dimecres, 7 de desembre del 2016

Filet Wellington

El filet és la part més tendra de la vedella. I si a més l'emboliques amb pasta de full i la resta d'ingredients, tens un autèntic plat de festa o plat de Nadal!



La història d'avui:

Està boig pels seus ulls del color de la mel però no sap com dir-l'hi. Fan el camí junts cada dia des de l’institut fins a casa d’ella. La conversa sempre va igual: ella sempre parla i ell sempre escolta. Avui han compartit paraigües i els seus rínxols eren tan a prop que li fregaven la cara. Quan ella ha girat el cap per mirar-se’l, no sap ni com, però ha gosat fer-li un petó fugaç. Ella ha somrigut i no han fet falta paraules... La pluja ha jugat al seu favor.




I la recepta:

Aquesta recepta és una mica cara i bastant entretinguda, però un dia és un dia, oi? És un plat que trobaràs en alguns restaurants cars, així que si el fas per als teus convidats es quedaran de pedra! 

Ah, i si vols reduir el preu del plat, fes servir filet de porc, que també et sortirà molt bo!



Per a 6 persones necessitaràs:

1 filet de vedella d'1,250 kg., sense tallar 
1 planxa de pasta de full rectangular
2 cullerades soperes de mostassa de Dijon
1 terrina de paté de foie
200 gr. de xampinyons
200 gr. de cansalada curada (panxeta), tallada molt fina
1 ou 
1 gra d'all
Sal, pebre negre i nou moscada en pols
Oli verge d'olives arbequines


I per a la salsa:

Uns altres 200 gr. de xampinyons
2 cebes mitjanes
1 gra d'all
1 raig de brandy
1 got gros de brou calent o d'aigua calenta




Per començar:
  • Posa sal i pebre negre al filet i passa'l per una paella gran amb oli ben calent. Compte, que aquesta és la part delicada de la recepta: el filet només s'ha d'enrossis per fora. Només per fora! De dins ha de quedar ben vermell. No t'amoïnis que ja s'acabarà de coure després.
  • Treu-lo ràpid de la paella perquè es refredi i posa'l a escórrer damunt d'una reixeta. No llencis l'oli de la paella, que l'aprofitaràs per fer la salsa.



Ara treballaràs amb els xampinyons:
  • Talla el peu de 200 gr. de xampinyons i neteja'ls bé a raig d'aixeta. Trinxa'ls amb un ganivet esmolat. T'han de quedar els bocinets ben menuts.


  • I els poses en una paella amb oli calent abundant i un gra d'all sense pelar. Posa-hi també un pols de sal. Foc baixet i ho vas remenant de tant en tant.


  • Quan els xampinyons comencin a ser rossos, ja pots llençar l'all. Afegeix-hi el paté de foie, sense treure la paella del foc. Ho remenes bé fins que es formi una pasta lleugera i ja ho pots treure de la paella perquè es refredi.



Torna a treballar amb el filet:
  • Si el filet de vedella ja és fred, pots continuar. Si no, espera't una mica que s'acabi de refredar del tot.
  • Pinta'l amb la mostassa de Dijon per tot arreu. Ei, no en facis una capa massa gruixuda, que dominaria massa el gust!
  • La punta més prima del filet, talla-la i menja-te-la, que necessites forces per arribar al final... O dóna-li al tresor de casa teva!


  • Deixa el filet en espera, que encara has de fer més coses. Sí, sí, ja t'he dit que el plat és entretingut! 
  • Estén paper film damunt del marbre de la cuina. Ha de ser una mica més llarg que el filet perquè et servirà per embolicar-lo. Reparteix-hi els talls de cansalada o de bacon pel damunt, com veus a la foto.


  • I a sobre de la cansalada hi escampes la pasta que has fet amb els xampinyons i el paté de foie. Procura que la capa tingui el mateix gruix aproximat a tot arreu.


  • Al centre hi col·loques el filet de vedella i ho emboliques tot com si fos una super-botifarra. Ajuda't amb el paper film i tanca bé el paquet. 
  • Posa-ho 20-25 minuts a la nevera. Això només ho fas perquè després et resulti més fàcil embolicar-ho amb la planxa de pasta de full, especialment si no ho has fet mai.



Mentre el paquet és a la nevera, fes la salsa:
  • Talla a daus petits els altres 200 gr. de xampinyons, ben nets, i les dues cebes. Posa-ho tot junt en una paella amb l'oli que t'havia sobrat de fer el filet i un gra d'all sencer, sense pelar. Tira-hi un pessic de sal i un pols de nou moscada. Foc mitjà i paella tapada.


  • Quan agafi color, aboca-hi un bon raig de brandy. Paella destapada i foc una mica més fort. Ves-ho remenant. L'objectiu és que el brandy hi deixi el gust però que l'alcohol s'evapori.


  • Guia't per l'olor per saber si l'alcohol s'ha evaporat o no, o bé compta 2-3 minuts des que torni a bullir. I quan l'alcohol s'hagi evaporat, posa-hi el brou calent o l'aigua calenta, el que tinguis. 
  • Que faci xup-xup, a foc baixet, durant 5 minuts. Només et faltarà pasar tot el contingut de la paella pel minipimer i ja tindràs la salsa acabada. Quan tinguis la gent a taula, l'escalfes un minut a foc baixet i ja està!



Ànim, que ja acabes:
  • Passat els 15-20 minuts, el paquet que tens a la nevera ja haurà agafat cos i serà més fàcil de manipular. Per tant, cobreix la safata de forn que faràs servir amb paper de forn. Estén-hi ben plana la planxa de pasta de full. I col·loca el paquet al centre de la planxa de pasta de full. Ei, sense el paper film, eh?
  • Tanca bé per tot arreu la pasta de full, com si fos un paquet. Fa bonic que la "costura" quedi a la part de sota. També hi pots fer uns guarniments amb tires de la pasta de full que t'ha sobrat, si t'hi agraden. 
  • I ho pintes amb l'ou batut amb un pessic de sal.



I cap al forn:
  • Posa-ho al forn calent a 210º, amb ventilació, durant 25 minuts o fins que la pasta de full sigui rossa. Vigila-ho, que no se't cremi ara que ja ho tens acabat!


  • Quin goig que fa, eh?
  • Cruixent per fora i mira com queda per dins, humit, tendre, boníssim!



Trucs:
  • Si allà on tu vius no hi ha oli, no pateixis. Fes-ho amb mantega que, a cap de comptes, és com ho fan els anglesos, que són els que van inventar el plat...
  • Amb una planxa de pasta de full rectangular normalment en tens prou, però si el filet de vedella que compres és molt gruixut, potser et resultarà una mica justa. Per això t'aconsello que en compris dues i si veus que una quedarà petita, enganxes una planxa amb un tros de l'altra i tema solucionat! El bocí de planxa que et sobri, l'aprofites per fer guarniments o la guardes per a un altre dia.
  • Aquest plat no el pots fer sencer el dia abans perquè la pasta de full s'estovaria, però sí que pots avançar feina el dia abans: pots coure el filet, fer els xampinyons i la salsa, però no toquis per a res la pasta de full. Aquesta última part l'has de fer el mateix dia i tindràs l'èxit assegurat!

2 comentaris:

  1. es pot fer el filet amb pasta de full el dia abans?

    ResponElimina
    Respostes
    1. No, no ho pots fer el dia abans perquè la pasta de full s'estova. Si vols avançar feina, el dia abans podries preparar-ne la salsa. Espero que et quedi ben bo!
      Anna, històries a la cuina.

      Elimina