dijous, 11 de maig del 2017

Pastís de poma, xocolata i nous

Ei, que a tot arreu diuen que la xocolata ajuda a aprimar-se i que les nous fan miracles! Doncs mira, com que aquest pastís en porta, ens el podrem menjar sense remordiments!




La història d'avui:

Sóc un home insignificant, repeteix sempre que té algú disposat a escoltar. Sóc baixet i poca cosa, els veïns amb prou feines em recorden, el meu cap no m'ha encarregat mai cap feina delicada en els quinze anys que treballo amb ell. I per a les dones sóc transparent...! De tant repetir-ho, ho diu mecànicament, sense a penes convicció. I se'n va, passatge enllà, amb el seu jersei gris deformat dels colzes, els seus pantalons grisos arrugats i les sabates grises desgastades.




I la recepta:

No et costarà gens de fer aquest pastís. Única precaució que has de tenir és untar el motlle amb oli o amb un retall de mantega, abans de posar-hi la massa a dins. Fes-ho encara que sigui de silicona, que n'hi ha que també donen disgustos en el moment de desemmotllar!

I si el teu motllo és de metall o de vidre, a més d'untar-lo, escampa-hi un pessic molt petit de farina.




Necessitaràs 
per a un motlle de 18 cm. de diàmetre:

3 ous
200 gr. de sucre
150 gr. de farina + 10 gr. de llevat
120 ml. de llet
110 ml. d'oli
50 gr. de cacau
1 poma golden
50 gr. de nous sense closca
1 culleradeta d'oli o de mantega per untar el motllo
Una llimona petita
Ratlladura de taronja (opcional)


Per començar:
  • Talla a bocins regulars les nous. No cal que siguin tots exactament iguals, eh?


  • Separa els rovells de les clares i bat els rovells amb el sucre fins es vegin esponjosos i de color més claret. Ei, i guarda les clares a la nevera fins que les necessitis, que serà cap al final de tot.


  • Afegeix-hi la farina, el cacau i el llevat, tot junt, fent-ho passar per un sedàs i ho tornes a batre, fins que no t'hi quedi cap grumoll.


  • Ara posa-hi l'oli i la llet i ho bats una mica més, fins que la massa sigui homogènia.

Per continuar:
  • Pela i ratlla la poma i col·loca-la en un bol amb suc de llimona. Això ho fas perquè no se t'enfosqueixi mentre no la fas servir.


  • Ratlla una mica de pell de llimona i de taronja per donar perfum al pastís.





Ara treballaràs a mà:
  • Col·loca la ratlladura de llimona i taronja, la poma ratllada i els bocins de nou dins de la massa i ho barreges tot molt bé a mà. T'anirà bé per fer-ho una llengua de silicona o una espàtula. O una cullera grossa, de les de servir. 
  • Ei, la foto enganya. La massa et quedarà de color més fosc.


  • I ja només et falta afegir-hi les clares a punt de neu. Remena-ho a mà, molt suaument, amb moviments circulars de dalt a baix, fins que estigui tot ben barrejat. 



I cap al forn:
  • Posa la massa en un motllo i introdueix-ho en el forn calent a 180º, escalfor dalt i baix, sense ventilació, durant 35 minuts o fins que en punxar-lo amb un escuradents, et surti net.
  • Deixa-ho refredar damunt d'una reixeta.



Ja el tens fet! Si vols, escampa-hi una mica de sucre glace pel damunt. Tindrà el mateix gust però serà una mica més bonic...!





Trucs:
  • Tot el que s'ha de batre ho pots fer a mà, amb una batedora de varetes, si tens temps i força al braç. Però un minipimer o una amassadora van molt millor!
  • Si no trobes pomes Golden, que són molt dolcetes, la Red Delicious o la Starking també t'aniran bé.
  • Si no tens cacau, posa-hi el mateix pes de colacao o de nesquik.

Un altre dia pots fer: 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada