dimecres, 4 d’abril del 2018

Madeleines o magdalenes franceses

Ei, que aquestes madeleines són petites, tendres i genials per sucar a la xocolata o a la llet! 





La història d'avui:

Fa tant dies que plou que aviat ens sortiran escates com als peixos, murmura darrere del vidre de la finestra de la seva habitació. Té una mà al manillar de la bici. Vol sortir, se sent tancat. Ei, que et veig les intencions!, sent la veu de la mare i una oloreta dolça que s'acosta. Amb aquesta pluja ni ho intentis, eh?. Sense gaire convicció deixa anar la bici i accepta la xocolata calenta que l'hi ofereix...




I la recepta:

Jo faig servir oli verge d'olives arbequines per a gairebé tot, però en el cas de les madeleines franceses utilitzo la mantega, que a cap de comptes és el què fan servir els francesos!


Per fer 18-20 madeleines necessitaràs:

2 ous dels grossos
75 gr. de sucre
60 gr. de mantega
25 ml. de llet
100 gr. de farina + 5 gr. de llevat
La ratlladura d'una llimona

1 motllo de madeleines




Per començar:
  • Talla la mantega a daus mal tallats i posa-la 45 segons al microones, a 600 w., perquè la necessitaràs semi-desfeta. Reserva-la perquè t'interessa que es refredi una mica abans de fer-la servir.


  • Renta bé la llimona i en ratlles la pell.


  • Ara bat els ous amb el sucre fins que la barreja sigui escumosa i es torni de color més claret. Ho pots fer amb el minipimer o a mà.


  • Afegeix-hi la ratlladura de llimona, la llet i la mantega, que segurament ja no serà calenta. Ho bats una estoneta més.
  • Ara hi poses la farina i el llevat, passant-ho per un sedàs, i ho tornes a batre una mica més, fins que tots els ingredients estiguin ben integrats.



Per acabar:
  • Unta el motllo amb una mica de mantega i hi aboques la barreja, sense omplir-ne del tot les cavitats.



I cap al forn:

Com que cada forn és un món i les madeleines només necessiten 6-7 minutets per ser cuites, n'has d'estar pendent o corres el risc que se't cremin.
  • Posa el motllo al forn calent a 190º amb aire, a mitja altura, durant 6 minuts. Si el teu forn no té aire, posa escalfor a dalt i baix, també a 190º, 6 minuts. Ei, sobretot no et passis amb el temps, eh?


  • Passats els 6 minuts, punxa amb un escuradents el centre de les madeleines. Si surt eixut, treu-les ràpid. Si surt mullat, necessiten un minutet més de forn. Però compte, no badis, que es poden cremar!
  • Treu-les del forn, espera't uns minuts per desemmotllar-les, desemmotlla-les i deixa-les refredar del tot damunt d'una reixeta.


  • Veus que d'un costat són planes com una closca de marisc i de l'altre costat fan una panxeta? Doncs és perquè t'han sortit perfectes!



Trucs:
  • Els francesos no hi posen mai canyella a les madeleines, però sí que hi poden posar vainilla. Així que, si t'agrada el gust de la vainilla, pots substituir 30 gr. de sucre per 30 gr. de sucre vainillat.
  • La llet per fer aquesta recepta, com que és poca quantitat, la pots fer servir directament de la nevera.

Un altre dia pots fer:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada