Llom de porc a la taronja, sense forn

Molt fàcil de fer inclús per als principiants, sense forn i amb pocs ingredients. I amb el toc de la taronja, ara que en som en plena temporada!




La història d'avui:

Ha recollit un bon manat d'espàrrecs silvestres, suficients per fer-ne una truita. No s'ha  trobat ningú al bosc. Només silenci reconfortant i, de tant en tant, piuladissa d'ocellets que s'interrompia cada vegada que ella feia soroll. De tornada, un gat d'ulls blaus ganduleja a l'entrada de casa. D'on surts tu?, li diu. El gat se la mira però no es mou. Ves per on, ara parlo amb els gats... I riu.



I la recepta:

El vi que posaràs en aquesta recepta pot ser vi ranci o xerès, per exemple, o el que tinguis a casa, però millor si és un vi una mica potent perquè deixarà el seu gustet al plat.


Necessitaràs per a 4-5 persones:

Un llom de porc d'1 kg, sencer
1 copa de vi ranci
El suc de 3 taronges grosses (uns 300 ml.)
Sal, pebre negre, pebre vermell i nou moscada
Oli verge d'olives arbequines
1 culleradeta de maizena (mira't els trucs)



Per començar:

  • Posa sal, pebre negre, pebre vermell i nou moscada ratllada al llom, per tot arreu. 
  • I el fas enrossir en una cassola baixa o en una paella ampla amb oli calent. Enrossir vol dir fregir superficialment, només perquè el llom agafi color. Ja s'acabarà de coure més endavant. Foc mig, cassola destapada. 


  • Quan el llom sigui ros d'un costat, el gires per tal que s'enrosseixi per l'altra banda.
  • I quan sigui ros, hi aboques la copa de vi ranci. Foc mig-baix. Tapa a mitges la cassola i espera't que l'alcohol s'evapori, cosa de 2-3 minuts.


  • I quan s'hagi evaporat l'alcohol, hi afegeixes el suc de taronja. Fàcil, eh?



Per acabar:
  • Tapa la cassola i que faci xup-xup, a foc baixet, durant 25-30 minuts, segons el gros que sigui el llom. Ho vas vigilant i, de tant en tant, gires el llom posant la part de dalt a baix.
  • Només has de vigilar que la cassola no es quedi sense suc per afegir-hi una mica més de suc de taronja o inclús d'aigua. I ja està!
  • No tallis el llom fins al moment de servir-lo. Així no se t'assecarà. I si el llom se't refreda, no el facis escalfar al microones, que el farà endurir. El poses un moment altre cop a la cassola amb el suquet i de seguida el tindràs calent.



Truc:
  • T'hauria de quedar un suquet cremós però, si al final veus que hi ha una piscina de líquid dins de la cassola, no t'amoïnis que té solució. Posa en un got 4 cullerades del suquet de la cassola i una culleradeta de maizena, ho barreges ben barrejat fins que no hi quedi cap grumoll i ho aboques a la cassola. Que faci xup-xup durant 2 minuts i ja veuràs com el suc es torna més espès i brillant.
  • Ei, quan el llom hagi de fer xup-xup t'anirà més bé una cassola més petita perquè el suc arribi a tot arreu. Pensa que el llom s'encongeix una mica, així que el pots canviar de cassola, que no costa gaire de fer. 

Un altre dia pots fer:











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada