Púding de pa

Avui recepta d'aprofitament, que a la cuina no es llença res! Amb aquelles llesques de pa que s'han endurit, ous, llet, sucre i poc més, faràs unes postres genials! Ei, i els nens i les nenes de casa hi poden col·laborar, eh?





La història d'avui:

Aquella relació era una muntanya russa. Dies de discussions, dies plàcids,  trencaments, reconciliacions, passió... I torna a començar la roda. Quan tot anava bé, la felicitat era immensa, però irremediablement es tornava a espatllar. Deixa'l, li deien les amigues. Deixa'l, li deia sa mare. Però no podia, aquell amor era com una droga, les separacions estrenyien el cor, treien la gana i feien plorar. Mica en mica, les reconciliacions també van anar fent plorar. L'he de deixar, va començar a dir...




I la recepta:

Pots fer servir pa del que tinguis, preferiblement que tingui molla. Tant se val si és pa de motllo, com pa tou o pa dur, tot i que aquesta recepta va molt bé per aprofitar el pa de dies abans i no haver-lo de llençar.


Necessitaràs:

300 gr. de pa
400 ml. de llet
100 gr. de sucre
1 culleradeta de canyella
2 ous grossos
Sucre caramel líquid (si no en tens de 
comercial, llegeix-te els trucs, al final del post)





Opcional:

Ratlladura de llimona o de taronja




Per començar:
  • Treu la crosta del pa, que no la farem servir, i talla o trenca la resta en bocins mal tallats. Veus, això de trencar el pa a bocins ho poden fer els nens i nenes amb les manetes, sense ganivet, sota vigilància teva.


  • Posa a escalfar la llet amb el sucre i la canyella i ho remenes ben remenat. Quan vegis que vol començar a bullir, apaga el foc.


  • Ara posa el pa en un bol i aboca-hi la llet calentona. Ho deixes reposar uns 15 minuts perquè el pa es vagi empapant de la llet i, de passada, s'anirà refredant una mica.



Per continuar:
  • Tritura el pa amb llet. Si ho fas amb el minipimer, millor. Si no, aixafadet amb una forquilla, com s'ha fet tota la vida.


  • Afegeix els 2 ous al bol + la ratlladura de llimona o de taronja i ho continues triturant tot junt, fins que la massa sigui ben fineta, que no s'hi trobin grumolls.


  • Ara escampa sucre caramel pel cul d'un motlle allargat i hi aboques la massa a poc a poc.



I cap al forn:
  • Doncs ja ho pots enfornar al bany Maria, amb el forn calent a 200º i foc a dalt i a baix, cap a la part baixa del forn. Sense aire, sense turbo, eh? Si no domines això del bany Maria, clica aquí que veuràs que fàcil és posar aigua a la safata del forn.
  • L'hi has de tenir durant 45 minuts o fins que, en punxar-ho amb un escuradents, et surti net. 
  • A meitat de cocció, tapa el motllo amb paper d'alumini o paper de forn.    


  • Deixa-ho refredar una estona dins del motllo i ho poses a la nevera, tapat, durant un mínim de 5 hores. També l'hi pots deixar d'un dia per a l'altre. Després ho desemmotlles amb compte, i ja està!



Trucs:
  • Si no n'han de menjar els nens i les nenes, si vols, pots afegir a la massa del púding un rajolí d'anís o de limoncello o de licor de taronja quan hi posis la ratlladura.
  • Si el pa és molt dur, o si decideixes no treure'n la crosta, necessitarà que hi posis una mica més de llet.
  • Per fer sucre caramel líquid necessites 150 gr. de sucre + 150 gr. d'aigua calenta. Posa en un cassó, a foc molt baixet, el sucre + 3 cullerades d'aigua i remenes fins que comenci a bullir. Ei, vigila molt amb els esquitxos de sucre, que fan unes cremades tremendes! Quan agafi color de mel afegeix-hi la resta d'aigua de cullerada en cullerada. Una cullerada i remenar, una altra cullerada i remenar... Unes voltes més i apaga el foc. Tot plegat serà un quart d'hora més o menys. I recorda que el caramel té el mal costum d'enganxar-se al cul del cassó si et passes de temps! 

Un altre dia pots fer:





Coca de iogurt amb llimona i xocolata







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada