dimecres, 12 d’octubre del 2016

Mandonguilles a la jardinera

Fàcil de fer, boníssim i, a més, és un dinar de carmanyola d'aquells que fan l'enveja dels companys!






La història d'avui:

Plou a bots i barrals des de la matinada. Tothom es queixa del mal temps, de la humitat i de la boira que s'ha encallat damunt de les teulades, però ell no. Ell està satisfet. Amb tota l'aigua que cau avui, durant uns quants dies no necessitarà regar l'hortet que conrea des que només li surten feines eventuals. On abans hi tenia roses, ara s'hi fan tomàquets i mongeteres. Que bé que plogui!





I la recepta:
  • Si vas amb poc temps o és fora de temporada, pots fer servir els pèsols congelats.
  • El tomàquet madur també el pots substituir per 3 cullerades soperes de tomàquet triturat de pot. Ei, que no sigui tomàquet fregit! Mira't bé el pot.
  • Les mandonguilles les pots comprar fetes o bé fer-les tu. Mira aquí com es fan. És fàcil, eh? Només una mica entretingut.

Necessitaràs per a 2 persones:

10-12 mandonguilles
3 pastanagues grosses
2 patates
150 gr. de pèsols desgranats
1 ceba
1 tomàquet madur
1 copa de vi blanc
1 litre d'aigua calenta o de brou calent
Una fulla d'api o una fulla de llorer
Sal
Oli verge d'olives arbequines




Primer que res:
  • Pela la patata i talla-la a daus. 
  • Pela les pastanagues i talla-les a rondanxes. Posa-ho tot dins d'un recipient amb aigua perquè no se t'ennegreixin.


  • Ratlla la ceba i ratlla el tomàquet.

Per començar:
  • Sofregeix les mandonguilles en oli ben calent. Sofregir vol dir fregir superficialment, només perquè agafin color. Ja s'acabaran de coure més endavant.

  • Reserva les mandonguilles i, en el mateix oli que t'ha sobrat, sofregeix la ceba. Foc baixet i a poc a poc.


  • Quan la ceba comenci a fer-se rossa, posa-hi el tomàquet ratllat i un pols de sal.
  • Quan el tomàquet sigui cuit, incorpora-hi les mandonguilles i hi tires la copa de vi blanc. Apuja una mica el foc i espera que l'alcohol s'evapori. No triga gaire a evaporar-se, cosa d'un minut o dos. Ja veuràs quina olor!

I ara tot a l'olla:
  • Ara posaràs les patates, les pastanagues, les mandonguilles, el sofregit i la fulla d'api o de llorer dins d'una cassola o d'una olla ràpida, el què tinguis a mà. I ho cobreixes d'aigua calenta o de brou calent.


  • Ha de bullir fins que la verdura sigui gairebé cuita. En l'olla ràpida calcula 4-5 minuts. En olla o cassola tradicional, el doble. No ho has de remenar.
  • Destapa l'olla, tasta la sal i, si convé, n'hi afegeixes una mica. Tampoc no ho remenis, que se't desfaria la patata. Com a màxim, pots sacsejar l'olla una mica, de dreta a esquerra.
  • I ja només falta afegir-hi els pèsols. Els poses dins de l'olla i aprofites per controlar si hi queda prou líquid. Si et fa por que n'hi hagi poc, posa-hi una mica més d'aigua calenta o de brou calent, però no ha de cobrir el contingut.


Veus la mida del líquid?

  • I que bulli a foc mitjà fins que els pèsols siguin cuits. No trigaran més de 7 o 8 minuts, ja ho veuràs. 


  • Acabat de coure és boníssim però l'endemà, si te n'emportes un plat a la feina, encara ho és més!

Trucs:
  • Si quan hi has afegit aigua calenta t'has passat de mida i ara veus que les mandonguilles a la jardinera estan nedant en una piscina, no et preocupis: agafa una culleradeta de maizena o de farina i barreja-la en un got amb 3-4 cullerades del líquid de l'olla. Ben remenat, fins que no hi quedi cap grumoll. Remena-ho força i ho reparteixes dins de l'olla. Que bulli un minut o dos més i ho deixes reposar cinc minuts. Et quedarà perfecte!

Un altre dia pots fer:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada