Pollastre guisat amb carxofes

Aviat s'acabarà la temporada de la carxofa del Prat, així que aprofita per fer-ne amb pollastre guisat. Ei, fes-ne més del què necessitis i el que guardis per a demà encara serà més bo!




La història d'avui:

Va darrere dels cosinets més grans a tota la velocitat que les seves cametes li permeten. Giren i giren incansables tot tombant de la piscina de boles. Els grans riuen perquè el menut no els atrapa mai. Al final, l'esforç el venç i es deixa anar de cul a terra. Mami!, esbufega. S'explica amb idioma bebè mentre assenyala cap als cosinets. Que no et volen esperar, oi? Quan seràs més gran, els passaràs tu a davant, ja ho veuràs. L'abraçada de la mami reconforta... 




I la recepta:

Si tens brou de pollastre o de verdures, sempre et quedarà més bo el plat però, si no en tens, amb aigua calenta també surts del pas i el resultat és ben bo!


Per a 4 persones necessitaràs:

Un pollastre tallat a vuitens
4 carxofes
Mitja llimona
1 ceba grossa o 2 de mitjanes
1 tomàquet madur
1 got de vi ranci
Sal, pebre negre, pebre vermell
1 fulla de llorer
Oli verge d'olives arbequines
1 litre de brou calent o d'aigua calenta




Per començar:
  • Renta el tomàquet, punxa'l amb una forquilla en tres o quatre llocs i talla les cebes a quarts.


  • Posa aigua en un recipient, amb el suc de la llimona.
  • Llença les fulles exteriors més dures de les carxofes, retalla'n els mànecs i un terç de la punta de la carxofa -mira't la foto-, talla cada carxofa en sis talls i els col·loques dintre de l'aigua amb llimona. Això ho fas per evitar que s'ennegreixin.


  • Ara rentes i escórres els talls de pollastre i hi vas posant sal, pebre negre i pebre vermell.   



Per continuar:
  • Posa el pollastre en una cassola amb oli calent, a foc mig-baix i el fas enrossir. No et preocupis si de dins és cru: ja s'acabarà de coure després.


  • Quan el pollastre sigui ros, hi afegeixes la ceba tallada a quarts, el tomàquet i la fulla de llorer. Ho remenes i que es vagi fent tot junt fins que la ceba comenci a ser tova. Ves-ho vigilant i remenant. Foc baix.
  • Si la ceba ja és tova, ja hi pots abocar el vi ranci. Espera't que torni a bullir durant dos o tres minuts amb la cassola destapada, per tal que l'alcohol s'evapori, i ja hi pots tirar el brou calent o l'aigua calenta, el que tinguis a mà. Tapa la cassola, foc baix i que faci xup-xup durant 10 minuts.

Per acabar:
  • Ara hi col·loques les carxofes escorregudes amb un pessic petit de sal i ho tornes a tapar. Foc baix i que faci xup-xup 20 minuts més.


  • I ja està fet!



Trucs:
  • Quan compris les carxofes, si les vols tendres, les has de triar que siguin compactes i que no punxin de la punta.
  • Si veus que el suc de la cassola al final t'ha quedat molt claret, no et preocupis que té solució. Fes desfer una culleradeta de maizena (o de farina) en un got amb dos dits del suc de la cassola. Ben remenat, que no t'hi quedi cap grumoll. Ho aboques dins de la cassola, ho remenes i que faci xup-xup tot junt un parell de minuts més. Ja veuràs que bé que et queda!

Un altre dia pots fer:











3 comentaris:

  1. La pinta la té molt bona,ara veure que diuen els convidats,gràcies per les orientacions, jo hi he posat un tomàquet confitat .

    ResponElimina
  2. Perdoneu, he fet el pollastre amb carxofes

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja em diràs si t'ha quedat bo o boníssim!
      Torna quan vulguis, hi ha moltes receptes de llepar-se'n els dits...

      Elimina