diumenge, 3 de desembre del 2023

Suquet de penegal

Al penegal també n'hi diuen serrà imperial. Tan vermell, tan bonic, amb aquells ulls tan grossos... I tan bo fet amb suquet!





La història d'avui:

Surt de bon matí a passejar el gos. Sempre fa el mateix recorregut i té ben controlat qui hi ha a casa i qui no, a quin jardi són les plantes amb flor i a quin no val la pena aturar-s'hi. Avui pensa endur-se un bocí d'aquella planta que fa unes flors vermelles tan grosses, de la veïna que es lleva tard. N'arrenca tres esqueixos i els plantarà tan bon punt arribi a casa. Així que eres tu qui em desgraciava les plantes, sent que li diuen però no veu ningú. La veïna surt de darrere un arbre amb el pal de l'escombra a la mà i actitud amenaçadora. Escolta, t'ho puc explicar, barboteja...




I la recepta:

Demana a la peixateria que et netegin el penegal, que en separin el cap i que te'n facin quatre talls gruixuts.

Necessitaràs per a 2 persones:

Un penegal d'uns 500-600 gr.
Una pastanaga grossa
Mig porro (la part més  verda)
Un tomàquet
Una ceba + un all + un altre tomàquet per fer el sofregit
2 o 3 patates
Un pebrot verd
1 fulla de llorer
Sal, pebre vermell
Oli verge d'olives arbequines
Opcional: 6 ametlles + 6 avellanes per fer una picada



Per començar:

  • Pela la pastanaga, neteja el mig porro a raig d'aixeta i renta el tomàquet.


  • Posa aigua dins d'una cassola, el cap del penegal, el tomàquet partit, la pastanaga tallada en dos o tres bocins, el mig porro, un pessic de sal i un raig d'oli. Tapa la cassola i ho poses al foc. Que bulli fluixet durant 20 minuts. Apaga el foc i guarda aquesta sopeta de peix, que la faràs servir d'aquí a una mica.



  • Mentrestant, talla les patates esqueixades. Ei, no t'espantis, que si no ho has fet mai, clica aquí i veuràs que esqueixar patates només és una forma de tallar-les, fàcil i sense més complicació, però que ajudar a fer el suquet més espès. 
  • Els bocins de patata els deixes coberts d'aigua fins que els necessitis i així no se t'ennegriran.



Per continuar:

  • En una altra cassola hi poses oli i hi fas el sofregit amb la ceba, l'all i el tomàquet. Si no n'has fet mai de sofregit, clica aquí que t'ho ensenyo a poc a poc.



  • Ara renta el pebrot, talla'l a quadradets i afegeix-los al sofregit. Ho remenes, amb el foc baix, i que doni un parell de voltes.


  • I ja hi aboques les patates, un pols de sal, una mica de pebre vermell i la fulla de llorer. No et passis amb la sal que ja n'has posat al sofregit, eh?. 
  • Ho cobreixes amb la sopeta de peix que havies guardat. Tapa la cassola i que bulli tot junt, durant 15 minuts, a foc mig-baix.




Per acabar:

  • Posa una miqueta de sal als talls de peix -una miqueta vol dir una miqueta- i els col·loques damunt de les patates. No et passis amb la sal que ja n'has posat fa un moment a la cassola i ja n'hi havies posat una mica al sofregit i també a la sopeta de peix. Ja saps què diuen les iaies "Qui cuina salat, cuina per al gat"...
  • Torna a tapar la cassola, foc baixet, i que faci xup-xup tot junt durant 5 minuts. Ei, si veus que no hi queda líquid, hi afegeixes una mica d'aigua calenta o de sopeta de peix, el que tinguis.


  • I ja ho tens fet! Deixa-ho reposar una mica abans de servir-ho, que serà més bo.
  • Ei, si vols, i ningú té al·lèrgia als fruits secs, hi pots afegir una picada de 6 ametlles + 6 avellanes i que faci xup-xup 2 minuts més.



Truc:

  • El penegal, igual que tots els peixos, sabràs que és fresc mirant com té els ulls: han de ser lluents. Si et fa la sensació que té els ulls tristos o adormits, avui no en compris...


Un altre dia pots fer:

Salmó a la taronja

Orada al microones amb carbassó i porro







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada