Mira que n'és de bona la sípia! I les carxofes? Amb el suquet del xup-xup... Ui, la sípia amb carxofes és un plat genial!
La història d'avui:
Un veí em va regalar una planta. No fa flor però és verda tot l’any, em va dir. Fa dies que l’observo perquè semblava que volgués florir i avui ha donat la sorpresa. S’han obert totes les flors de cop, d’un vermell espaterrant. He fet entrar al veí i ara no es creu que no l’hi hagi fet res d’especial perquè les que té ell mai no floreixen. Vaja!
I la recepta:
Demana a la peixateria que et netegin la sípia però no permetis que llencin la melsa. A les peixateries fa uns quants anys que de la melsa no en diuen melsa, tot i que saben que ho diuen malament. En diuen "salsa", cosa que és una bestiesa perquè la salsa no te la donen feta, l'has de fer tu...!
Necessitaràs per a 4 persones:
1 sípia fresca d'uns 800 gr.
3 o 4 carxofes
1 llimona
1 ceba i 1 gra d'all
1 tomàquet madur
1 fulla de llorer o 1 branca de julivert
1 l. d'aigua calenta o de brou de peix
Per a la picada: 12 avellanes torrades i 6 ametlles torrades
Per començar:
- Acaba de netejar la sípia i talla-la en quadrats, ni grossos ni petits.
- Posa-hi sal, pebre negre i pebre vermell i fes-los enrossir en oli calent dins d'una cassola. Enrossir és fregir superficialment, només perquè la sípia agafi color. Ja s'acabarà de coure del tot més endavant.
- Ara faràs el sofregit en una paella: ratlla la ceba, trinxa l'all, ratlla el tomàquet i renta el julivert o la fulla de llorer. Si no has fet mai un sofregit, clica aquí que t'ho explico.
- Mentre el sofregit es va fent, aprofita per netejar i tallar cada carxofa en 6 talls. Els mànecs de les carxofes avui no els farem servir. I ruixa els talls de carxofa de seguida amb suc de llimona. Això ho fas perquè no se t'ennegreixin mentre no els utilitzes.
- Quan tinguis el sofregit acabat, aboca'l dintre de la cassola on hi tens la sípia i remena-ho una mica perquè tots els gustos es barregin. Foc ben baixet.
- Afegeix-hi mig got d'aigua bullent o de brou de peix bullent i el contingut de la melsa de la sípia.
- Mira't la foto: ja veus que la melsa té la forma de dues mini-paperines i que es rebenta amb certa facilitat. Doncs talla amb tisores les puntes i prem com si fos un tub de dentifrici. Tot el suc que en surti ha d'anar dins de la cassola. Remena-ho i segueix amb el foc ben baixet i la cassola tapada durant 1 minut.
- Ara posa les carxofes dins de la cassola amb un pols de sal. No et passis amb la sal que la sípia ja en té i el sofregit també. Si n'hi poses poca, sempre té remei. Si n'hi ha massa... malament, després de la feinada.
- I remena-ho tot bé. Ei, sense trencar les carxofes, eh?
- Incorpora-hi aigua molt calenta o brou de peix molt calent fins gairebé cobrir la sípia i les carxofes. Gairebé vol dir que no tenen vocació de submarí... Han de treure el nas pel damunt de l'aigua. Si et sobra brou de peix, doncs el guardes per a sopar.
- Remena-ho amb delicadesa, apuja el foc fins a la meitat i tapa la cassola.
- Que faci xup-xup durant 20 minuts a foc mitjà. Ves-ho vigilant. Si veus que bull molt fort, redueix el foc una mica, no sigui que et quedis sense líquid!
Per continuar:
- Fes la picada, preferentment amb el morter. O, si no en tens, doncs tritura-ho amb el minipimer o amb un llibre gruixut... No, no, amb el llibre no. O sí, però jo no he dit res.
- I cap dins de la cassola. Aprofita per comprovar que encara hi ha líquid. Si convé, n'hi afegeixes mig got. També pots tastar la sal. I ho remenes amb compte, tapes la cassola i que faci xup-xup 5 minuts més.
Trucs:
- Pots utilitzar sípia congelada per fer aquest plat, però aleshores no tindràs la melsa, que és el que li dóna aquest gust tan potent. Així i tot, també et quedarà molt bo!
- Si t'has passat amb el líquid, i al final sembla que la sípia encara estigui nedant en el mar, no et preocupis que té remei: barreja una culleradeta de maizena o de farina amb 6 cullerades soperes del líquid de la cassola, remena-ho fins que no hagi cap grumoll i aboca-ho dins de la cassola. Sobretot que no hi hagi cap grumoll! Ho remenes, que faci xup-xup amb el foc baix durant 2 minuts més i et quedarà un suquet espesset, brillant i boníssim!











He seguit la teva recepta que està molt ben explicada, i la sèpia no ha sortit bona, ha sortit boniiiisima.😋😋Moltes gràcies.
ResponEliminaMolt contenta que t'agradi! Torna quan vulguis!
ResponEliminaHola Anna, avui he fet la sèpia amb carxofes, ha sortit boníssima. M' agrada les teves receptes ja que són molt fàcils d'entendre, les expliques amb tots el passos i em són fàcils de fer. Gràcies i que en puguem anant fent moltes mes. Rita
ResponElimina