dimecres, 30 de novembre de 2016

Espatlla de xai al forn amb llit de patates

Xai o be o anyell, segons la contrada, és com s'anomena el fill de l'ovella. Després de les costelles a la brasa, l'espatlla n'és la part més gustosa. I feta al forn és tan fàcil de fer!





La història d'avui:

Diu amb vehemència que ja té ganes de fer el seu propi niu, de tenir un lloc definitiu per teixir el futur, un lloc on creixin els fillets que han de venir. Ho diu amb la cara alegre i els ulls lluents mentre acarona la bebè dels amics. Ell se la mira fixament i ella li llegeix la mirada. Sap que ell té la mateixa il·lusió, encara que no digui res. 




I la recepta:

Demana a la carnisseria que et marquin l'espatlla perquè te'n surtin 4 racions. Marcar vol dir que no et separin els talls però que et parteixin l'òs. No et preocupis, que tenen molta pràctica en fer-ho.


Necessitaràs per a 4 persones:

1 espatlla de xai 
1 kg. de patates Kennebec
1 ceba grossa o 2 de mitjanes
2-3 tomàquets madurs
Sal, pebre negre, pebre vermell 
Oli verge d'olives arbequines
Optatiu: 1 gra d'all




Per començar:
  • Pela les patates i talla-les en rodanxes primes. Ei, no cal que siguin transparents, però no les facis gruixudes o et quedaran crues.
  • I les vas col·locant en la safata que faràs servir per anar al forn. Com que en faràs dues capes o tres, mira de repartir-les de manera uniforme.


  • Talla a daus el tomàquet i talla la ceba a tires ni primes ni gruixudes.



Per continuar:
  • Damunt de la capa de patates, hi reparteixes una capa de tires de ceba i hi escampes els daus de tomàquet. Posa-hi un pessic de sal, sense exagerar.
  • Les següents capes les fas igual: patates-ceba-tomàquet-sal. Poca sal, eh?


  • Si t'agrada el perfum de l'all, posa-hi el gra d'all sencer, sense pelar, en un racó de la safata. Si no, no l'hi posis.
  • Damunt de tot, col·loca-hi l'espatlla a la que hi hauràs posat sal, pebre negre i pebre vermell, per aquest ordre.
  • I només et falta repartir un bon raig d'oli pel damunt de l'espatlla i pel damunt de les patates, sacsejar una mica la safata perquè l'oli també arribi a sota de tot i llestos! 


  • En cas que hagis convidat a molta colla a dinar, pots fer dues espatlles al mateix temps. Només necessites una safata de forn més grossa. Tot ho fas igual però duplicant els ingredients.



I cap al forn:
  • Escalfa el forn a 250º, escalfor només a baix. O a 240º, si el teu forn té aire.
  • Segons la mida de l'espatlla necessitaràs més o menys temps de forn. Calcula entre 45 minuts i 1 hora. Vigila-ho cap al final, que no se't cremi ara que ja ho tens pràcticament acabat!

Aquí en tens una de feta


I aquí n'hi ha dues, per quan tens més colla a dinar!


  • Punxa les patates amb un escuradents, si tens dubtes que siguin cuites, i punxa la carn. Si ja és cuita, l'escuradents no trobarà gairebé resistència i sortirà eixut. Nyam!



Trucs:
  • Tria una espatlla no gaire grossa perquè serà d'un xai més jove i, per tant, més tendre.
  • Les patates Kennebec són blanques de dins i resisteixen molt bé les coccions llargues, sense desfer-se. Les patates de Prades, per exemple, són de la varietat Kennebec.
  • Encara que només encenguis el foc de la part de baix del forn, posa la safata a mitja altura. Més avall se't cremaria el dinar...






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada