Flam de ratafia

Avui farem un flam per a adults molt fàcil, amb tot el sabor i el perfum de la ratafia!






La història d'avui:

Dubta de si fa dos anys o tres que no es veuen. Hi ha hagut molts missatges, moltes propostes de trobada frustrades i poc més en tot aquest temps. Té la sensació que el temps vola, que se li escapa sense que ho pugui controlar. Quantes vegades s'havien proposat tornar-se a veure? Avui, per fi, soparan junts i es posaran al dia, tot i que arriba tard a la cita. El veu a la porta del restaurant, palplantat, esperant-la. Puntual, com sempre...




I la recepta:

Un dels ingredients que necessites és el sucre caramel líquid. El pots fer tu a casa o el pots comprar fet, que a tot arreu en trobaràs.


Necessitaràs per a 6 persones:

Mig litre de llet sencera
80 gr. de sucre
5 ous grossos
150 ml. de ratafia (una mica més de mig got)
Sucre caramel líquid


Si el caramel el vols fer tu només necessites 4 cullerades grosses de sucre + 1 culleradeta d'aigua. Es tracta d'escalfar-ho junt a foc baixet, remenant-ho, fins que bulli, afegir-hi una altra culleradeta d'aigua calenta, remenar i encara una altra culleradeta i remenar fins que sigui de color mel. Compte que els esquitxos de sucre fan una cremada tremenda! I recorda que el caramel té el mal costum de voler-se cremar...




Per començar:
  • Posa caramel líquid dins de cada motllo, que en cobreixi bé el fons.


  • Ara poses en un cassó la meitat de la llet amb el sucre, ho remenes i ho fas escalfar una mica. Ei, que no arribi a bullir, eh? Només una mica escalfada. per facilitar que el sucre es barregi bé amb la llet. Ho apartes del foc i que es vagi refredant.


  • En un altre cassó fes escalfar la ratafia a foc mig-baix. Ha de bullir amb bombolletes. Ho vas remenant durant 2-3 minuts fins que el líquid es redueixi a la meitat.
  • També ho apartes del foc perquè perdi temperatura.



Per continuar:
  • Bat els ous amb la resta de la llet fins que estigui ben barrejat. Ho pots fer a mà o amb una batedora elèctrica.


  • Ara hi afegeixes el cassó de la llet + sucre que s'estava refredant i la ratafia, si ja és bastant freda. Si encara no ho és, espera't uns minuts. I ho bats fins que tots els ingredients estiguin ben integrats.
  • I ja ho pots abocar dins de cada motllo. Fixa't que els motllos són dins d'una safata amb aigua fins a la meitat, més o menys, perquè s'han de coure al bany maria



Per acabar:
  • Posa la safata dins del forn calent, a 200º, escalfor dalt i baix durant 25 minuts si fas flams individuals. Si vols fer un únic super-flam, aleshores necessitaràs 40-45 minuts de forn.
  • Ei, abans de treure els flams del forn, punxa'ls al mig amb un escuradents. Ha de sortir eixut. Si surt mullat, vol dir que necessiten uns minutets més de forn.
  • Deixa'ls refredar una estona fora del forn i després els poses a la nevera  2-3 hores fins al moment de desemmotllar-los. I ja està!



Truc:
  • Com que la ratafia és feta a base de nous, pots acompanyar el flam amb nous, o bé banyar-lo amb ratafia. Però també hi pots posar nata, si vols. 

Un altre dia pots fer:












Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada