Les sardines escabetxades s'han de fer un parell de dies abans de ser menjades, perquè així se'n potencia el gustet de l'escabetx. Per tant, si un dia vols fer sardines fregides, compra'n el doble i amb pràcticament la mateixa feina tindràs dos plats fets!
La temporada de les sardines comença a finals de primavera i dura tot l'estiu. També en pots trobar durant la resta de l'any, però el màxim sabor és durant la temporada perquè és quan va més ben alimentada. És un peix blau molt saludable perquè, segons diuen els experts, aporta un munt de vitamines i oli Omega-3 que ajuda a combatre el colesterol. Ei, i a més te les pots menjar fetes de moltes maneres, totes boníssimes!
I la recepta:
Demana a la peixateria que et netegin la sardina i que en treguin els caps, perquè netejar la sardina sí que és entretingut.
Necessitaràs per a 2 persones:
Mig quilo de sardines
Sal
Farina
Oli verge d'olives arbequines
4-5 grans d'all
1 cullerada sopera rasa de pebre vermell
Mig got de vinagre de Xerès
2 fulles de llorer
Optatiu: Un branquilló de farigola i/o romaní
Per començar:
- Sala i enfarina les sardines.
- Escalfa una paella amb oli abundant. Abundant vol dir que després de fregir les sardines te n'hi ha de quedar per fer l'escabetx. Per tant, no cal que sigui una piscina però tampoc no n'estalvïis que no en llençaràs ni una gota.
- Quan l'oli sigui ben calentó, fregeix-hi les sardines fins que siguin rósses, primer per una cara i després per l'altra. No les remenis més ni hi donis més voltes perquè les podries trencar. Foc mig i paella destapada.
- Treu-les de la paella i col·loca-les damunt d'un paper de cuina o d'un paper absorbent. Ei, no llencis l'oli que t'ha sobrat, que el necessites.
I ara faràs l'escabetx:
- Agafa dos gots dels d'aigua iguals. Un got omple'l fins a la meitat amb el vinagre de Xerès.
- A l'altre got, cola-hi l'oli que t'ha sobrat de fregir les sardines. T'anirà bé un colador per fer-ho. Aquest oli, encara que el vegis fosc, és bo i té tota la substància de la sardina. Acaba de completar el got amb oli net.
- Posa tot aquest oli a la mateixa paella que havies fet servir. Quan l'oli sigui calent, hi aboques el vinagre. Compte que esquitxa molt! Vigila que inclús se't podria encendre la paella, així que tingues una tapa a mà per si de cas.
- També hi poses els alls sencers, el llorer i, si vols, un branquilló de farigola o de romaní, i el pebre vermell. Quan ja no esquitxi, remena-ho una mica. Foc mig-baix i paella destapada.
- Deixa-ho bullir durant 1 minut vigilant, que el pebre vermell és traidor i tendeix a cremar-se, i ja ho podràs abocar damunt de les sardines. Les àvies posaven les sardines en escabetx en un recipient de terrissa, però tu posa-les al recipient que tinguis, millor si no és metàl·lic. Ei, primer les sardines i després l'escabetx!
- Posa-hi més escabetx que a la foto, que per fer-la només n'hi he posat la meitat. Millor si gairebé cobreix totes les sardines. Quan tot s'hagi refredat, ja ho pots posar a la nevera. I d'aquí a dos dies ja te les pots menjar! O demà si no ho pots resistir...
Truc:
- Les sardines, com tot el peix blau, duren poc fora de l'aigua, però l'escabetx és un sistema de conservació. Per tant, un cop escabetxades, les pots tenir a la nevera, tapades, 3 o 4 dies tranquil·lament.
- Hi ha gent que posa ceba a l'escabetx. Això és un invent nou, una variació o com n'hi vulguis dir. Tradicionalment no se n'hi ha posat mai perquè la ceba estova les sardines, però si t'hi agrada...
Moltes gràcies Anna!. La meva mare les feia, (per cert li quedaven boníssimes!). Jo no me'n recordava gaire, però ara veig que les feu igual. Moltes gràcies!
ResponEliminaDoncs ara et toc fer-les a tu!
ResponEliminaHola Anna les sardines molt bones, tens alguna recepta pel boqueró?
ResponElimina