Farcit amb poma i nabius vermells, amb una salsa vermelleta i boníssima. Anima't a cuinar aquest filet perquè és un plat de festa que no és difícil de fer!
La història d'avui:
Que el germanet petit li toqui les joguines comença a no fer-li gràcia. Que l'àvia es reparteixi entre tots dos encara n'hi fa menys. Ha provat a dir que tenia set, ha provat a demanar un iogurt sense tenir gana, inclús ha provat a saltar damunt del sofà. Res, el germanet és el crentre d'atenció. Al final ho resol per la directa: Àvia, torna-li el nen a la mama i juga amb mi! Més clar, l'aigua.
I la recepta:
Ho pots fer amb filet de vedella o amb filet de porc, al teu gust. El de vedella és més car i el de porc té un preu assumible. Avui jo he escollit filet de porc.
- Com que el filet del porc, també anomenat llaminera, és un tall no gaire gros, amb un n'hi ha per a 2 persones. Així que ho tens fàcil per calcular quina quantitat en necessites segons el nombre de convidats que tinguis.
- De nabius vermells n'hi pots posar tants com vulguis. Una quantitat que estaria bé seria d'uns 12-15 nabius per llaminera.
Necessitaràs per a 4 persones:
2 filets de porc
1 poma golden
1 llimona
1 cullerada grossa de mantega
1 grapat de nabius vermells dessecats
Sal, pebre negre i canyella en pols
Oli verge d'olives arbequines
Fil de cuina per lligar el tall o uns quants escuradents
Per a la salsa:
1 ceba grossa
300 gr. de melmelada de fruits vermells
1 altre grapat de nabius vermells dessecats
1 altre grapat de nabius vermells dessecats
Mig got de vi ranci o de vi dolç
1 got de brou calent
2 culleradetes de maizena
2 culleradetes de maizena
Per començar:
- Posa a remullar els nabius amb una mica de vi ranci o de vi dolç, el mateix que faràs servir després amb la carn.
- Pela la poma, treu-n'hi el cor i talla-la a mitges llunes. Ruixa-ho amb un raig de suc de llimona per evitar que se t'ennegreixi.
- Ara escalfa la mantega, afegeix-hi les mitges llunes de poma amb un pessic de canyella en pols i deixa-ho al foc baix 3 o 4 minuts.
- Remena-ho amb compte de no trencar les mitges llunes i quan vegis que comencen a ser toves, ja pots apagar el foc.
Per continuar:
- Ei, no rentis la carn amb aigua perquè et marxarien totes les vitamines aigüera avall. La carn que no té pell no es renta.
- Amb un ganivet ben esmolat obre les llamineres com si volguessis fer un llibre. Mira't la foto.
- Posa-hi sal i pebre negre per tot arreu i reparteix-hi les mitges llunes de poma i uns quants nabius vermells.
- Posa-ho tot en un costat, com ho veus a la foto, perquè a continuació hauràs de tornat a tancar "el llibre" i així et serà més fàcil de fer que si col·loques la poma al mig.
- Ja pots reconstruir el filet, tancant-lo com tancaries un llibre. El pots cosir amb fil de cuina o bé fixar-lo amb escuradents com he fet jo. El que et resulti més còmode.
- I després fas el mateix amb l'altre filet.
- Ara posa una mica de pebre vermell als filets i els fas enrossir en una paella o cassola ampla, amb oli ben calent i abundant. Foc mig-alt i cassola destapada.
- Enrossir vol dir fregir superficialment, només perquè el tall agafi color daurat de fora. De dins ja s'acabarà de coure més endavant, no pateixis.
- Sobretot no es passis amb la cocció, que el tall no et quedaria tan tendre. Només que els filets siguin una mica rossos de tot arreu, ja els pots treure. Serà un minut per cada cara o menys, segons el foc, i els treus immediatament.
- Ei, guarda l'oli, que el necessites a continuació.
Ara faràs la salsa:
- Ja només et falta fer la salsa. I això és fàcil, eh? La melmelada estalvia una bona estona de cuinar...
- Va, ànims, pela la ceba, talla-la a mitges llunes ben primes i la poses al foc baixet amb l'oli que t'ha sobrat. Si veus que te ha quedat poc oli, n'hi pots afegir una mica. La ceba s'ha de coure a poc a poc, que es faci ben tova.
- Quan la ceba sigui ben tova, col·loca-hi els filets al damunt i aboca-hi el vi ranci o vi dolç.
- Quan l'alcohol s'hagi evaporat, retira els filets i continuaràs fent la salsa en la mateixa cassola. Ei, vigila-ho, que l'alcohol s'evapora en uns 2-3 minuts!
- Afegeix la melmelada a la cassola. Remena-ho perquè tot es barregi bé i els gustos s'integrin.
- Remena-ho, abaixa el foc, posa-hi mig got de brou calent, un grapat de nabius i tapa la cassola. Ves-ho vigilant i que faci xup-xup a foc baix durant 15 minuts.
Uns minuts abans de portar a taula el filet:
- Afegeix-hi una culleradeta de maizena dissolta en 4 cullerades de brou. Ben dissolta, sense grumolls, eh? Remena-ho bé. Posa-hi els filets i que es continuï coent tot junt durant 10 minuts més.
- A meitat de cocció, gira els filets. Si veus que la salsa s'ha evaporat molt, pots afegir-hi una mica més de brou calent o d'aigua calenta. Però si veus que la salsa encara és massa líquida, torna a repetir la culleradeta de maizena dissolta.
- Feina feta! Ei, abans de servir el filet amb salsa de fruits vermells recorda't de treure-n'hi els escuradents o el fil de cuina!
Trucs:
- Si no tens brou, posa-hi la mateixa quantitat d'aigua calenta.
- El pebre negre en gra, que molguis al moment, deixa un gust i un aroma més potents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada