dimecres, 6 de desembre del 2017

Pollastre amb salsa de poma

És fàcil de fer i no ho sembla, oi? Quedaràs molt bé si ho prepares per a un dinar amb els amics! Ei, i compra pa que tothom en sucarà a la salsa!





La història d'avui:

No volia ni pensar en menjar perquè feia setmanes que es marejava cada dia sense causa aparent. Les companyes de la feina li deien que segurament estaria baixa de pressió, el marit insistia que anés al metge i al final li va fer cas. Moltes preguntes i una analítica. Avui li donen els resultats. No s'ho acaba de creure quan el metge la felicita. Després de tant de temps intentant-ho sense aconseguir-ho! Amb el primer peu fora de la consulta truca al marit. Sí, sí, estic embarassada!




I la recepta:

Per a 4 persones t'anirà bé un pollastre que pesi 1,700 kg. o 1,800 kg., aproximadament. Aquest pes és orientatiu, però també el pots utilitzar més petit o més gros, segons la gana que tingueu. 


Necessitaràs per a 4 persones:

1 pollastre sencer
Mig pebrot vermell 
1 nap
1 ceba grossa
3 pastanagues
3 pomes golden grosses
1 copa de vi ranci o de brandy
1 got de brou calent o d'aigua calenta
1 fulla de llorer o un branquilló de romaní
Oli verge d'olives arbequines
Sal, pebre negre i pebre vermell
1 llimona petita

Optatiu: 3 grans d'all 





Per començar:
  • Renta el pebrot i talla'l a daus, ni grossos ni petits. No cal que siguin tots iguals però sí d'una mida semblant.
  • Renta i pela el nap i talla'l a mitges llunes.


  • Pela la ceba i també talla-la a mitges llunes primes.


  • Pela les pastanagues i talla-les també a mitges llunes no gaire gruixudes.


  • I finalment, pela les pomes, ruixa-les amb una mica de suc de llimona perquè no se t'ennegreixin i talla-les a daus.


  • Posa un bon raig d'oli a la safata d'anar al forn, que cobreixi bé el fons de la safata, i col·loca-hi totes les verduretes i els daus de poma, tot ben barrejat.
  • Afegeix-hi la fulla de llorer o el branquilló de romaní, el que tinguis a mà.
  • Opcional: si hi vols posar els grans d'all, fes-ho ara. Sencers i sense pelar, només els hi has de treure la pela blanca més superficial.



Per continuar:
  • Ara mira't el pollastre i, si té alguna ploma, arrenca-la o crema-la. Renta'l bé a raig d'aixeta, per dins i per fora.
  • Escampa-hi sal, pebre negre i pebre vermell per tota la superfície i col·loca'l a la safata del forn, damunt de les verduretes.


  • I cap al forn calent a 220º, escalfor només a baix o amb ventilació. L'hi tindràs durant 30 minuts.
  • Passats els 30 minuts, i sense treure el pollastre del forn ni cremar-te, afegeix-hi la copa de vi ranci o de brandy. Torna a tancar el forn i espera't 3-4 minuts per tal que s'evapori l'alcohol.
  • Aleshores tira-hi el got de brou ben calent o d'aigua ben calenta. El pollastre encara haurà d'estar-se 15 minuts més dins del forn i ja el podràs treure.

Per acabar:
  • Tritura totes les verduretes i les pomes amb el suc que hi ha a la safata, fins a obtenir una salseta fina i sense grumolls. Si hi ha molt de suc, no l'hi posis tot de cop. Ves-n'hi afegint fins que la salsa sigui més espessa o més clara, al teu gust. Tasta-ho per veure si hi vols afegir una mica de sal i llestos!


  • I ja pots servir el pollastre amb salsa de poma! La resta de salsa posa-la en una salsera o en un bol i que cadascú se'n vagi agafant. No en deixaran, ja ho veuràs!



Trucs:
  • Mentre tritures les verdures, tapa el pollastre amb paper d'alumini i deixa'l dins del forn amb la porta mig oberta. Així no se't refredarà.
  • Si els convidats encara no han arribat, un moment abans de servir el dinar pots escalfar el pollastre al forn durant uns minutets, embolicat amb el paper d'alumini perquè no se't ressequi. I la salsa la pots escalfar al microones.

Un altre dia pots fer:



Filet Wellington, per al sopar de Cap d'Any


Cuixa de cabrit al forn, per al dinar de Reis







1 comentari: