Pastís escacs

Un pastís que entusiasmarà als afeccionats a jugar als escacs quan el presentis i que sorprendrà a tothom quan el tallis i vegin que l'interior és gairebé un tauler d'escacs! 




La història d'avui:

Dels quatre nens estimats, n'hi ha tres que els agrada jugar a escacs. Els dos més grans, a més, han pogut fer una extraescolar per aprendre a jugar-hi. Al principi, els deixava guanyar alguna partida però aquest estiu el més gran m'ha guanyat tant si com no totes les partides que hem jugat i el segon m'ha donat molta feina perquè ja en sap una mica més que jo. Es fan grans! Sort que el tercer encara no en sap gaire i tinc la satisfacció de deixar-me guanyar...!



I la recepta:

  • Només has de fer dos pans de pessic, un de blanc i un de negre. I després fer una mica de manualitats. És més fàcil que no sembla i t'ho explico molt a poc a poc! Jo els vaig fer quadrats perquè volia imitar el tauler d'escacs però si els fas rodons, a l'hora de tallar el pastís, no hauràs de calcular per on tallar per fer sortir els quadrats blancs i negres.
  • Amb els ingredients que et dono ho pots fer amb un motllo quadrat de 18 x 18 cm. o bé amb un motllo rodó de 20 cm de diàmetre.

Necessitaràs per al pastís de xocolata negra:

4 ous 
140 gr. de sucre negre
1 pessic petit de sal
80 gr. de mantega a temperatura ambient
1 culleradeta de vainilla
120 gr. de xocolata negra de cobertura
140 gr. de farina + 15 gr. de llevat

Un motllo quadrat de 18 x 18 cm, aproximadament
o un de rodó de 20 cm de diàmetre


            

Necessitaràs per al pastís de xocolata blanca:

4 ous
140 gr. de sucre blanc
1 pessic petit de sal
80 gr. de mantega a temperatura ambient
1 culleradeta de vainilla
120 gr. de xocolata blanca de cobertura
140 gr. de farina + 15 gr. de llevat

Necessitaràs per fer l'almívar lleuger:
150 gr. d'aigua i 100 gr. de sucre 

Necessitaràs per fer la xocolata de cobertura:
100 gr. de xocolata de cobertura
100 ml. de nata líquida
50 gr. de mantega a temperatura ambient


Com es fa el pastís de xocolata blanca i el pastís de xocolata negra?
  • Per veure com es fa tant el pastís de xocolata blanca com el pastís de xocolata negra, clica aquí que t'ho explico a poc a poc. 
  • Tots dos es fan exactament igual, només canviant el sucre negre pel sucre blanc i la xocolata negra per la xocolata blanca, perquè la resta d'ingredients ja veus que són els mateixos. Ei, però utilitza tots els ingredients amb les quantitats que et dono en aquesta recepta de Pastís d'Escacs, eh? El resultat serà un pa de pessic de cada color. 


  • Com que t'han sortit dues peces altes, les has d'obrir per la meitat com si fossin un llibre per tenir dues parts blanques més baixes i dues parts negres més baixes. El ganivet del pa t'anirà bé per tallar-les. Ei, espera't que els pans de pessic siguin freds del tot per tallar-los, així no se't trencaran quan les manipulis. 



Ara fes l'almívar lleuger:
  • Posa 150 gr. d'aigua i 100 gr. de sucre en un recipient i ho fas bullir a foc baix durant 5 minuts, remenant-ho. No et passis massa del temps o acabaràs fent caramel. Amb l'almívar lleuger resultant pintes l'interior de les cares dels pastissos que tens a la vista, però no cal que l'utilitzis tot. El que sobra, ha sobrat. Ei, per la cara de sota no n'hi has de posar, eh?



I ha arribat el moment de fer manualitats:
  • Ara tens 2 peces blanques i 2 peces negres preparades. Doncs les has de fer servir totes per muntar el pastís. 
  • Les has de retallar totes 4 seguint aquest mateix model, que te'l pots dibuixar en paper de forn com a guia i posar-lo damunt de cada pa de pessic per la part que no està dibuixada, que no volem menjar llapis ni boli, oi? Comença per dibuixar un quadrat igual que el motllo que has fet servir. I a dintre hi fas 2 quadats més. Mira't les fotos.

      

  • Amb un ganivet esmolat, retalla cada una de les 2 peces blanques i de les 2 peces negres, fent servir el mateix model que has dibuixat.


  • I quan ja ho hagis retallat tot, intercanvies les peces entre elles, una de blanca, una de negra, una de blanca, una de negra, començant pel quadrat petit del mig.


  • T'han de quedar com a la següent foto. Blanc-negre-blanc i negre-blanc-negre.


  • I ara formaràs el pastís col·locant una capa damunt de l'altra. Ei, compte que l'ordre és el més important! Fixat en el quadrat del centre i posa la capa del quadrat central blanc a sota de tot, al damunt la capa que té el quadrat central negre, després l'altra capa del blanc i després la de l'altre negre. Així quan el tallis et sortiran els quadrats del tauler d'escacs.
  • Per fer les figuretes de guarniment, he fet servir un motllo de silicona i xocolata fosa, però ja et dic que la propera vegada les compraré de plàstic perquè en desemmotllar-les se me'n van trencar la majoria.


  • El mini-tauler d'escacs del damunt del pastís està fet amb preses de xocolata blanca i negra de la mateixa mida alternades.
  • Ei, recorda que has de tenir el pastís d'escacs a la nevera, tapat, fins al moment de servir.



Trucs:
  • Abans de formar el pastís, si vols, entre capa i capa hi pots posar una pinzellada molt primeta de xocolata de cobertura o de ganache de cacau. No hi fa falta, però si n'hi poses pensa que no ha de ser gens gruixuda per no trencar l'efecte de tauler d'escacs que farà quan reparteixes el pastís.
  • Si fas el pastís quadrat, talla'l fent triangles o no et farà l'efecte de tauler d'escacs.

Un altre dia pots fer:



sense fondant a la cobertura, només xocolata blanca 










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada