Vichyssoise

És una crema blanca de porro i patata que es menja freda, bona, nutritiva i que entra molt bé especialment a l'estiu però que pots fer tot l'any.




La història d'avui:

Els nens han fet una gimcana per tot el poble seguint el recorregut establert en el plànol que els han facilitat a l'ajuntament. Havien de buscar les pistes que els permetrien trobar els objectes necessaris per aconseguir el premi. El millor de tot és que no competien els uns contra els altres sinó que tots les participants tenien premi! Han arribat triomfants a casa amb el premi, explicant i explicant les dificultats que s'havien trobat. El menut de la colla mostrava a tothom el full amb adhesius de dibuixets que li havien donat. Hem tingut un matí tranquil però ara ja hi torna a haver la gatzara habitual per tota la casa... Ai, quan hi tornarà a haver una gimcana?



I la recepta:

Els francesos, que diuen que van inventar la vichyssoise malgrat que n'hi ha que els ho discuteixen, fan servir mantega en lloc d'oli d'oliva. Tu fes el que et vingui més de gust: amb mantega és molt bona i amb oli d'oliva és una mica més sana però igualment bona.


Necessitaràs per a 4 persones:

La part blanca de 3 porros grossos
500 gr. de patates
200 ml. de nata líquida
Un bon raig d'oli verge d'olives arbequines (o 60 gr. de mantega)
Sal i pebre blanc
1 litre d'aigua bullent



Per començar:
  • Pela les patates i talla-les a rodanxes més aviat primes. I les poses dins d'un recipient cobertes d'aigua. Això ho fas perquè no s'ennegreixin mentre no les fas servir.


  • Pela i neteja bé els porros perquè de vegades poden portar terra. Avui només en faras servir la part blanca però la part verda la pots guardar per a quan facis brou, que a la cuina no es llença res, eh?
  • I els talles a rodanxes.


    • Ara escalfa oli abundant en una paella. Ei, no cal que sigui una piscina, eh? I quan sigui calent hi poses les rodanxes de porro, a foc molt baixet i amb la paella tapada. Els hi fas donar un parell de voltes i de seguida hi afegeixes les rodanxes de patata.


    • Procura que no agafin color ros. La gràcia de la vichyssoise és que sigui blanca. Així que ho vas remenant i ho vas vigilant. Com menys rossos se't facin el porro i la patata, més blanca et quedarà la crema.
    • Quan comenci a fer-se tova la patata, hi afegeixes 2 gots d'aigua i la meitat de la nata. Ho remenes, ho tornes a tapar i que bulli fluixet durant 30 minuts. Foc baix i paella tapada.


    • Ara ho tritures tot ben fi -les rodanxes de porro, de patata i el líquid de la cocció- junt amb la resta de la nata, 1 got d'aigua, un pessic de sal i un pessic de pebre blanc. Sobretot que no t'hi quede cap grumoll.
    • Ho tastes i, si fa falta, hi afegeixes una mica més de sal o de pebre blanc fins que quedi al teu gust. També, si ho trobes massa espès hi pots afegir una mica més de nata o un raig de llet o d'aigua fins que la textura sigui al teu gust. I ho tornes a triturar.


    • I 2 o 3 hores com a mínim a la nevera. Ei, millor si s'hi pot estar més temps, que la vichyssoise es menja ben freda!



    Un altre dia pots fer:






    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada