dimecres, 21 de setembre del 2016

Macarrons com els de l'àvia

           - Què voldreu que us faci per dinar, nens?, pregunta l'àvia. 
-  Macarrons!, contesten els menuts invariablement. 




La història d'avui:

És ben curiós. Hi ha ben poques criatures que no vulguin menjar pasta i encara n'hi ha menys que no vulguin macarrons. I si són fets per l'àvia, amb aquella capa cruixent de formatge pel damunt, ei, ja se sap que tenen el gust especial d'aquell ingredient secret que les àvies mai no expliquen...!


I la recepta:

Si vas amb pressa, pots substituir els tomàquets madurs per un pot de tomàquet triturat d'1kg (però fixa't que sigui triturat natural, no fregit). El resultat és molt assemblat.


Per a 4 persones necessitaràs:


300 gr. de macarrons si hi ha poca gana 
(o 400 gr. si en tenen molta)
300 gr. de botifarra crúa
100 gr. de pernil salat tallat a daus petits
1 ceba grossa i 1 gra d'all
  3/4 kg. de tomàquets madurs (o un pot de tomàquet triturat d'1 kg.)
1 fulla de llorer i un bon pessic d'orenga
150 gr. de formatge ratllat emmenthal
1 culleradeta de mantega
Oli verge d'olives arbequines 
Sal




Comencem:
  • Talla a bocinets la botifarra i fes-la sofregir en oli ben calent abundant. Sofregir vol dir que no ha de quedar cuita del tot, només de fora. També ho pots fer al revés: primer sofregeixes la botifarra sencera i, quan s'hagi refredat, la talles en bocinets petits. 
  • La diferència és el temps de què disposis: la segona opció és menys ortodoxa però és més ràpida. T'ho dic jo que m'he passat la vida corrent!




Ara faràs la salsa:
  • Ratlla la ceba i trinxa l'all ben petit. Ratlla els tomàquets o bé obre el pot de tomàquet triturat. 
  • En el mateix oli de coure la botifarra, hi poses la ceba ratllada i la vas sofregint, a foc baixet, remenant de tant en tant fins que vegis que comença a fer-se rossa. 


  • Afegeix-hi l'all trinxat i remena-ho. 



  • Quan vegis que l'all comença a agafar color, incorpora-hi el tomàquet ratllat (o el tomàquet triturat de pot), la fulla de llorer, un pols de sal i l'orenga. Apuja una mica el foc i ho tapes perquè aviat començarà a esquitxar. Remena-ho de tant en tant.



I ja hi podràs afegir el tall:
  • Quan vegis que la salsa comença a canviar de color vermell viu a color vermell amarronat, és que ja està gairebé cuita. Aleshores hi poses la botifarra que tenies tallada a trocets i els daus de pernil i ho deixes coure tot junt durant uns 3 o 4 minuts més. 



No ens oblidem dels macarrons:
  • Aprofita ara per encendre el forn a 200º, foc a dalt i a baix, perquè aviat el necessitaràs.
  • Utilitza una olla grossa amb aigua, un bon pessic de sal i una gota d'oli (només una). Fes-ho bullir i aboca-hi els macarrons en forma de pluja. Quan l'aigua torni a bullir, comença a comptar el temps que indiqui el fabricant, que sol ser entre 7 i 10 minuts, segons tipus de pasta. No et passis de temps perquè se t'aixafarien.



I ara el pas final:
  • Escórre l'aigua de bullir els macarrons i barreja'ls amb la salsa, posa'ls en una safata i escampa-hi el formatge ratllat pel damunt. Reparteix-hi retallets de mantega i cap al forn a gratinar (escalfor a dalt). Quan el formatge sigui ros, ja ho tens cuït!




Trucs:
  • Procura que la botifarra crúa sigui de bona qualitat perquè és la gràcia del plat.
  • La pasta ja saps que l'has de bullir tota al dente, però si et passes de temps amb els macarrons es notarà molt perquè s'aixafen, se'ls aplana el forat.
  • El formatge emmenthal hi queda molt bé, però pots posar-hi qualsevol altre formatge que t'agradi i no tingui un sabor excessivament fort perquè no acapari el gust general del plat.

Un altre dia pots fer:









1 comentari: