Coca de Sant Joan de fruita

Què seria la revetlla de Sant Joan a Catalunya sense les coques, els petards i el cava? T'animes a fer la coca de fruita?






La història d'avui:

M’agrada molt la festa de la revetlla de Sant Joan, els focs artificials, el soroll dels petards, l’olor de la pòlvora... Saps que hi va haver un temps en què la nit de Sant Joan tots els terrats de les cases de veïns els ocupaven la gent jove per fer-hi una festa, amb música, ball, coques i cava? I a totes les cruïlles de Barcelona s’encenien enormes fogueres amb la fusta i els mobles vells que donaven els veïns. He, he, sembla que parli de la prehistòria... Ara ja no queden cases amb terrats ni fogueres al carrer, però per sort la festa de Sant Joan ha sobreviscut! 





I la recepta:

Per fer la coca es fa servir la farina de força i, millor encara, la farina de gran força, perquè és el tipus de farina que et farà pujar millor la massa de la coca. 

Aquest nom és diferent a cada país, però ho tens fàcil per saber si la farina que vols comprar és o no l'adequada. Busca en l'envàs la informació nutricional (el quadre amb la quantitat de greix, hidrats, etc.) i mira't les proteïnes. Si n'hi ha 11 o més per cada 100 grams, aquesta és la teva farina. 

Ei, si pots, tingues tots els ingredients freds de la nevera. 




Necessitaràs:

240 gr. de farina de gran força
50 gr. de sucre
1 ou per a la massa
1 pols molt petit de sal
60 ml. d'aigua mineral
45 gr. de mantega
25 gr. de llevat fresc
1 ou per pintar la coca

Per adornar:

Pinyons, fruita confitada... quantitat al teu gust
Un grapat de sucre


Pots amassar a mà o fer-ho amb ajut d'una amassadora domèstica, amb el ganxo o amb la pala. Ja veuràs a les fotos que jo faig servir la maquineta, que per alguna cosa la tinc, oi? Però quan no en tenia, ho feia a mà. La diferència només és el temps que hi dediques i l'esforç...





Per començar:
  • Talla a daus la mantega i guarda-la a la nevera fins que la tornis a necessitar.




A partir d'ara, sobretot treballa en un lloc sense corrent d'aire i temperatura constant:
  • Barreja la farina, el sucre, l'ou, la sal i la meitat de l'aigua i amassa-ho una bona estona, fins que vagi agafant consistència.

.
  • Ara afegeix-hi els daus de mantega freda que tenies a la nevera, sense escalfar-la ni estovar-la ni res. I continua amassant.


  • Quan la mantega ja estigui ben unida amb la massa, posa-hi també el llevat fresc esmicolat i la resta de l'aigua i continua pastant fins que la massa es desenganxi de les parets del recipient, si ho fas a màquina. Si ho fas a mà, hauràs acabat quan puguis formar una bola amb relativa facilitat. 
  • En aquesta etapa has d'amassar i reposar. Amassar i reposar. Tant si ho fas a mà com si ho fas a màquina.
  • El temps que trigaràs depèn de la temperatura ambient, de l'època de l'any, de la força amb que amassis... així que només pots refiar-te d'això que et dic, que puguis formar una bola. Però recorda que val més un minut més d'amassat que un minut menys.

Veus? T'ha de quedar així




Ara treballaràs a mà:
  • Unta't les mans amb una mica d'oli per poder manipular millor la massa, escampa farina damunt de la superfície de treball, acaba de formar una bola ben feta amb les mans i col·loca-la dins d'un recipient untat amb oli.


  • Tapa el recipient amb paper film i deixa-ho reposar al frigorífic durant 1 hora.
  • Quan el treguis, veuràs com ha augmentat de volum!




La part final:
  • Amb aquesta bola de massa pots fer una coca d'uns 600 gr. o bé dues coques de 300 gr. cada una, com he fet jo.
  • Si prefereixes fer una sola coca, deixa la bola en el mateix recipient que la tenies, tapada amb el paper film, en un lloc que hi hagi una temperatura d'uns 30º, sense corrents d'aire, durant mitja hora. El millor lloc és el forn, a 30º. Allí dins segur que no hi ha corrents...
  • Si vols fer dues coques, parteix la bola de massa en dues parts i de cada part en fas una bola. Cada bola la poses en un recipient untat amb oli, ho tapes amb paper film i ho col·loques en un lloc que hi hagi una temperatura d'uns 30º, sense corrents d'aire, durant mitja hora. El millor lloc és el forn, a 30º. Allí dins segur que no hi ha corrents...


  • Passada la mitja hora, escampa una mica de farina sobre la superfície de treball i aplana la bola amb el curró, procurant donar-hi forma ovalada. El gruix que t'ha de quedar és d'un dit, més o menys.



La decoració:
  • Pinta la coca amb ou batut amb una culleradeta de sucre i clava-hi la fruita confitada sense por. Clava-ho amb ganes perquè, si no, quan la coca sigui dins del forn expulsarà la fruita. Ah, si vols fer tu les rodanxes de taronja confitada, clica aquí i t'ho explico. És super-fàcil!
  • Reparteix-hi també uns quants pinyons, sense clavar-los, quantitat al teu gust. 
  • Si treballes directament damunt de la safata del forn, amb un paper de forn interposat, et serà més fàcil transportar les coques.


  • Finalment, escampa-hi sucre abundant pel damunt.



I cap al forn:
  • Forn calent a 190º, escalfor dalt i baix. Posa les coques dintre, a mitja alçada, i no te'n vagis gaire lluny. Necessiten entre 15-20 minuts. 
  • Als 15 minuts controla si ja són rossetes i per saber si la cocció ja està acabada, punxa'n el centre amb un escuradents. Si et surt eixut, treu les coques del forn ràpidament. Si et surt mullat, deixa-les dintre uns minutets més.


  • També la podries decorar amb més fruita, si t'agrada. Aquesta de la foto la vaig fer per la revetlla de Sant Pere. Es fa tot igual, però a l'hora de decorar hi enganxes més fruita i llestos!




Trucs:
  • Per amassar a mà, escampa una capa fina de farina sobre la superfície de treball i ves-n'hi afegint tal com te'n vagi faltant.
  • Si no tens curró, cap problema: una ampolla de vidre neta, embolicada amb paper film i ja tens curró improvisat.
  • Quan treguis la coca del forn, si vols, pots ruixar el sucre de la coca amb una mica d'anís.

Un altre dia pots fer:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada