Lasanya de carn

Amb la lasanya ha passat com amb els macarrons, els canelons o els espaguetis, que són plats tradicionals italians però que ens els hem fet nostres i els cuinem al nostre estil. Ei, la lasanya és entretinguda però no és difícil de fer! 






La història d'avui:

Ensenya les dentetes com un conill i mira d'aquella manera especial quan en porta alguna de cap. La mà!, demana. I m'estira fins al lloc on ha fet la seva obra d'art: la paret. Guarnida de ratlles de dos o tres colors de les ceres que he tingut l'error de deixar-li, a l'alçada dels seus ulls, menys d'un metre de terra, s'aplaudeix i demana que jo també ho faci...




I la recepta:

Per fer la lasanya pots fer servir les plaques de lasanya tradicionals o bé les plaques de lasanya precuites. Si fas servir les tradicionals, les hauràs de fer bullir el temps que t'indiqui el fabricant. Si fas servir les precuites, les hauràs de tenir en remull durant uns 10 minuts perquè no et quedin un punt crues.


Necessitaràs per a 4 persones:

1 paquet de plaques de lasanya precuites
400 gr. de carn picada de vedella o de porc o barrejada
1 ceba grossa i 1 porro
2 pastanagues
Mig got de vi ranci
1 fulla de llorer
Formatge ratllat
Oli verge d'olives arbequines
Sal i pebre blanc

I per a la beixamel:

1 litre de llet sencera
60 gr. de mantega
60 gr. de farina
Sal, pebre blanc i nou moscada




Per començar faràs el farcit:
  • Ratlla o trinxa ben petita la ceba, la part blanca del porro i les pastanagues.
  • Fes-ho sofregir tot junt en una paella amb oli calent. Foc ben baixet, remenant de tant en tant. Com més estona estigui al foc, més bo serà. Calcula un mínim de 15 minuts, remenant-ho i vigilant-ho.


  • Quan la ceba estigui transparent i la pastanaga ben tova, hi afegeixes la carn picada. Ho remenes, que es barregi tot bé. Foc mig, remenant i vigilant, que si es crema ara et quedes sense lasanya, eh?


  • Tal com ho vagis remenant, ves separant una mica la carn picada, com si la trenquéssis, perquè té tendència a transformar-se en una super-hamburguesa si no ho fas. T'anirà bé una cullera o espàtula de fusta, que no ratlla el cul de la paella però és forta.
  • Quan vegis que la carn ja ha canviat de color, hi poses sal, pebre blanc, la fulla de llorer i hi aboques el vi ranci.


  • Apuja una mica el foc perquè t'interessa que l'alcohol s'evapori, i ves remenant la paella, cosa de 3 o 4 minuts. La mateixa olor et dirà si l'alcohol ja s'ha evaporat o no.
  • I de seguida, apaga el foc. Ja tens el farcit fet!

Ara faràs la beixamel:
  • Posa una culleradeta rasa de nou moscada ratllada i un pessic de pebre blanc dins d'un pot alt, amb la llet, i ho col·loques al foc mig-baix només fins que arrenqui el bull. De sal no n'hi posis encara.


  • Deixa la llet al costat del foc, que ara la faràs servir.
  • En una altra paella hi poses els 60 gr. de mantega i, quan es comenci a fer líquida, hi aboques els 60 gr. de farina de cop. Foc baix i remenant sense parar, durant uns 10 minuts, perquè no hi volem grumolls. És una mica avorrit, tens raó...


  • De mica en mica, la mantega i la farina s'aniran unificant. Han d'anar bullint amb unes bombolles petitones. Tu no afluixis, eh? Remena-ho  sense parar perquè no et faci cap grumoll. Al cap de 10 minuts serà més o menys així:


  • És el moment de posar-hi un parell de cullerots de la llet calenta que tens reservada. Ho remenes fins que s'integri. Quan estigui ben integrat, ho aboques tot dins del pot de la llet. Foc molt baixet, remenant sense parar durant un minut més o menys.
  • Remena-ho bé perquè s'integri tot, posa-hi un pessic de sal sense passar-te, ho tornes a remenar i ho tastes per si li falta una mica més de sal.  I ja tens la beixamel feta!  

Per acabar:
  • Si fas servir plaques de lasanya tradicionals: Primer les has de bullir amb aigua i un pessic de sal, durant el temps que t'indiqui el fabricant i després escórrer-les. 
  • Si fas servir plaques de lasanya precuites: Les has de tenir en remull durant 10 minuts, dins d'aigua ben calenta, les plaques de lasanya precuites i després les has d'escórrer.
  • Ara reparteix una mica de beixamel pel cul de la safata de forn que vulguis fer servir. I al damunt hi fas el primer pis: estens una capa de plaques de lasanya. Damunt hi escampes una capa del farcit. I al damunt una capa de beixamel.


  • I vas continuant així fent més pisos: plaques de lasanya - farcit - beixamel, plaques - farcit - beixamel. Normalment, quatre pisos de plaques - farcit - beixamel, són més que suficients. 
  • L'última capa serà de beixamel i al damunt hi escamparàs formatge ratllat del tipus que més t'agradi.



I cap al forn:
  • Posa la safata al forn calent a 200º, foc dalt i baix, i la safata a mitja alçada. L'hi has de tenir fins que el formatge es vagi enrossint, més o menys 5-10 minuts, segons forn.
  • Nyam!



Trucs:
  • Compta 4 plaques de lasanya per cada comensal i alguna més per si se te'n trenca alguna amb la manipulació.
  • Si no tens vi ranci, posa-hi el vi més potent que tinguis: un xerès, un moscatell, brandy... Ei, whisky no, que no s'hi adiu!
  • Quan facis la beixament, recorda que val més remenar un minut més que un minut menys!

Un altre dia pots fer:










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada