dimecres, 15 d’abril del 2020

Cassola de carxofes, patates i pèsols

Un altre plat de les àvies! Va, que les carxofes s'acaben... Quan els pèsols són frescos la cassola encara és més bona però amb pèsols congelats, ara que estem confinats a casa i comprem allò que podem, ja veuràs que també et quedarà molt bé!






La història d'avui:

Ha arribat dalt de la moto amb un casc de bicicleta, arrapada a la cintura del seu nét, un xicotet prim de catorze anys que també duu un casc de bicicleta. Decidida, xerraire, orgullosa de ser maia. Diu que estaven perdent la llengua, després de molts anys de sentir-se dir que era llengua de pagès, que l'espanyol era el què havien de parlar, però que ara ja l'ensenyen a les escoles. De què em sona tot això...? Deixa el paquet i tornen a marxar amb la moto, tots dos amb el casc de bicicleta, pel camí polsós.




I la recepta:

La cassola de carxofes, patates i pèsols és un plat és molt complet. Amb unes postres fàcils i ràpides, com ara unes maduixes amb moscatell, tens un dinar de primavera sensacional!


Per a 4 persones, necessitaràs:

3 carxofes
3 patates
250 gr. de pèsols
2 ous
1 ceba grossa i 1 gra d'all
1 tomàquet madur
1 gotet de vi ranci o de moscatell
1 fulla de llorer
3 gots de brou calent o d'aigua calenta
Oli verge d'olives arbequines
Sal i pebre vermell




I per a la picada:

12 ametlles torrades
24 avellanes torrades




Per començar:
  • Talla la ceba a mitges llunes.


  • Pela les patates i les esqueixes. Ei, no és cap cosa rara esqueixar, eh? Només és una forma de tallar-les. Si no ho has fet mai, clica aquí que ho veuràs. I les poses dins d'un bol amb aigua perquè no se t'ennegreixin.


  • I ara treu les fulles exteriors més dures de les carxofes, llença un bocí del mànec i un terç de la punta de les carxofes, les fas a quarts i les deixes cobertes d'aigua amb un bon raig de suc de llimona.



Per continuar:
  • Comença fent els ous durs: renta'ls bé, posa'ls dins d'un pot amb aigua i sal abundant i els fas bullir durant 10 minuts. Quan estiguin bullits, llença l'aigua calenta i els deixes refredar dins d'aigua freda.


  • T'anirà bé una cassola plana o una paella gran amb tapa per cuinar tot el plat. Posa-hi oli i quan sigui calent, hi incorpores la ceba. Foc baixet i cassola tapada. Ves-ho remenant de tant en tant i vigilant.


  • Quan la ceba comenci a ser una mica tova, hi afegeixes l'all sencer, les patates i el tomàquet rentat i partit per la meitat. Ho remenes, tapes la cassola i ho vas vigilant fins que les patates comencin a agafar color. Remena-ho de tant en tant. Foc baix.
  • Ei, no hi posis sal encara! Ja n'hi posaràs.


  • Quan les patates comencin a tenir una mica de color, treus de la cassola el tomàquet i l'all, però no els llencis que els ajuntaràs a la picada.
  • Afegeix a la cassola les carxofes escorregudes, ho remenes amb compte de no trencar res i hi tires el got de vi ranci. Foc mig-alt i cassola destapada. Vigilant, eh? Que no s'enganxi!


  • Al cap de 2-3 minuts, l'alcohol s'haurà evaporat. Doncs ja hi pots afegir el brou calent (o l'aigua calenta, el que tinguis). El líquid ha de cobrir tot el que tens a la cassola, però no ha de ser una piscina, eh? 
  • També hi poses la fulla de llorer, sal i una mica de pebre vermell. Cassola tapada. Ja no ho has de remenar més perquè destrossaries les patates.  Si fa falta, sacseja una mica la cassola. I recorda: foc baixet.



Per acabar:
  • Mentre esperes que la cassola torni a bullir, aprofita per fer la picada. Tritura bé les ametlles i les avellanes torrades amb l'all i el tomàquet que havies tret de la cassola i una cullerada del suc de la cassola. Ei, no hi posis la pela del tomàquet!


  • Quan la cassola torni a bullir, abaixa el foc i que faci xup-xup durant 15 minuts. 
  • Passat aquest temps, incorpora-hi els pèsols i els ous durs partits per la meitat. 
  • També hi poses la picada. Que faci xup-xup 6-7 minuts més. Foc baixet i cassola tapada. I vigila que la cassola no es quedi sense líquid, eh? Si convé n'hi afegeixes una mica més.


  • Passats els 6-7 minuts, punxa una patata i punxa el cor d'un bocí de carxofa. Si són tous, ja pots apagar el foc. Si la carxofa encara és dura, vol dir que necessita uns minuts més de xup-xup. Ei, vigila que la cassola no es quedi sense líquid, eh? 
  • Deixa-ho reposar un parell de minuts. I ja està!



Trucs:
  • Quan compris les carxofes, mira que no punxin de la punta: seran més tendres. 
  • La cassola de carxofes, patates i pèsols l'endemà és tant o més bona que el dia que la cous.

Un altre dia pots fer:
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada