dimecres, 14 de setembre del 2016

Coca de iogurt amb llimona i xocolata

Ai, la llimona i la xocolata, quina combinació més bona! A bocinets per esmorzar o per compartir amb els amics, aquesta combinació no falla mai!




La història d'avui:

Sempre ha estat delicada, un fons depressiu que la fa aparèixer trista i desvalguda, però avui encara ho sembla més. El nen és a Austràlia, aquí no trobava feina, deixa anar tot just començar la conversa. Només el veig un cop l'any, explica amb resignació. Sort que hi puc parlar amb la tauleta que em va regalar! No et pensis, em va costar molt aprendre a fer-la anar, diu amb un somriure trist. Una altra mare que s'ha hagut de reciclar...





I la recepta:

Per fer les coques de iogurt no necessites balança. L'envàs buit del iogurt et farà de mesura. 


Necessitaràs:

2 ous grossos
1 iogurt de llimona
1 mesura d'oli verge d'olives arbequines
2 mesures de sucre
3 mesures de farina + 10 gr. de llevat
1 llimona grossa


Per a la cobertura:

70 gr. de xocolata de cobertura tallada a trossos
70 ml. de nata per muntar
35 gr. de mantega tallada a trossos



Si no tens manera de mesurar mililitres, pesa 70 gr. de nata. Aproximadament, és el mateix.




Per començar:
  • Talla a trocets petits la polpa de la llimona i tritura-la bé, que quedi un puré homogeni. T'hi has d'entretenir una mica més que si trituréssis taronja. Com més petits facis els trossos, més fàcilment ho trituraràs.







  • Guarda les clares muntades a la nevera, que les faràs servir al final.

Ara faràs la massa:
  • Bat els ous amb el sucre fins que la barreja sigui escumosa i hagi augmentat el seu volum. Ei, només seran un parell de minuts de batre amb el minipimer o l'amassadora, no t'espantis.


  • Posa-hi el iogurt, l'oli i la llimona triturada, i ho bats una mica més.
  • Afegeix-hi la farina i el llevat, passant-ho per un sedàs. I ho continues batent, fins que no hi quedi cap grumoll. La barreja t'ha de quedar ben fineta.



Toca treballar un moment a mà:
  • Recupera les clares muntades que tenies a la nevera i afegeix-les a la massa, amb compte. Remena-ho a mà, amb moviments rotatoris i suaus de dalt a baix. Fes servir una espàtula o una cullera, el què tinguis a mà, però fes-ho amb compte. T'ha de quedar una barreja de color homogeni. 


Ho has de remenar més estona, eh?
Fins que el color i la barreja siguin ben homogenis


I cap el forn:
  • Col·loca la massa en un motlle. Si el motlle és de silicona, ja et va bé. Si és d'un altre material, millor que abans l'untis per dins amb oli o mantega i hi espolsis un pessic de farina. Això es fa per evitar que el pastís s'hi enganxi.
  • I cap al forn, escalfor només a baix, a 180º durant 35-40 minuts, segons forn. El motllo posa'l al centre del forn.
  • Cap al final, punxa el pastís amb un escuradents. Si surt sec, ja està cuït. Si surt mullat, vol dir que necessita uns minuts més de forn.


Aquí tens la coca! Que es refredi damunt d'una reixeta.


La cobertura:
  • Quan la coca sigui una mica més freda, et poses a fer la cobertura: fes escalfar la nata i, quan bulli, l'apartes del foc.
  • Fora del foc hi poses els trossos de xocolata de cobertura i els trossos de mantega, tot al mateix temps. Remena-ho bé fins que el resultat sigui uniforme i brillant.


  • I sense perdre temps ho aboques damunt de la coca, directament des del mateix recipient que has fet servir. Tingues la precaució de posar una safata o un paper d'alumini a sota de la coca, més que res per no deixar-ho tot perdut de xocolata!


  • Deixa refredar la coca a la nevera durant almenys una hora o dues. Així la xocolata té temps d'endurir-se.


Ai, que poc que durarà!


Truc:
  • La cobertura de xocolata s'ha de fer servir calenta o no va tan bé per abocar damunt del pastís. Si veus que se t'ha refredat, cap problema: torna a escalfar-la a foc molt baixet, remenant tota l'estona, però sobretot que no bulli.

Un altre dia pots fer:



1 comentari: