Musclos a la marinera

Ei, que els musclos són rics en ferro, rics en proteïna i baixos en greix, segons diuen els experts! Gens cars. I fets a la marinera són molt bons, així que ni t'ho pensis i fes-ne!




La història d'avui:

Ja saps que hi ha musclos de conreu i musclos de roca. Tots dos t'aniran bé per fer aquesta recepta, eh? Val a dir que els de roca són una mica més gustosos que els de conreu, tot i que també són molt bons. Cal tenir en compte que de musclos se'n troben tot l'any, però que a l'estiu són més plens. La diferència entre uns i altres és que els de roca són propis del Mediterrani, més petits i creixen enganxats a les roques marines, i els de conreu són propis de l'Atlàntic, més grossos i es crien en muscleres una mica per tot arreu, però concretament a Catalunya hi ha muscleres al Delta de l'Ebre. 



I la recepta:

Els musclos a la marinera poden ser un aperitiu o un primer plat, tot depèn de la quantitat de musclos que hi posis. Si ho fas com a primer compra pa perquè la salsa és boníssima!


Necessitaràs per a 2 persones:

1 kg. de musclos

1 ceba grossa ratllada

1 gra d'all trinxat

400 gr. tomàquet ratllat (o 1 pot petit de tomàquet triturat)

Sal i pebre negre

1 copa de vi blanc

Oli verge d'olives arbequines

1 fulla de llorer



Per començar:

  • El primer que has de fer és netejar els musclos. Amb l'ajut d'un ganivet curt, rasca els musclos per treure'n tot el que hi hagi enganxat. També has d'arrencar-ne, amb ajut del ganivet, les barbes o filaments que en sobresurten. I els esbandeixes a raig d'aixeta.
  • Posa 2-3 dits d'aigua en una cassola i, quan bulli, hi tires els musclos nets. Tapa-ho un parell de minuts i ja veuràs que els musclos s'obren tots sols. Quan tots sigui oberts, apaga el foc. Ei, no llencis l'aigua de bullir els musclos, que aviat la necessitaràs!



Per continuar:
  • Escalfa oli en una paella gran i hi poses la ceba ratllada, a foc mig-baix, i vas remenant-ho de tant en tant. Vigila que no es cremi, eh?


  • Quan la ceba sigui tova i comenci a fer-se rossa, hi afegeixes l'all trinxat. Torna-ho a remenar i no te'n vagis lluny, que de seguida hi hauràs de posar el tomàquet.
  • Quan vegis que l'all comença a estovar-se, hi incorpores el tomàquet ratllat, un pessic de sal i una mica de pebre negre, sense passar-te. També hi poses una fulla de llorer.


  • Paella tapada, foc mig-baix, que vagi fent xup-xup a poc a poc, i ho vas remenant de tant en tant.
  • Quan el tomàquet es vegi d'un vermell més amarronat, és que ja és cuit. És el moment de tirar-hi la copa de vi blanc i deixar-ne evaporar l'alcohol, cosa de 2-4 minutets. Foc mig-alt, remenant  i vigilant. Quina olor més bona, oi?


  • Quan l'alcohol s'hagi evaporat, hi afegeixes un got de l'aigua de bullir els musclos, que per a això l'estaves guardant. Foc mig i paella tapada. Que faci xup-xup 5 minuts. Ves-ho vigilant i ja veuràs que la salsa es va espessint.



Per acabar:
  • Ara que la salsa ja està cuita, escórres els musclos i els barreges amb la salsa. Ho remenes, ho tapes, i que faci xup-xup tot junt durant 2 o 3 minuts. I ja està! 



  • Ràpid, a taula, que els musclos a la marinera s'han de menjar calents!


Truc:

  • Ho pots cuinar amb paella, com he fet jo, o amb cassola. El que importa és que quan hi afegeixis els musclos t'hi càpigan.
  • No et passis amb el temps de tenir els musclos al foc, perquè s'endureixen.


Un altre dia pots fer:

Gotet de salmó amb alvocat

Calamarsons amb pasta de colors







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada