Es diu bacallà a la llauna perquè antigament es feia en una safata de llauna. Els de Barcelona diuen que aquest plat l'han inventat ells, però avui en dia es fa per tot Catalunya. Ei, que atipa bastant perquè sucaràs pa a la salsa, per tant amb una amanida de poma i nous al davant tindràs el dinar fet!
La història d'avui:
Els mobles s'havien anat fent vells, igual com les cortines. Com que ho veia cada dia no se n'havia adonat. Un matí va voler obrir la persiana i no va poder alçar-la més que quatre dits i la llum que entrava difuminava el contorn de la calaixera. Aleshores s'hi va fixar. Tot s'havia fet vell. Tot havia anat agafant la pàtina que dóna el temps. Va anar tan depressa com va poder al bany i no reconeixia aquell senyor de cabells blancs esclarissats i barba llarga que se'l mirava des del mirall. Cinc anys jubilat, cinc anys sense afaitar-se, cins anys sense mirar-se al mirall...
I la recepta:
Malgrat que en la llista d'ingredients et dic que compris morro de bacallà remullat, la recepta et sortirà igualmet bona si agafes talls de penca de bacallà remullat. L'única diferència és que el tall és més prim... i més barat!
Necessitaràs per a 2 persones:
2-3 bocins de llom o morro de bacallà remullat
1 pot de mongetes blanques bullides (uns 400 gr.)
Una mica de farina
Oli verge d'olives arbequines
3 grans d'all
1 cullerada sopera rasa de pebre vermell
1 got petit de vi blanc sec
Una safata que pugui anar al forn (no cal que sigui de llauna, eh?)
Per començar:
- Enfarina el bacallà -no hi posis sal que ja en porta- i el fas enrossir dins d'una paella amb oli abundant ben calent. Primer d'una cara i després el gires i l'enrosseixes de l'altra.
- Enrosseix el bacallà per fora, només que agafi color, no cal que es cogui de dintre perquè després el posaràs al forn. Foc mig i paella destapada.
- Ara col·loca els talls de bacallà dintre d'una safata que pugui anar al forn. L'oli no el toquis de la paella, que de seguida el necessitaràs.
Per continuar:
- Pela i talla els grans d'all en làmines.
- Ara fas escalfar una mica l'oli que tenies a la paella i hi poses dintre les làmines d'all i la cullerada de pebre vermell. Foc baixet i paella destapada. Ves-ho remenant durant 1 o 2 minuts, vigilant, perquè tant l'all com el pebre vermell tenen el mal costum de voler-se cremar i aleshores amargarien tot el plat.
- I ja hi pots afegir el gotet de vi blanc sec. Foc mig-baix, paella destapada. Que bulli fins que s'hagi evaporat l'alcohol, cosa d'uns 2-3 minuts. Ja veuràs quina olor més bona que farà la cuina!
Per acabar:
- Quan l'alcohol s'hagi evaporat, aboca tota la salsa junt amb els alls damunt del bacallà que tenies col·locat dins de la safata per anar al forn. Hi escampes les mongetes pel damunt i ho poses al forn calent a 190º, escalfor dalt i baix durant 8 minuts.
- No ho has de remenar perquè no se't desfacin les mongetes. I ja està fet!
Truc:
- Pots posar-hi mongetes de Santa Pau, si vols, en lloc de les mongetes blanques corrents. El pressupost serà una mica més car però les mongetes seran una mica més fines i petites.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada