Pastís de moniato

Aquest pastís també se'l mengen els que diuen que no els agraden els moniatos: no els diguis que en porta, ja veuràs que no ho notaran! 





La història d'avui:

Plou a poc a poc, amb aquella pluja fina que confirma que ja som a la tardor. Avui no sortirà de l'hotel. Agafa el llibre encetat, es torna a mirar al mirall, s'estira la brusa perquè no marqui tant la panxeta adquirida durant les vacances i se'n va a la cafeteria. Seu a una taula des d'on té vista de la piscina deserta, demana un suc de préssec i intenta submergir-se en la lectura, però el pensament la traeix. No pot evitar pensar en ell... 




I la recepta:

El pastís de moniato sí que és una recepta de tardor, eh? Queda melós, humit i dolç. I mentre el prepares, la cuina fa una oloreta brutal!


Necessitaràs:

280 gr. de moniato cuit (1 moniato gros o 2 de mitjans)
3 ous grossos
Un pessic petit de sal
150 gr de sucre
75 ml d’oli verge d’olives arbequines 
1 iogurt natural desnatat
100 gr de farina
12 gr. de llevat
1 culleradeta de canyella en pols
Una mica de sucre glace




Primer que res:
  • Has de fer els moniatos al forn a 200º amb ventilació, o bé a 210º sense aire: embolicats amb paper d’alumini durant uns 45 minuts o fins que en préme’ls amb la panxa d’una cullera vegis que ja són tous. 


  • Després els obres per la meitat, els deixes refredar i els peles. Ei, ho pots fer el dia abans, eh? Se't conservaran perfectament.


  • Necessitaràs 280 gr. de moniato cuit per al pastís. Així que pesa'ls ara sense la pela i si te'n sobra, ho tens fàcil: t'ho menges...!

Ara ja pots fer la massa:
  • Separa els rovells de les clares. Munta les clares sense arribar al punt de neu, amb un pessic molt petit de sal i reserva-les a la nevera. Si no saps com muntar les clares, clica aquí i ho veuràs.
 

  • Bat els ous i el sucre fins que estiguin ben barrejats. Pots fer servir el minipimer, l'amassadora o un batedor manual.


  • Posa-hi la farina, el llevat i la culleradeta de canyella en pols, fent-ho passar per un sedàs, i també hi poses el iogurt i l’oli. Ho has de continuar batent fins que tinguis una barreja fina, sense cap grumoll.


  • Aixafa amb una forquilla els moniatos que tens pelats. Afegeix-los a la massa i torna-ho a batre fins que la barreja sigui llisa i brillant.


  • Ja només et falta agregar-hi a mà, amb moviments suaus i rotatoris de dalt a baix, les clares muntades que tenies a la nevera. Moviments suaus, eh?

I cap al forn:
  • Posa-ho en un motlle al forn a 180º durant 35 minuts o fins que, en punxar-ho amb un escuradents, et surti net. Ja veuràs quina oloreta més bona fa la cuina!


  • Deixa'l refredar damunt d'una reixeta.
  • Quan sigui fred, escampa-hi sucre glace pel damunt, quantitat al teu gust.



Trucs:
  • Els moniatos, a primera vista, semblen tots iguals. Però en trobaràs de dues classes: hi ha moniatos que de dintre són blancs i n'hi ha que són taronja. Els de color taronja són més dolços, així que procura comprar-ne d'aquests.
  • Si fas servir sucre blanc, el pastís tindrà un color més clar. Si fas servir sucre negre, serà més fosc. Així que pots triar!

1 comentari:

  1. Ara és al forn , veurem si queda tant bé com el veig a les fotos. Gràcies Anna

    ResponElimina