Samfaina, com es fa?

L'estiu és el moment ideal per fer la samfaina perquè els carbassons, les albergínies i els tomàquets són de temporada i de proximitat. I serveix per acompanyar les botifarres, el conill, el pollastre... Ei, aprofita per fer-ne!






La història d'avui:

Fa estona que intento no moure ni un múscul, ajaguda a l'ombra calenta de sota el pi. Quina calor! Les cigales no callen, sembla que hagin embogit i no ens deslliurarem del seu concert fins que gairebé comencin a carrisquejar els grills. A principis d'estiu em feia il·lusió sentir-ne els cants perquè eren preludi de bona temperatura però ara, entre la sequera i la calor, tinc tota la sensació que s'enriuen de nosaltres, ric-ric-ric mira com sueu, ric-ric-ric aneu fent que aviat no ens quedarà planeta... N'estic segura que des d'algun lloc de l'escorça del pi n'hi ha un que em mira i s'enriu de mi.





I la recepta:

Et dóno la quantitat mínima necessària per fer una bona samfaina. Amb això te'n surt un bon plat per a 2 o 3 persones o bé un acompanyament per a 4 persones que no siguin gaire tripaires. 

Necessitaràs:

1 carbassó
1 albergínia
1 pebrot vermell
3 tomàquets de pera madurs*
1 gra d'all
Una fulla de llorer o un branquilló de farigola
Oli verge d'olives arbequines

Optatiu: 1 ceba mitjana
 
*Els 3 tomàquets de pera madurs els pots substituir, per sortir del pas, per un pot de conserva de mig quilo de tomàquet trossejat. Natural, eh? Res de tomàquet fregit! I ha de ser trossejat, no triturat. En trobaràs a la majoria de súpers i botigues d'alimentació.




Primer que res:
  • Has de netejar molt bé els carbassons, les albergínies, el pebrot vermell i els tomàquets perquè ho farem servir tot amb pela inclosa.
  • Fes-los a daus. Procura que els troços siguin més o menys regulars, perquè així se't couran tots al mateix temps. Si n'hi ha uns de molt grossos i uns altres de molt petits, la cocció variarà.

Per començar:
  • El carbassó el parteixes de llarg en llarg i així et serà més fàcil tallar-lo a daus.


  • L'albergínia primer la talles a rodanxes gruixudes, més o menys d'1 cm. de gruix i després també en fas daus.


  • L'albergínia hi ha molta gent que la sala i la deixa que "suï" una estona perquè perdi la mica de picant que pugui tenir. Si no hi vols perdre temps, escull albergínies joves, tendres, que encara no piquen gens, però si les que tens són més grosses, deixa-les suar uns minutets mentre vas fent feina.

  • I el pebrot, un cop ben net, el parteixes de llarg en llarg, n'hi treus les llavors i també el talles a daus.


  • La ceba és optativa perquè va a gustos, a costums familiars i a territoris de posar-n'hi o no. Si has decidit posar-hi la ceba (jo de vegades n'hi poso i de vegades no), també l'hauràs de pelar i tallar a daus d'una mida semblant als de les altres verdures que ja has tallat.


  • I ara toca rentar i tallar a daus els tomàquets, millor si en llences les llavors. Si són tomàquets de pera, de llavors en tenen poques però si tens a taula algún llepafils val més que les treguis perquè de segur que les trobarà. T'anirà bé tallar-los en rodanxes d'1 cm de gruix més o menys i després fer-ne els daus.


  • Ei, o bé recórres al pot de tomàquet trossejat en conserva... Que no és ben bé el mateix però t'estalvia feina.

Ara toca coure la samfaina:
  • Sofregeix el gra d'all a foc baix, sense treure-n'hi la pell. Només has de treure'n la pellofa blanca exterior. Paella destapada. Quan estigui sofregit, cosa d'un parell de  minuts, treu-lo perquè ja haurà deixat el seu gust a l'oli.


  • Has tret l'all? Doncs ara posa-hi el pebrot amb un pessic petit de sal -petit, eh?- i fes-lo coure, tapat i a foc mig-baix, durant uns 3-4 minuts fins que comenci a fer-se tou.


  • Si has decidit posar-hi ceba, ara és el moment de fer-ho. Ho remenes perquè es barregi bé amb el pebrot i tapes la paella. Foc suau. Que es cogui tot junt durant 3-4 minuts més. I si no hi vols posar ceba, doncs et saltes aquest pas i no n'hi poses...


  • Aleshores afegeix-hi el carbassó i una miqueta més de sal. Remena-ho. També ho fas coure tot junt, tapat, uns altres 4-5 minuts. 


  • Ara posa-hi l'albergínia i el seu corresponent pessic de sal. Torna a tapar la paella i que es cogui tot junt uns 4-5 minuts més.
  • Foc mig-baix i paella tapada. Ves-ho remenant i vigilant de tant en tant per tal que no es quedi sense oli. Ei, que si s'enganxa no anem bé!


  • Ara ja hi pots posar els daus de tomàquet, la sal corresponent i la fulla de llorer o el branquilló de farigola, remena-ho una mica, tapa-ho i deixa-ho fer al foc baix uns 5-6 minuts més, vigilant-ho. 


  • Tot plegat la samfaina haurà estat al foc uns 20-25 minuts. Tasta el tomàquet: si ja és cuit, la resta també ho està. Si no, vol dir que necessita uns minutets més de foc. També pots aprofitar per corregir-ho de sal si és necessari.


I ja està! Fa patxoca, oi?



I si has fet la samfaina amb ceba et quedarà així! Boníssima!


Truc:
  • Si fas més quantitat de samfaina de la que t'indico, tot plegat necessitarà uns minuts més de temps per coure's. Pensa-hi.

Un altre dia pots fer:









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada