quan la ceba comenci a agafar color, hi afegeixes l'all trinxat. Ho remenes i ho vas vigilant. Foc baix i paella destapada.


  • Quan l'all agafi color, hi poses el tomàquet ratllat, un pessic petit de sal i la fulla de llorer. Foc mig-baix i paella destapada. Ves-ho remenant de tant en tant fins que el tomàquet canviï de color vermell a color més amarronat. 


  • Ara afegeix-hi un got d'aigua bullint o de fumet calent, ho remenes bé i ho aboques tot a la cassola que faràs servir a partir d'ara. Foc mig-alt i cassola tapada.
  • Quan el líquid arrenqui el bull, hi incorpores les patates. Han de quedar cobertes de líquid. Si veus que n'hi falta, hi afegeixes més aigua o fumet. Ei, no cal que sigui una piscina, eh? Només cobertes de líquid.
  • Ah, ja t'aviso que la cassola s'anirà embrutant!


  • Tapa la cassola, foc mig-baix i que faci xup-xup durant 15 minuts. 
  • Mentrestant, sala i enfarina el peix i el sofregeixes en una paella amb oli ben calentó. Sofregir vol dir fregir superficialment, només per tal que el peix agafi color per fora. No pateixis, que ja s'acabarà de coure després. De moment, el reserves.
  • Quan faci els 15 minuts que les patates van fent xup-xup, afegeixes els pèsols a la cassola i un pessic de sal.


  • I també col·loques el congre sofregit dins de la cassola, damunt de tot. Foc baix, que vagi gent xup-xup a poc a poc. 
  • Mira que no hi falti líquid i, si convé, n'hi afegeixes una mica, només perquè tot quedi gairebé cobert i prou.



Per acabar:
  • Ara fes la picada amb les ametlles o les avellanes i l'all. Molt millor si ho fas en un morter però també ho pots fer en una picadora, sense passar-te massa de picat. 


  • Afegeix la picada a la cassola, que faci tot junt un parell de minuts més de xup-xup. Punxa una patata i, si ja està ben cuita, el suquet de congre amb patates i pèsols ja està fet! 




Un altre dia pots fer:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada