Costellam de porc al forn amb herbes

El costellam de porc és econòmic, molt saborós i tan fàcil de cuinar que no t'ho podràs creure! És genial per al dia que sou molta colla a taula perquè la feina la fa el forn!




La història d'avui:

Li falten les quatre dents de dalt però no li sembla importar perquè sempre somriu als estrangers de les taules. La van casar amb un cameller vidu i vell quan només tenia setze anys. Quan ell marxa de bon matí a passejar turistes, fa el llit -únic luxe de la casa- i passa corrents pel pati comú a la pensió del costat. Així les veïnes no la veuen, diu. Allí ajuda a la cuina i a servir els esmorzars. Té trenta anys i no ha tingut fills. Diu que quan el cameller es mori, els fills del seu home la faran fora i cap germà la voldrà a casa seva si no hi aporta diners. Així que, de mica en mica, es va fent una guardiola. Encongeix les espatlles i somriu...



Necessitaràs per a 4 persones:

1 costellam de porc sencer
Sal
Pebre negre i pebre vermell
Orenga i romaní, o bé herbes de Provença
Oli verge d'olives arbequines



A la foto hi veus un munt de costellams, però és que aquell dia érem tota una tribu...!


Per començar:

  • Renta a raig d'aixeta el costellam i després l'eixugues amb un drap de cuina net o amb paper de cuina.
  • Escampa-hi un rajolí d'oli per la part que hi ha més carn -poquet, que ja n'hi afegiràs més- i comences a posar-hi les herbes.


Veus que molsut és? Aquí ja començava a posar-hi les herbes

  • Posa-hi sal i pebre negre al teu gust, pebre vermell per tot arreu i escampa-hi les herbes sense por.
  • Al final, hi tires un altre rajolí d'oli pel damunt. Només pel damunt.



Per acabar:

  • Escalfa el forn a 180º, escalfor dalt i baix, sense ventilació, i posa el costellam damunt de la reixeta del forn, a mitja alçada.
  • Ei, com que en rajarà una mica de suc, a baix de tot posa-hi la safata del forn amb un paper de forn i així no se t'embrutarà tant.


  • Has de tenir el costellam dins del forn, sense tocar-lo, durant 30 minuts. 
  • Passats els 30 minuts, gira el costellam. Aleshores el deixes fer 20 minuts més. 
  • Torna'l a girar i, al cap de 10 minuts punxes la carn amb un escuradents. En total haurà passat 1 hora i el costellam haurà agafat un color daurat preciós. Si l'escuradents surt eixut, el costellam ja està fet. Si surt amb restes de sang és que encara necessita uns minutets més. Això depèn de si el costellam és més o menys gruixut. 






Trucs:
  • Quan vagis a comprar, escull el costellam que sigui molsut i amb poc greix. Ah, i no t'espantis del pes que fa, que són costelles, o sigui que una bona part és òs!
  • Col·loca un recipient que pugui anar al forn, ple d'aigua, al racó del fons del forn al mateix temps que hi poses el costellam. Així t'assegures que et quedi melós.
  • També pots acompanyar, si vols, el costellam amb patates fregides, puré de patates o amb una amanida.

Un altre dia pots fer:








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada